10 av de vackraste moderna stolarna i mitten av århundradet

10 av de vackraste moderna stolarna i mitten av århundradet
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Moderna möbler från mitten av århundradet har ett unikt stiligt utseende och en rad egenskaper som gör det på ett mycket subtilt sätt. Stolar är till exempel intressanta eftersom vi tydligt kan se alla slags innovativa mönster som med tiden blivit vanliga funktioner. Här är 10 av de vackraste moderna stolarna i mitten av århundradet.

1. Cesca-ordföranden av Marcel Breuer.

Denna stol utformades 1928 och har en enkel och ganska intressant design. Den är skapad med hjälp av rörformiga stålelement och det var då en innovativ möjlighet. Stolen har också en nådig form och känsliga funktioner i kombination med starka och slitstarka material, vilket resulterar i en välbalanserad design.

2. Barcelonastolen av Ludwig Mies van der Rohe.

Designad ett år senare, 1929, antar Barcelonastolen en helt annan design. Det är också en graciös möbel men den har inte längre samma känsliga kurvor. Stolen var utformad för den internationella utställningen från Barcelona, ​​sålunda dess namn. Det har blivit en ikonisk möbel och har påverkat många skapelser sedan dess.

3. Risom lounge stol av Jens Risom.

Risom stolen var designad 1943 och var ursprungligen gjord av björkträ och överskridande fallskärmar. Designen har blivit raffinerad ända sedan och flera mer moderna varianter har skapats. Dess ursprungliga design var enkel och hade modern stil.

4. Navy sidstol.

Designern på denna stol är okänd men vad vi vet är att Philippe Starck var den som använde den ursprungliga designen som inspiration för de senaste Emeco-samlingarna. Vi vet också att stolen var designad 1944. Med tanke på sitt utseende blir det uppenbart att stolen var tänkt som en stark och hållbar möbel och den stilen och estetiken var inte en prioritet. Ändå är det en enkel och vacker möbel.

5. Eames formad plast sidostolen.

MoreINSPIRATION
  • Kombinera Adirondack stolar med moderna element för en vacker design
  • Den innovativa Bertoia sidostolen med sittdynan
  • Charlie Pollock Executive Chair, en ikon för Mid-Century Modern design

Designad av den berömda Charles och Ray Eames, var denna stol ursprungligen skapad 1948, trots att versionen med träpinnar endast skapades 2 år senare. Sidostolen versionen är en mer praktisk variant av den designen. Den har en enkel design och det kommer också i en fåtölj version.

6. Saarinen Executive Fåtölj av Eero Saarinen.

Denna speciella stol är en del av Saarinen Executive Collection. Trots att samlingen skapades år tidigare var denna modell av fåtöljen designad endast 1950. Det är en enkel möbel med träben som gör att den verkar bekväm och tillåter den att vara både avslappnad och elegant. Genom åren har den också blivit populär som en matstol men den var ursprungligen avsedd som kontorsstol.

7. Bertoia Diamond Chair av Harry Bertoia.

Bertoia-stolen har ursprungligen designats 1952 och har blivit inspirerande nya modeller sedan dess och det har blivit en populär typ av möbler och en tidlös stol. Dess form har också antagits för sidstolar, barstolar och flera andra typer och vid den tiden kombinerat med hela designen och materialvalet var det en mycket modern skapelse.

8. Wegner Sågbuck-stolen av Hans J. Wegner.

Enkel, mångsidig och överraskande bekväm, Sawbuck-stolen har en design som till och med idag är en av de vanligaste och mest populära. Det var ursprungligen designat 1952 och det är bara en av de många vackra Wegner stolarna. Det är en möbel som passar de flesta stilar och dekorer och kan användas för en mängd olika ändamål.

9. Cherner Fåtölj och sidstol av Normal Cherner.

Cherner-stolen är en enkel och elegant möbel som designades 1958. Den har vackra kurvor och en snygg look men det gick slut på produktionen på 70-talet. Men det hade redan blivit mycket populärt och det gick tillbaka till produktion 1999. Det är en mångsidig stol som ser vacker ut i matsalar, vardagsrum och till och med i täckta utomhusutrymmen.

10. Svanstolen av Arne Jacobsen.

Det här är den mest moderna stolen i listan. Det var designat 1958 och det är fortfarande mycket vackert och uppskattat, att kunna integrera i de flesta moderna dekorationer. Det var utformat för att användas i hotelllobbyer men det blir snabbt populärt även i privata bostäder tack vare sin raffinerade form och vackra färger.