10 skorstenen grunderna varje husägare behöver veta

10 skorstenen grunderna varje husägare behöver veta
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Korrekt skorstenvård kommer att hålla din familj säker. Image Via: Design Guild Homes

Oavsett om du bara flyttat in förra veckan eller har bott i ditt hem i flera år, kan skorstenen vara skrämmande. Det är trots allt inte något vi ofta tänker på, förutom några få bränder, och det är inte precis det enklaste att göra på din hemunderhållslista.

Att ignorera din eldstad är dock inte svaret. Faktum är att en glömd härd kan ha allvarliga konsekvenser när det gäller din familjs säkerhet. Även om det inte är trevligt att tänka på, händer husbränder.

I stället för att ta chanser, varför inte få dig så mycket kunskap som möjligt? Vi har insiderkunskaper om skorstenens grunder som alla borde veta. Läs dem och bokmärke dem för senare. Vi lovar att du inte kommer ångra det.

Skorstensvård sker både i och utanför hemmet. Bild Via: Jamesthomas, LLC

1. Lär din skorstenstyp

Oavsett om du har insett det eller inte, är inte alla skorstenar lika. Att veta vilken typ du har är väsentlig för att kunna skaffa rätt hemunderhåll Det finns tre huvudtyper:

Enkelväggig metall: Enväggiga metallskorstenar ser i form av ett tunt metallrör som sticker upp från taket med en cirkelformad topp. Denna typ finns vanligen i äldre hem, eftersom nyare byggkoder har gynnat murverk.

Murverk: Dessa är dina standardstenstenar och ses för närvarande som den säkraste. Masonry skorstensar levereras ofta med en förpackning för att säkerställa korrekt ventilation.

Prefabricerad metall: Denna typ kallas också ofta "fabriksbyggd" och används mest för kommersiella strukturer.

Masonry skorstens anses vara den säkraste typen. Bild Via: LRO Bostadsområde

2. Håll ögonen på dina tegelstenar

Visste du att tegelstenen som används för att bygga din skorsten är inte densamma som den typ som används för att bygga resten av ditt hem? Specifikt dedikerade brandstensar är konstruerade för att klara mycket högre temperaturer än standardprovers, ofta upp till 3000 grader F.

Förutom tegelstenar är den typ av mortel som används också kritisk. Högtemperaturcement är det säkraste valet när det gäller att hålla din skorsten ihop.

Men det är inte alltid en garanti för att eldsten användes i din skorstens konstruktion. Husägare bör se till att de smuler i tegel och murbruk, eftersom de sannolikt kommer att behöva vara mejslade och ersättas med lämpligare material.

Håll alltid en titt på tecken på smulande tegelstenar och murbruk. Bild Via: The Leland Group

3. Kontrollera din fluga

Röret är ett ventilationssystem. Dess ett rör finns på insidan av din skorstensliner som tillåter rök och andra gaser som byggs upp under eldens gång för att säkert lämna ditt hem.

Precis som när du känner att din näsa fyller upp och kan berätta att förkylning är på vägen, har en felaktigt fungerande rökgasskylt. Om du känner att ditt vardagsrum blir ovanligt rökigt under en eld eller hittar droppar av vatten i din eldstad, kan det vara dags att torka din rökgasrengöring.

En anmärkning om brandsäkerhet: Se alltid till att din rökgas är öppen före eldstrålning. Om du gör det kommer du att se till att rök från flammorna kan gå ur ditt hem och att du och din familj säkert kan njuta av värmen.

Öppna alltid rökgasen innan du brinner. Bild Via: Sandvold Blanda Arkitektur + Interiors LLC

4. Tänk på att få en skorstensliner

Skorstenar skyddar ditt hem från värme och brandfarligt material som produceras av eld. I ostadiga skorstenar kan eldens värme stiga för snabbt och orsaka närliggande tillhörigheter att fånga flamma. Liners ger en extra barriär.

Det finns tre typer av skorsten linjer att välja mellan. Lera kakel linjer fungerar bäst i öppna spisar. Metallförband, som vanligtvis används vid omfattande reparationer i befintliga strukturer. Slutligen är inpassade linjer de mest anpassningsbara och är en cementenhet som är utformad för att passa din eldstads unika form.

När det är dags att köpa ett fodrar är storleken ofta den viktigaste faktorn. En korrekt storlek liner effektivt tillåter brännbart material för att säkert lämna ditt hem. Men om det är för stort eller litet, finns det större chans för uppbyggnad av kolmonoxid.

En liner hjälper till att hålla ditt rum rökfritt. Bild Via: Garrison Hullinger

5. Investera i en skorstenslock

Du känner till de små luxurierna som verkar vara onödiga först, men när du börjar använda dem blir det snabbt väldigt viktigt? Vanligtvis är denna skillnad reserverad för TV-fjärrkontroll eller ridning gräsklippare, men vi vill uppskatta att en skorstenskåpa är i samma kategori.

I huvudsak är en skorstenskåpa exakt hur det låter. Det är en ventilerad metalldel som sitter inuti din skorsten och förhindrar att oönskade material kommer in i din eldstad medan du fortfarande låter röken fly.

Det håller tunga regnar från att sippra ner i din skorsten och potentiellt orsakar läckage och det håller djur från att bo i din eldstad under de kallare månaderna.

En skorstenskåpa håller de yttre elementen ur ditt hem. Bild Via: Jona Collins Inredning

6. Lär dig att bygga en eld

Hur svår kan en eld vara? Allt du behöver är lite trä och en lättare, eller hur? Som det visar sig, finns några nyckelkomponenter av en ordentlig eld som kommer att hålla ditt hushåll både säkert och varmt.

Först finns det träet.Du vill alltid använda torrt ved vid brinnande bränder. Du vill också bygga elden med mindre bitar av trä, även känd som kindling, innan du går upp till större, tjockare stockar.

Sedan är det acceleranten. Du vill aldrig sätta brandfarliga vätskor som bensin i en öppen spis. I stället kan du använda färdigförpackade eldstarter eller små bitar av tidning för att stoke elden.

Lär varje familjemedlem hur man ska bygga en brand på ett säkert sätt. Bild Via: Durrett Homes

7. Inspektera din skorsten årligen

De flesta tror att de bara behöver oroa sig för preforming heminspektioner när de är redo att sätta sitt hem på marknaden. Men för en del av dina hemkomponenter, inklusive skorstenar, gör en årlig inspektion mycket mer mening.

Här är affären: De flesta skorstensproblem börjar små - en liten trasa i fodret som låter spåra mängd skadliga gaser in i ditt hem eller en hårfraktfraktur i din stack som växer i en liten mängd.

Medan dessa saker kanske inte verkar som en stor sak direkt, om du väntar årtionden för att hantera dem, kan du hitta dig själv med ett stort problem och ännu större reparationsräkning. Schemaläggning av en årlig inspektion kan hjälpa dig att få problem tidigt.

Eftersom skorstenar når så högt, är det bäst att låta en professionell kontrollera efter problem. Bild Via: Polhemus Savery DaSilva

8. hyra en kvalificerad skorsten sopa

Förutom att inspekteras måste din skorsten också rengöras ungefär en gång per år. Tyvärr - beroende på hur du tittar på det - är det lyckligtvis med höjden och sårbarheten hos din skorsten att göra det svårt att lägga till din behållarlista. Anställ istället en professionell.

Som alltid när du anställer ett jobb vill du se till att din skorstenssvep kommer med glödande referenser. Men du vill också kontrollera att han eller hon bär den rätta försäkringen. Om du gör det kan du rädda dig från ekonomiskt ansvar vid fall eller annan arbetsrelaterad olycka.

Om du är osäker på var du ska börja är National Chimney Sweep Guide ett bra ställe att börja. Det hjälper dig att bestämma hur du söker ut en kvalificerad proffs.

Se till att sopet rensar alla skorstenarna i ditt hem. Bild Via: Jonathan Stanton, Inc

9. Ta alltid bort ditt hjärta

För många markerar eldstaden brännpunkten för vardagsrummet. Som sådan är det en mantel och härd är tydliga val när det gäller att placera dina dekorartiklar. Men medan julstrumpor och familjefotografier kan se bra ut, blir de en fara när det finns en brand i porten.

Tänk på det: Det står självklart att bränder når mycket höga temperaturer. Faktum är att den genomsnittliga hushållsljusen klickar i ca 1100 grader F. Även med hjälp av en eldstadskärm, finns det ingen möjlighet att verkligen garantera att en av de slumpmässiga brännande gnistorna inte kommer att bryta sig loss från resten. Om det händer vill du inte att dina dekorartiklar ska fånga flamma.

Så det bästa är att bara flytta dem. Innan du tänder en eld i härden, ta bara alla dessa knick-knacks och flytta dem ur skadans räckvidd. Lita på oss, du kommer lättare att veta att du har gjort allt för att undvika en potentiell tragedi.

Innan elden tänds, rensa elden av brandfarliga föremål. Bild Via: Hughes Umbanhowar Arkitekter

10. Köp korrekt detektorer

Nu borde alla ha minst en rökdetektor i sitt hem. I händelse av brand kommer en fungerande rökdetektor att känna av röken i luften och larm för att varna hemets invånare. Om du är på marknaden för en ny, leta efter en version som automatiskt kommer att ringa till din lokala brandkår, och om du bor i ett lägenhetskomplex, se om din detektor är programmerad för att stänga av byggnadens sprinklersystem.

Kolmonoxiddetektorer kan vara ännu mer kritiska för din säkerhet. Till skillnad från rök, som kan ses och luktas i luften, är kolmonoxid luktfri. Ändå kan det vara dödligt om det är tillåtet att bygga i ditt hem över tiden.

Naturligtvis, när du äger rätt detektorer är det viktigt att rutinmässigt se till att de fungerar ordentligt. Du bör testa och byta batterierna i dina detektorer minst en gång var sjätte månad. Om din plats klarar av sommartid, ändrar du klockan som en påminnelse.

Varje hem behöver minst en kolmonoxiddetektor och flera rökdetektorer. Bild Via: RMT Architects

När det gäller takhållning ses skorstenen ofta som en eftertanke. Även om vi bara får använda våra eldstäder under vintermånaden är en hälsosam eldstad nödvändig för att hålla våra familjer säkra året runt. Mot bakgrund av det målet har vi några skorstenen grunder som varje husägare borde veta. Oavsett om du är ny att äga eller har varit i spelet i åratal, ge dessa en gång över. Säkerhet är en utmärkt utjämnare.

Har du några skorstenstips att dela med dig? Finns det några frågor som du behöver svaras? Låt oss veta i kommentarerna nedan.