10 Color Theory Basics Alla bör veta

10 Color Theory Basics Alla bör veta
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Färgval definierar ett rum. Bild Via: Kati Curtis Design

De flesta av oss är inte inredare av handel och det är okej. Oavsett om du tycker om inredning som en trevlig hobby eller en nödvändig ondska som hjälper till att hålla ditt hem ser fram presentabelt, kan det ibland vara svårt att förstå branschens lingo. Trots allt, hur ofta hör du om Tertiär Färger, hur som helst?

På Freshome strävar vi efter att vårt innehåll ska vara tillgängligt för alla, ingen högskoleexamen krävs. Så idag går vi tillbaka till grunderna. Gear up för lite Design 101. I det här inlägget tacklar vi färgteorins grunder som varje designentusiast borde veta.

När du läser, se till att du lagrar den här länken någonstans lättillgänglig. Det kommer att vara till hands nästa gång du inte är helt säker på om du har valt rätt färgfärg.

Att förstå färgteori kommer att göra dina designprojekt mycket enklare. Bild Via: Caitlin Wilson

1. Hur man använder färghjulet

Liksom trigonometri är färghjulet troligen en av de saker som du lärde dig om som ett ungt barn och tillflyktsort Men för att verkligen förstå färg kan du behöva damma bort lite av den kunskapen.

Enkelt uttryckt, färghjulet ger en visuell representation av vilka färger som smälter snyggt ihop. Det tar bort alla gissningar, i huvudsak. De flesta modeller består av 12 färger. Men i teorin kunde färghjulet utvidgas till att omfatta ett oändligt antal nyanser.

Don't oroa dig om du har minnet Det finns många sätt att få tillgång till det digitalt. Paletton är en webbplats som låter dig skapa ditt eget färgschema från din datorens skärm och ColorSchemer erbjuder samma möjligheter i en app som är tillgänglig för iPhone.

Färghjulet är avgörande när man förstår färgteori. Image Via: University of Makeup

2. Vad är de grundläggande färgerna

Vi satsar på att några av er läser sista stycket och gick, "Ja?" Hur finns det 12 färger i färghjulet? Det finns bara 7 färger i regnbågen. , Äkta. Men lita på oss, det finns faktiskt minst 12 nyanser på varje färghjul. Här är hur sakerna bryter ner:

  • Primära färger: Röd, blå och gul. Kan inte tillverkas genom att blanda andra färger.
  • Sekundära färger: Orange, Lila och Grön. Kan göras genom att blanda de primära färgerna tillsammans.
  • Tertiära färger: De sex nyanser som kan göras från att blanda primära och sekundära färger.

Om du är osäker på var du ska börja när det gäller att dekorera en färgstark inredning, är en av dessa 12 ofta en bra hopppunkt. Välj en och det hjälper dig att begränsa dina val tills du avgör den exakta nyans som du älskar.

Primär och sekundär färger lyser omedelbart vilket utrymme som helst. Tammara Stroud Design

3. Byta färger med neutrala ämnen:

När du väl har valt en grundläggande färg är det lätt att skapa många olika versioner inom samma familj. Allt du behöver göra är att kombinera den färgen med en neutral för att göra den ljusare eller mörkare. I interiördesign är detta känt som nyans, nyans och ton.

  • Färgton: Uppgiften att belysa en färg genom att lägga vit till den.
  • Skugga: Åtgärden att mörka en färg genom att lägga till svart.
  • Tona: Nätt mörkare en färg genom att lägga till grå.

Många artister rekommenderar att du experimenterar med färg genom att blanda färger tills du har en känsla för hur drastiskt neutrala kommer att påverka en färg. Men om du inte har tillgång till konsttillförsel kan du enkelt se ett exempel på färgning och skuggning genom att gå till din hemförbättringsbutik och plocka upp några av dessa färgpaletter.

Skapa färger och nyanser genom att lägga neutraler till din basfärg. Bild Via: Hughes Design Associates

4. Förstå färgtemperaturen

Du kanske har hört färger som beskrivs som att ha en temperatur. En matsal kan vara utsmyckad i varma toner medan din vän kan ha valt en cool färg för att avsluta sitt sovrum. Dessa temperaturer beskriver också var färgen faller på färghjulet.

Röda, apelsiner och gulor beskrivs ofta som varma färger. De är typiskt mer levande och verkar ge en känsla av livlighet och intimitet till ett utrymme. Däremot är bluespurpur och de flesta gröna de coola färgerna. De kan användas för att lugna ner ett rum och få en avslappnad känsla.

Vid val av färgtemperatur för ett utrymme bör du också överväga storleken. Att använda en varm färg i ett tätt rum kan få saker att känna lite klaustrofobisk. Men med hjälp av svala färger i ett rymligt rum kan det vara svårt att få saker.

Använd varma färger för att uppmuntra ett livligt konversation. Bild Via: Axis Mundi

5. Komplementärt färgschema

När det gäller färgscheman är gratis det enklaste. Den använder två färger som ligger mittemot varandra på färghjulet. Typiskt fungerar en färg som den dominerande nyansen och den andra som en accent. Det betyder kombinationer som röd och grön, blå och orange, eller gul och lila.

Denna färgkombination är extremt hög kontrast, vilket innebär att den används bäst i små doser och när du vill dra uppmärksamhet till ett visst designelement. Du kan använda den för att göra ditt pulver rum pop eller för att ge extra livskraft till ditt hemkontor.

Om du väljer ett komplett färgschema behöver du verkligen omfamna neutrals. De kommer att ge plats för ögat att vila och hålla dig från att bli överväldigad i rummet.

Använd neutrala för att balansera hög kontrast av ett komplementprogram. Bild Via: Katie Rosenfeld Design

6.Split-kompletterande färgschema

Om du gillar tanken på ett komplett färgschema, men är rädd att det kan vara lite för djärvt för din smak, är split-komplementet ett säkrare val. För att göra detta färgschema, skulle du först välja din basskugga. Sedan, istället för att välja färgen direkt motsatt av din bas, valde du de två nyanserna på vardera sidan av motsatt färg.

Dessa två nyanser kommer att ge en mycket nödvändig känsla av balans till rummet. Du får fortfarande den visuella effekten av fet färg, men du kommer att kunna ta med mer av det istället för att lita tungt på neutraler för att lugna utrymmet.

Split-complimentary fungerar bäst när du använder din basfärg som dominerande. Men istället för att välja en mättad nyans, försök att fokusera på en färg som är mer dämpad. Därefter går du djärvt med dina andra två nyanser i rummets accentstycken.

Split-Free färgscheman är ofta lugnare versioner av sina gratis motsvarigheter. Bild Via: McCroskey Interiors

7. Analogt färgschema

Det analoga färgschemat avser att använda tre färger i rad på färghjulet. Vanligtvis är två färger antingen primära färger med den tredje nyansen som är en blandning av de två och en sekundärfärg. Till exempel kan du välja röd, orange och gul eller röd, lila och blå.

Nyckeln till att använda detta färgschema framgångsrikt är proportionellt. Återigen kommer regeln 60-30-10 till spel. Du vill välja en färg för att vara den dominerande nyansen, en för att stödja den dominerande och den tredje, livligaste färgen som en accent.

Intressant kan du också skapa ett liknande färgschema som använder neutrala. Det kallas vanligtvis som ett monokromatiskt färgschema. Välj helt enkelt svart, vitt och grått istället för ljusare nyanser.

Håll dig i ett avsnitt av färghjulet för att skapa ett avkopplande utseende. Bild Via: Morosco Construction

8. Triadiskt färgschema

Triadiska färgscheman, som ibland också kallas triad, avser att använda tre färger med lika stort utrymme mellan dem på färghjulet. De tre primära färgerna (röd, blå och gul) är ett perfekt exempel, liksom de tre sekundära färgerna.

Denna typ av färgarrangemang är ofta extremt fet. Eftersom färgerna är i så hög kontrast och det används ofta rena nyanser, ser du oftast detta schema i barnens sovrum eller lekrum.

När du använder färger som är här livliga, är det alltid viktigt att överväga de utrymmen som finns i närheten. Du skulle inte vilja lägga två olika triadiska färgscheman bredvid varandra. Det skulle vara för upptagen. Kontrollera i stället att rummen bredvid ditt triadiska utrymme är lugnare och mestadels neutrala.

Tystnaden i ett triadiskt system gör det till det perfekta valet för ett barns rum. Bild Via: Wen-Di Interiors

9. Tetradisk färgschema

Efter det triadiska systemet blir saker lite mer komplicerade. Vi fortsätter att balansera fyra färger i rymden. Det tetradiska systemet, som ibland kallas rektangelschema på grund av den form det gör på färghjulet, fokuserar på att använda två distinkta par gratisfärger.

I detta system spelar färgtemperaturen en mycket viktig roll. Försök att se till att du väljer två varma färger och två fina färger för att fylla utrymmet i stället för ett udda nummer. Att använda en jämn mängd av båda kommer att bidra till att balansera utrymmet.

Det är också viktigt att variera hur vi ser färgerna. Leta efter mönster som faller inom ditt färgschema och tveka inte att blanda dem bland dina fasta bitar. Om du använder alla fasta substanser, verkar rummet vara alltför mättat, men för många mönster kommer att kollidera, så fokusera på att välja en eller två för att hjälpa till att bryta upp utrymmet.

Att balansera varma och kalla färger är avgörande i ett rektangulärt färgschema. Image Via: John David Edison Interior Design

10. Kvadratisk färgschema

Kvadratfärgschemat är mycket lik rektangulärt både i nummer och namn. Det använder fyra nyanser, men i stället för att fokusera på motstående par är färgerna jämnt fördelade över färghjulet.

Oavsett vilka färger du väljer, kommer detta schema att bestå av en primär, en sekundär och två tertiära färger. Variera intensiteten i de fyra färgerna genom att göra två nyanser mer neutrala och två lite djärvare.

I likhet med det tetradiska systemet, vill du vara uppmärksam på att uppnå lika många varma och kalla färger. Men snarare än att ge lika stor uppmärksamhet åt båda färgparen, bör du välja en nyans för att dominera rymden och använda de tre andra som accenter.

Blanda mönster och fastämnen för att lägga till visuellt intresse. Bild Via: Rachel Reider Interiors

Ibland kan interiördesign lingo verka som sitt eget språk. Ingen kan skylla dig om du pratar om möbler, layouter och inredning, gör ditt huvud snurrande. Det finns så många villkor! I ett försök att göra design tillgänglig för alla har vi återkommit till några grundläggande teoribaser. Använd detta som en guide innan du börjar ditt nästa projekt och du kommer att kunna navigera det som ett proffs.

Missade vi några viktiga teoriproblem? Finns det några andra fundament som du vill att vi ska utforska? Låt oss veta i kommentarerna.

Populära Inlägg

Stora Idéer

Kategorier: