10 designlektioner vi kan lära av venetiansk arkitektur

10 designlektioner vi kan lära av venetiansk arkitektur
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Venedig är en stad med en unik arkitektur. Bild Via: Tripomatic

Venedig är ett drömdestination för många. Mellan de enastående kanalerna, otroliga historiska och kulturella erbjudanden och vacker arkitektur är det ingen överraskning att människor kommer att resa långt och bara för att uppleva det venetianska livet för sig själva.

Vad de flesta inte inser är dock att det är möjligt att tillämpa några av de grundläggande delarna av venetiansk arkitektur i dina egna interiörer.

Idag ser vi designlektionerna som vi kan lära av Venedigs vackra byggnader. Håll dem i åtanke när du gör din nästa redesign. Inte bara kommer du ut med en bättre slutprodukt, men du kanske bara känner att du har gått längs de ökända kanalerna.

Lärdomarna från Venedigs byggnader kan hjälpa någon formgivare. Bild Via: Gränslös

1. Hitta din design inspiration

Det första steget i något designprojekt är att samla inspiration. Hur kan du ju veta vilka element du väljer för ditt utrymme om du inte har en känsla för dina gillar och ogillar dem? En blick på venetiansk arkitektur visar oss att det är okej att låna utifrån det vi älskar.

Inte förvånansvärt, venetianska byggnader tar mycket inspiration från den europeiska gotiska arkitekturen. Det var den populära stilen på tiden och dess inflytande kan ses över resten av Italien och kontinenten. Med en enkel blick kan du se en stor tonvikt på ljus, ornament och asymmetri som tydligt lånas från den gotiska stilen.

För din designin inspiration, spendera lite tid på att söka inredningswebbplatser som Freshome. Gå till hemförbättringsbutiker och butiker som fokuserar på inredning. Håll ögonen på utseende som du älskar och gör en anteckning för att kopiera den här stilen senare. Kom bara ihåg att det finns en skillnad mellan att dra inspiration och stjäla en designers arbete.

Venedig lånar tungt ur den europeiska gotiska stilen. Bild Via: Brown-Eyed Girl

2. Tveka inte att mixa stilar

Många designwebbplatser kommer att uppmuntra dig att anpassa dig till en viss stil. Föredrar du den rena blicken över en skandinavisk inredning över den tröstande känslan av en som är franskt land? Det kan ibland känna att du måste välja en estetisk och aldrig se tillbaka, men venetianska gotiska strukturer erbjuder viktiga lärdomar om fördelarna med mixstilar.

Förutom den gotiska stilen ser du också att Venedig värd influenser från de bysantinska och mauriska stilar som var populära hos handlare som besökte Venedig från öst. De spetsiga eller böjda bågar som är vanliga i Venation design är utan tvekan en produkt av maurisk kultur.

Du kan också dra nytta av en liten blandning och matchning. Om du är möbler är super snygga varför försök inte lägga synvikt i utrymmet genom att lägga till mycket mönstrade accenter.

Den venetianska arkitekturens spetsiga bågar är ett kännetecken för mauriskt inflytande. Bild Via: Linsögonblickfotografi

3. I design, materialfråga

Idag brukar vi titta på designmaterial som något som är sekundärt att fungera. Titta på den venetianska gotiska arkitekturen visar oss att material är en integrerad del av designprocessen och kan ofta lägga till din estetiska.

Venetianska arkitekter tog ledtrådar från omgivningen. Eftersom staden ligger precis vid vattnet tenderar marken att vara mjukare och utsätts för stigande och avtagande tidvatten. Som ett resultat kan venetianska byggnader inte kunna bära vikten av andra gotiska strukturer. Arkitekter av tiden valde trä och tegel över traditionell marmor och tungt målat glas för att kompensera.

De material du väljer kan också ha en effekt på dina utrymmen. Till exempel, om ditt utrymme lider av en brist på naturligt ljus, fokusera på att välja ljusare skogar och tyger för att hjälpa till att lätta upp utrymmet

Trä används i Venedigs interiörer för att hålla byggnaderna ljusa. Bild Via: Wikipedia

4. Ta lager av dina rymdbehov

Venedig är verkligen en plats som skiljer sig från alla andra. Var annars kan du hitta en stad som är så sömlös integrerad med sitt omgivande naturlandskap? Men dess en-plats kommer också med sin egen uppsättning unika behov för arkitekterna att överväga.

Titta på hustaken av venetianska gotiska byggnader. Ser du något som pekar ut som ovanligt? Om du gissade det faktum att de har stora skorstenar är du rätt. Eftersom dessa byggnader var så tätt sammanpressade och de var tillverkade av trä var eld en stor oro. Arkitekterna såg till att lägga skorstenar i sin design för att hålla glädje från att flyga och ställa in byggnaderna brinna.

Innan du börjar utforma rum i ditt eget hem, ta dig tid att överväga vad dina utmaningar kommer att bli. Kanske försöker du dekorera ett litet utrymme eller arbetar med en begränsad budget? Oavsett vad dina hinder är, gör ett försök att lösa dem innan du börjar. Lita på oss, slutprodukten kommer att vara väl värt någon initial investering av tid.

Flera stora skorstenar var nyckeln till att minimera risken för brand. Bild Via: Palazzo Cavalli-Franchetti

5. Planera ditt utrymme är nyckeln

På den noten, förutom att räkna ut hur man kan övervinna hinder, är det också viktigt att ta sig tid att brainstorma vägar för att verkligen göra dina utrymmen speciella. Om du kan räkna ut ett sätt att snurra dessa designutmaningar till din fördel kommer du äntligen att älska den färdiga produkten mer än någonsin.

Vad den venetianska arkitekturen saknar i sträckta golvplaner är mer än uppbyggd i höjd. Byggnaderna är långa och eleganta med golv till tak fönster för att släppa in massor av ljus och massor av balkonger för att få passagerare att njuta av friska luften.

Ta en liknande inställning till dina utrymmen. Om utrymmet är din utmaning, planera att lämna utrymme för lagringsstycken. Om du vet att du flyttar in i en lägenhet där du inte kan måla eller anpassa väggar och golv, utmanar du dig förut för att hitta inredningsartiklar som kommer att ge färg till utrymmet medan du verkligen visar din personlighet.

Venetianska arkitekter lade massor av fönster och balkonger, eftersom de inte kunde expandera horisontellt. Bild Via: Carols Cruise Port Resvägar

6. Brainstorm Ny tar på gamla konventioner

När vi tittar på arkitektur från det förflutna brukar vi se dem som helt annorlunda för sin tid. Design existerar inte i vakuum. Varje innovation erbjuder en liten tweak på konventionerna av den stil som kom före den och detsamma gäller för venetianska gotiska strukturer.

Om du ser noggrant på venetianska byggnader borde du enkelt kunna identifiera influenser från klassisk grekisk och romersk arkitektur. Se upp för massor av kolumner och en öppen känsla. Men där klassiska strukturer ofta är minimalistiska, gynnar en venetiansk stil det utsmyckade och optionerna för rundade linjer i motsats till raka kanter.

När du tittar över dina egna utrymmen, leta efter sätt där du kanske kan vrida traditionella konventioner. Ta en paus från att uppnå balans och leka med juxtapositionen av asymmetri. Avstå traditionella färgscheman och se om du kan integrera fem färger i dina interiörer. Kom bara ihåg att peppar dessa innovativa rörelser in med mer traditionella element för att hålla din design ser jordad.

Tidig venetiansk gotisk arkitektur lånar tungt ur klassisk stil, men den trenden förändras med tiden. Bild Via: Villa Foscari

7. Repetera element för att skapa konsistens

Har du någonsin undrat varför vissa designtrender går så bra medan andra studeras under de kommande åren? Svaret är konsistens. Om samma designelement upprepas över en gång igen är historiker mer benägna att gruppera dem tillsammans och se dem som en sammanhängande enhet.

Naturligtvis har den venetianska gotiska arkitekturen sin egen uppsättning föreningsdelar. Dessa inkluderar: halvcirkelbågar, invecklade spår och långa passager som ofta öppnades av en loggia och en övergripande uppfattning om viktlöshet.

I en mycket mindre skala använder du kamerans rykte för att skapa en känsla av sammanhållning i dina utrymmen. Du kan spegla färgfärger i dina inredningsartiklar, upprepa samma mönster i dina kuddar i kastrullar eller välja samma mål för dina apparater och belysningsarmaturer.

Palazzo Barbaros överdådiga interiörer är typiska för hur stadens rika levde. Bild Via: Slow Venice

8. Lägg alltid lite glamour

När man pratar om modern design är det inte ovanligt att höra frasen "Mindre är mer". Eftersom dominerande trender tenderar att bli enklare och enklare kan man lätt få intrycket att mer utsmyckade stilar är tunghänt och föråldrade. Men venetiansk arkitektur visar oss att det fortfarande finns skönhet i detalj.

Venedigs byggnader är mycket utarbetade. Kapitalerna i deras kolonner har utsmyckade carvings och stengargoyles i skarp kontrast till de mer eleganta grekiska och romerska stilerna. Juveler spelade också en stor roll. Det var inte ovanligt att golvet på en innergård skulle vara besat med ädelstenar.

Nyckeln till att framgångsrikt föra denna lektion i dina moderna interiörer är inte att överdriva den. Välj ett eller två prickiga föremål och balansera rummet med mer klassiska bitar.

Venedigs exteriörer är dekorerade med utsmyckat skulpturarbete. Bild Via: A LA RECHERCHE DE

9. Välj en signaturdesignfunktion

Varje stor designer behöver lämna sitt varumärke på sitt arbete. De bästa kan identifieras med en enda blick. När det gäller venetiansk arkitektur är signaturen definitivt det palladiska fönstret.

Palladiska fönster som den ovan angivna definieras av en halvcirkelformad välvd öppning som flankeras av två pilasters på båda sidor. Det är uppkallat efter Andrea Palladio, en av rörelsens nyckelarkitekter, och kan ses på många byggnader från sin tidiga karriär, inklusive Villa Godi och Villa Forni Cerato.

Även om du inte är professionell, ta dig tid att hitta din signaturfunktion. Det kan vara en pop färg, användningen av en viss textur eller en möbelkonfiguration. Allting kommer att fungera så länge du låter din individualitet skina igenom.

Rundade eller Palladiska bågar har blivit synonymt med venetiansk arkitektur. Bild Via: Snarfed

10. Design ändras alltid

Om du går ner på Venedigs gator märker du förmodligen att något känns fel. Dessa rymliga och imponerande palats - platser som uppenbarligen är en produkt av noggrann planering och massor av hårt arbete - byggs bakåt. De står inte inför gatorna.

Men om du tänker på den tid då dessa strukturer byggdes, gjorde placeringen perfekt mening. Vid den tiden var Venedigs kanaler dess gator. De vägar som vi använder idag formulerades för att tillgodose moderna transportsätt.

När du jobbar på dina egna projekt, kom ihåg att designen aldrig stagnerar. Det förändras alltid och utvecklas till något nytt. Det är en del av det roliga! Även efter att du tror att du har slutfört ditt utrymme, hålla koll på förbättringar. Du vet aldrig vad du hittar.

Moderna besökare kan bli förvånad över att veta att Venedigs byggnader står inför kanalerna snarare än på gatorna. Bild Via: University of Mary Washington

Det är ingen tvekan om att kanalerna alltid kommer att vara det första som vi tänker på var Venedig är bekymrad. Men det finns så mycket mer till den vackra staden. I synnerhet är dess arkitektoniska stil en bra sak att diskutera. Designlektionerna i deras konstruktion håller fortfarande värdefull visdom för oss idag. Ta en titt ovan för att se hur du kan införliva några av huvudmännen i den venetianska gotiska stilen i dina interiörer.

Vad tycker du om venetiansk arkitektur? Kan du se dig själv med hjälp av dessa designlektioner? Låt oss veta i kommentarerna.

Populära Inlägg

Stora Idéer

Kategorier: