10 designlektioner du kan lära dig av skandinaviska interiörer

10 designlektioner du kan lära dig av skandinaviska interiörer
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Skandinavisk design är modern och minimalistisk med gott om naturvyer. Bildkälla: Jeffers Design Group

Du kan bli förvånad att höra att skönheten i den skandinaviska designrörelsen inte var fullt erkänd till 1950-talet. Sedan dess har denna minimalistiska europeiska design höjt många framstående och anmärkningsvärda skandinaviska designers som har gjort ett globalt varumärke genom att skapa unika inredning och husgeråd.

Medan vissa kanske omedelbart kan tänka på Ikeas primära blå och gula byggnader, finns det så mycket mer till skandinavisk design än denna ikoniska kedjebutik. Skandinavisk design sträcker sig till länderna Danmark, Norge, Sverige och Finland - erbjuder en stor och eklektisk smak som personifierar denna designrörelse och kännetecknas av enkelhet, funktionalitet och minimalism.

Vad kan vi lära av dessa enkla, men unika europeiska mönster? Hur skiljer sig de från Nordamerikas minimalistiska mönster?

Låt oss ta en titt på 10 mönster som är singelskandinaviska för att se vad vi kan glömma av dem.

Vi kan skryta många bra designidéer från skandinaviska interiörer. Bildkälla: Gerstner

1) Neutrala färger i skandinaviska mönster

De lugna, dämpade tonerna av blekblå, cool grå, vit och grädde ses överallt i skandinaviska interiörer. Detta färgschema har nästan blivit varumärket för skandinavisk design och verkar vara en av de viktigaste dragen till dess globala mimicry. Dessa färger är unika för skandinavisk minimalism - särskilt den bleka bluesen; de ses inte vanligtvis i nordamerikanska minimalistiska mönster.

Men inte alla skandinaviska mönster är dämpade och lugnt i själva verket finns det några anmärkningsvärda designers som föredrog ett mycket starkare designutdrag, såsom den populära Marimekko; ett finskt designföretag som föredrar djärva, grafiska och färgstarka arrangemang.

Oavsett om du föredrar ljusa, djärva interiörer eller en lugnare stillastående kvalitet, kan du uppnå en distinkt skandinavisk stil i ditt hem.

En neutral färgpalett favoriseras i skandinavisk design. Bildkälla: Studio-Revolution

2) vita trägolv

Till skillnad från nordamerikanska hem är mattan inte vanligt förekommande i europeiska hem. Skandinaviska designers har alltid tyckt att föredra användningen av enkelt, vitt trä från golv till tak.

Det är lätt att förstå varför det här är så populärt när man tittar på rum som är utformade på detta sätt. Vita trägolv gör att ett rum verkar öppet, luftigt, rent och drar uppmärksam på det interna hantverket i rumsarkitektur och inredning.

Om golvet inte är vitt trä, är det fortfarande ljus i färg med trä, såsom björk eller tall, eller en cool grå stenplatta. Efterlikna den här rena designen genom att använda lätta trä där det är möjligt - det är verkligen en inredning som du inte kommer att bli trött på.

Vitt trä är mycket vanligt i skandinaviska mönster. Bildkälla: Tim Clarke

3) Låt in ljuset

Med uppåt 60 dagar Polar Nights kan belysning bli väsentlig och vördnadsfull. Detta är vad de flesta skandinaver hanterar varje vinter, beroende på deras plats inom polarkretsen.

Webbplatsen, My Little Norway, erbjuder unika tips för att överleva alla de kalla och mörka dagarna, men påpekar också att skandinaverna älskar sommaren till fullo, och även om de kan ha många mörka dagar har de också sommardagar där solen är hög i himlen till midnatt!

Vilket bättre sätt att släppa in det älskade ljuset än stora fönster? Golv till tak fönster är vanliga i skandinaviska mönster av samma skäl.

De flesta skandinaviska rummen har stora fönster som gör det möjligt att strömma in. Bildkälla: Jeffers Design Group

4) En kärlek av naturen

Skandinaverna har en djupt rotad kärlek till naturen. Med förgångna tider som rör sig om utomhusaktiviteter som cykling, vandring och simning - tar de alla möjliga möjligheter att vara ute i naturen.

Naturligtvis, under de kalla vinterdagarna och nätterna, kan det vara lätt att glömma den naturliga skönheten i deras mycket missade sommarvärld, så att de tar så mycket som möjligt naturen inomhus och slår vinterns blues.

Interiörer reflekterar detta genom att föra in många naturliga växter och möbler som efterliknar naturen genom sina rustika träkorn. De flesta skandinaviska hem har också en sorts balkong där naturliga vyer lätt kan avnjutas.

Skandinavisk kärlek att se naturen inomhus och ute. Bildkälla: Bruns Architecture

5) En touch av elegant land i skandinaviska hem

Det här är utseendet som har ikoniserat skandinaviska designvita väggar, svenska antiklockor, kristallkronor, böjda rustika vita trämöbler, vita sängkläder och enkla blomsterarrangemang. Det är ett äktenskap med jordnära attityder med diskret elegans (se bilden nedan).

Det är lätt att se varför denna design har kopierats gång på gång-det personifierar definitionen av nåd. Om det här är det skandinaviska utseendet du älskar, så måste du göra lite antikviteter. Det kan faktiskt vara lätt att kopiera den här stilen genom att helt enkelt måla några rustika möbler bitar vit och anta denna avslappnade men eleganta känsla i ditt hem.

Så, löst upp öppna dina fönster, släpp i den svala brisen och naturliga vyer - det här är en titt som säger att du slappnar av och stannar kvar.

Titta på denna underbart raffinerade landets elegans! Bildkälla: Svenska Inredning

6) Lägg till en Bastu

Det kanske inte är allmänt känt, men bastur är en del av den skandinaviska livsstilen. Dessa är inte typiska amerikanska bastur som man vanligtvis hittar i ett gym, men skandinaviska bastur är inblandade i kulturen och har sin egen etikett.

En artikel från, Det här är Finland, påpekar på lämpligt sätt att besökare måste gå med flödet och följa de "fakta" som bastur innebär att du tar bort alla dina kläder - ja, du går naken i bastun och sitter med en grupp andra nakna människor att svettas i 100 graders temperaturer!

Det är uppskattat att det finns två miljoner bastur i Finland ensam, så hoppa in i denna avkopplande kulturella tidsfördriv genom att införliva en bastu i ditt eget hemlands privatliv - kanske vågar du ens gå ut.

Bastu är en del av den skandinaviska kulturen. Bildkälla: Prestige Saunas

7) Skandinaviska hemens form och funktion

Funktionaliteten är högsta inom dessa minimalistiska skandinaviska mönster. Hemmen är avsedda att vara öppna, luftiga och ha ett flöde som gör det lätt att leva.

Det här är inte att säga att konst och romantik inte har plats i denna designkultur och konst spelar en stor roll i det skandinaviska livet, det är bara naturligt för detta att dyka upp i sina heminredningar också.

Smashing Magazine erbjuder en intressant anledning till denna minimalistiska design-överlevnad i norra erforderliga produkter är funktionella; de behövde inte tunga dekorativa element, bara vad som var funktionellt och användbart. Kanske borde vi alla ta en kue från denna enklare livsstil och bli av med några av våra oanvända störningar.

Skandinaviska hem har karaktär och en levande känsla. Bildkälla: Köksdesignern

8) Skandinavisk Möbler

Medan moderna skandinaviska möbler utnyttjar innovativa textilier, var dessa textilier inte tillgängliga för de tidiga hantverkarna. Fantastiskt hantverk kan fortfarande ses i dagens skandinaviska hem via antikviteter och nuvarande mönster.

Oavsett vilket årtion deras möbler kommer från, en sak är viss uppmärksamhet på detaljer och högkvalitativa material kommer alltid att dyka upp i skandinaviska möbeldesigner. En förenklad, men artig tillvägagångssätt avslöjar sig i alla sina inredningar genom enkla raka linjer kombinerat med diskret ornateness.

Helt bokstavligen är deras möbler som ett föremål för konst, och det kommer att vara en livstid. Detta är anledningen till att det fortfarande finns några bra antikviteter som finns kvar på marknaden. Om ett antikvitet är ur ditt prisklass anser du att du letar efter många av de moderna skandinaviska möbeldesignersna som påverkar denna marknad.

Skandinaviska möbler är moderna och har enkla raka linjer. Bildkälla: Baan Design

9) Enkla, men mysiga hörneldstänger

Det är en lång vinter, så en eldstad är ett måste! Till skillnad från nordamerikanska bostäder brukar inte skandinaviska eldstäder normalt ta mitt centrum i mitten av en vägg. De var aldrig menade att vara utsmyckade mittenverk med mantlar att dekorera.

Snarare var dessa eldstäder funktionella och menade att ge värme och en plats att laga mat. Naturligtvis behöver moderna hem inte oroa sig så mycket om denna funktionalitet, så kamindesignen har blivit lite mer en artful kontaktpunkt, men de brukar fortfarande vara kvar i hörnet av ett rum.

Det finns många onlinekällor som erbjuder unika skor i skandinaviskt stil, så ta en titt och se om du kan hitta en för att lägga till den här varma eklektiska touchen till ditt hem.

Lägg till en mysig, men ändå modern, hörn öppen spis till ditt skandinaviska hem. Bildkälla: Marica McKeel

10) miljövänliga interiörer

Tillsammans med deras kärlek till naturen är en önskan att vårda den. Moderna skandinaviska hem har världsledande grön teknik som exporteras runt om i världen.

Genom politiska rörelser och en stark önskan att rädda naturen har skandinaver hjälpt till att leda den miljövänliga designrörelsen. Skandinaver predikar inte bara denna livsstil, de lever det - med 99% av Norges kraft som härrör från vattenkraft.

Hela världen kunde stå upp och ta del av skandinavernas kärlek och respekt för naturen - och vi kan alla härma denna livsstil och rädda ett träd eller två.

Skandinavisk kärleks natur och vårda det också. Bildkälla: Mary Ellen Kowalewski

Är vi alla redo att hoppa på en plats och flytta till Norge, Finland, Danmark eller Sverige? Det är verkligen frestande när du ser alla vackra hem och naturliga vyer som Skandinavien har att erbjuda!

Eftersom de flesta av oss fastnar på plats (eller inte vill lida genom sina mörka vintrar), bör vi försöka efterlikna den skandinaviska designen i våra egna hem. Det är lika enkelt som att följa dessa 10 designlektioner som beskrivs ovan. Så fortsätt, måla dina väggar en härlig dämpad grå eller blå; kasta några vita slipcovers över dina möbler och kanske hämta en antik eller två. Skandinavisk kultur och design är möjlig oavsett var du bor.

Älskar du estetiken i skandinavisk design? Dela din favoritlook med oss ​​idag!