10 kända byggnader som du absolut måste se

10 kända byggnader som du absolut måste se
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Precis som det finns platser som är så vackra och fantastiska att någon borde få se dem personligen, det är byggnader som du definitivt bör se. Det finns många vackra byggnader över hela världen, men några stämmer ut med sin fantastiska arkitektur, deras historia och deras design. Vi har gjort en lista med tio enstaka byggnader som du definitivt bör se.

Petronas Twin Towers.

Den första platsen som du borde lägga på din lista är Kuala Lumpur, Malaysia. Här hittar du Petronas Towers, även känd som Petronas Twin Towers. Mellan 1998 och 2008 var de högsta byggnaderna i världen. De är också landmärke i Kuala Lumpur. Dessa vackra torn var designade av argentinska arkitekten César Pelli, och stilen som valts för dem var postmodern, enkel och djärv.

Projektet startade i januari 1992. Först måste flera test och simuleringar göras för att säkerställa byggnadernas stabilitet och säkerhet. Konstruktionen startade 1993 och slutade 7 sju år senare. Under denna tid såg Malaysia också den enskilt största betonghällen i sin historia som varade totalt 54 timmar. Inredningen avslutades 1996 och ett år senare flyttade personalen in. Tornen har totalt 88 våningar och är gjord av armerad betong med stål- och glasfasad.

Vita huset.

En annan minnesvärd byggnad är Vita huset. Beläget vid 1600 Pennsylvania Avenue Northwest, Washington, D.C., har Vita huset varit bostad för varje president i USA sedan 1800. Byggnaden var designad av den irländare arkitekten James Hoban och byggdes mellan 1792 och 1800. Den har en neoklassisk stil. Vita huset utvidgades 1801 när Thomas Jefferson flyttade in. Två colonnades skapades sedan och de var avsedda att dölja stallen och förvaringen.

Byggnaden blev nästan helt förstörd 1814 under kriget. Den brittiska armén förstörde inredningen och förkollade utsidan. Jag blev sedan återställd och expansion fortsatte under åren. 1901 byggdes västra vingen av president Theodore Roosevelt som hade alla arbetsofficer flyttad där. 1948 demonterades de inre rummen och en ny bärande stålram byggdes. Efter alla dessa modifikationer inkluderar det nuvarande vita huset Executive Residence, West Wing, East Wing, Eisenhower Executive Office Building och Blair House.

Saint Basil's Cathedral.

Detta är Saint Basil's Cathedral. Dess officiella namn är katedralen för skydd av mest heliga Theotokos på moat eller Pokrovsky-katedralen. Det är en rysk ortodox kyrka och den finns på Röda torget i Moskva. Kallas också känd som Katedralen i St. Vasily den Välsignade, kyrkan byggdes under perioden mellan 1555 och 1561 på order från Ivan the Terrible. Det byggdes för att fira minnet av Kazan och Astrakhan.

Katedralen ligger i centrala Moskva och det var stadens högsta byggnad tills Ivan den stora klocktornet slutfördes år 1600. Originalbyggnaden var känd som Trinity Church och blev senare Trinity Cathedral. Det har 8 sidokyrkor ordnade runt en 9: e. Sedan, år 1588, byggdes en 10: e kyrka över graven av den lokala helgon Vasily. Byggnaden är formad som en brasaflamma och det är den enda som har denna design. År 1928 konfiskerades det från det rysk-ortodoxa samfundet som en del av Sovjetunionens anti-theist-kampanjer och blev Statens historiska museum. Det har varit en världsarvslista UNESCO sedan 1990.

Empire State Building.

Nästa på vår lista är Empire State Building. Beläget i Midtown Manhattan, New York City, har denna 102 våningar skyskrapa en takhöjd på 1.250 fot och står totalt 1.454 meter hög. Namnet på byggnaden inspirerades faktiskt av smeknamnet i New York (Empire State). Det har varit världens högsta byggnad i 40 år, sedan den byggdes 1931 och tills World Trade Center slutfördes 1972.

Nu är det den tredje högsta färdiga skyskrapan i USA och den 22: e högsta i världen. Byggnaden har en distinkt konst inredning och en vacker design. Det har utsetts som en av de sju underverk i den moderna världen. Nominerade ett nationellt historiskt landmärke 1986, Empire State Building ägs av de 2800 investerarna i Empire State Building Associates L.L.C. Efter att ha fått guldledarskap inom energi och miljödesign (LEED) blev det den högsta LEED-certifierade byggnaden i USA.

Burj Khalifa.

MoreINSPIRATION
  • 5 av de största världsbyggnaderna
  • Upp och ner byggnader
  • 8 fantastiska byggnader beräknas vara färdiga 2012

Och sedan vi pratade om höga byggnader och världsrekord, låt oss nu fokusera vår uppmärksamhet på Burj Khalifa, även känd som Burj Dubai, som för närvarande är den högsta konstgjorda strukturen i världen som mäter 829,8 meter. Tornet ligger i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Byggandet började 2004 och skyscraperens exteriör avslutades 2009. Officiellt öppnades byggnaden 2010. Det är en del av en 2 kvadratkilometerutveckling som heter Downtown Dubai. Detta fantastiska torn var designat av Skidmore, Owings och Merrill of Chicago, med Adrian Smith som chefarkitekt och Bill Baker som chefsteknisk ingenjör.Namnet Burj Khalifa gavs till tornet för att hedra UAE: s president Khalifa bin Zayed Al Nahyan för hans stöd som behövs efter projektets slutförande som sammanföll med den globala finanskrisen 2007-2012 och som tvingade regeringen att söka ekonomisk hjälp från Abu Dhabi .

Colosseum.

Låt oss nu flytta till Italien, hem till en av de mest kända och vackra byggnaderna i världen: Colosseum. Ursprungligen hette Amphitheatrum Flavium, Colosseum eller Coliseum är världens största amfiteater. Det finns i centrala Rom, i Italien.

Den har en elliptisk form och byggdes av det romerska riket med betong och sten. Byggandet av Colosseum började 72 e.Kr. under kejsare Vespasian. Den avslutades under 80-talet under Titus. Några modifikationer har gjorts senare av domitiska. Det ursprungliga namnet Amphitheatrum Flavium kom från både Vaspasian och Titus efternamn som var från gens Flavia. Detta fantastiska arkitekturarbete rymmer 50 000 åskådare. Det användes ursprungligen för gladiatoriska tävlingar och offentliga händelser som avrättningar, djurjakt eller re-enactments av strider samt för dramaserier baserade på klassisk mytologi.

Taj Mahal.

En annan vacker byggnad med stor historia är Taj Mahal även känd som Taj. Det ligger i Agra, Indien och det är ett mausoleum byggt av vit marmor. Berättelsen om denna vackra byggnad började under regeringstid av Mughal kejsaren Shah Jahan. Han byggde mausoleet till minne av sin tredje fru vars namn var Mumtaz Mahal.

Den stil som valts för denna byggnad kombinerar element från islamisk, persisk, ottomansk turkisk och indisk arkitektur. Taj Mahal blev UNESCOs världsarvslista 1983. Det som ofta utelämnas av många är att trots att det vita marmormausoleet är det mest kända elementet, är Taj Mahal faktiskt ett komplex av strukturer. Konstruktionen började år 1632 och slutfördes 20 år senare. Graven är fokus för hela komplexet. Den står på en kvadratisk sockel och har en symmetrisk form.

Operahuset i Sydney.

Men det finns också många moderna byggnader som kan anses vara ett fantastiskt konstverk. En av dem är Sydney Opera House. Beläget i centrala Sydney, Australien, är detta faktiskt ett artscenter. Det var tänkt av danska arkitekten Jørn Utzon. Det öppnades först 1973 och det finns flera prestationsplatser.

Byggnaden är värd över 1.500 föreställningar varje år och det är också en av de mest populära turistattraktionerna i Australien. Det lockar mer än sju miljoner människor varje år. Operahuset i Sydney administreras av Sydney Opera House Trust och blev ett UNESCOs världsarvslista 2007. Det har en modern expressionistisk design som består av en serie av förberedda betongpaneler som bildar taket och som är täckta med blanka vita och matt-cream-färgade svenskgjorda plattor. Byggnaden är 183 m lång och 120 m bred.

Buckingham Palace.

Och självklart finns det Buckingham Palace, en av de byggnader som definitivt borde vara i denna lista. Buckingham Palace är den brittiska monarkens officiella bostad och huvudsakliga arbetsplats. Det ligger i City of Westminster och det är en symbol för den brittiska nationen.

Byggnaden var ursprungligen känd som Buckingham House och det är kärnan i slottet. Det var ursprungligen ett stort radhus som byggdes för hertigen av Buckingham, varifrån den också fick sitt namn. Byggd 1705, blev huset förvärvat av George III år 1761. Det blev den privata bostaden för Queen Charlotte och var senare känd som Drottningens Hus. Byggnaden utökades under 1800-talet och tre vingar skapades runt gården. Därefter blev det känt som Buckingham Palace och den brittiska monarkens officiella kungliga palats 1837.

Flatiron Building.

Den sista fantastiska byggnaden på vår lista är Flatiron-byggnaden, även känd som Fuller Building. Det finns på Manhattan, New York och det är en spektakulär skyskrapa. Byggnaden på byggnaden slutfördes 1902 och då var den en av de högsta byggnaderna i staden. Namnet på byggnaden hänvisar till likheten med ett gjutjärnstork.

År 1966 utsågs byggnaden som ett New York City landmärke och 1979 lade till National Register of Historic Places. Den plats där skyskrapan är belägen köptes av Amos Eno 1857. Efter sin död köpte en av hans söner den plats som sålde den till Samuel och Mort Newhouse, som sedan sålde den till Cumberland Realty Company skapad av VD of the Fuller Företag. Detta företag utvecklade planerna för byggnaden. Den var avsedd som huvudkontorbyggnad och heter Fuller-byggnaden.