10 inspirerande och arkitektoniska lektioner från Zaha Hadid

10 inspirerande och arkitektoniska lektioner från Zaha Hadid
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Född i Bagdad 1950, brittisk-irakisk Zaha Hadid är den första kvinnliga arkitekten för att vinna det prestigefyllda Pritzerpriset, vilket hon gjorde år 2004. Hennes barndom såg Baghadads bättre dagar utan strid och krigföring. Där deltog hon i en religiöst varierad katolsk skola och instruerades på franska av nonner. Hennes pappa var politiker och det antogs och förväntade sig att hon skulle fortsätta sin utbildning. Hon deltog i American University i Beirut där hon studerade Math. Hennes familj flydde landet efter att Saddam Hussein kom till makten och krigets utbrott med Iran. 1972 flyttade Hadid till London och gick in på Arkitektoniska Föreningens Arkitektskola. 1980 öppnade hon sitt eget kontor som visade sig vara en utmaning; Först var hennes idéer mer efterfrågan än hennes verkliga mönster.

Idag är hon väl vördad och i spetsen för arkitektonisk design. Hon har brutit genom glasstaket och hennes moderna, banbrytande filosofier har hjälpt henne att driva gränserna för arkitektur och design. I dag sysselsätter företaget 350 anställda och har hanterat 950 projekt i över 44 länder.

1. "Arkitektur handlar verkligen om välbefinnande. Jag tror att människor vill känna sig bra i ett utrymme ... Å ena sidan handlar det om skydd, men det handlar också om nöje. "

Hadid, även om han ansåg och trodde som en vördnad arkitekt, har också förgrenat sig till interiörvärlden. Hennes ständiga sökning efter en estetisk vision omfattar alla områden av design, från den stora exteriören av hennes arkitektur till interiörer och möbler. Interiören är bara en annan förlängning av utsidan. Hennes interna talang ses på The Hotel Puerta America i Madrid där Hadid och andra renownarkitekter beställdes att designa olika rum inom hotellet.

2. "En av de saker jag känner mig säker på säger vi kan ge lite spänning och utmaningar till människors liv. Vi vill att de ska kunna omfamna det oväntade. "

Phaeno Science Center, ett interaktivt vetenskapscenter, beläget i Wolfsburg, Tyskland, är ett perfekt exempel. År 2000 deltog Zahid i och vann en arkitektonisk designkonkurrens om byggnadens design. Centret öppnade ungefär fem år senare och rymmer över 250 interaktiva utställningar från Ansel Associates, Inc. Den häpnadsväckande betongstrukturen designad av Zaha Hadid, hennes tyska medarbetare, Mayer Bährle arkitekter och Adams Kara Taylor har beskrivits som ett "hypnotisk arkitekturarbete" - Den typ av byggnad som helt omvandlar vår framtidsvision. "

Snyggt "står byggnaden effektivt på betongstänger som gör att besökare på Autostadt kan passera utan att behöva störa byggnadens funktion. Phaeno är ansluten till Autostadt via en metallbro som nås av rulltrappor och trappor på båda sidor. Undersidan av Phaeno är upplyst och stilarna är också. "

3. "För en kvinna att gå ut ensam i arkitekturen är fortfarande mycket, väldigt svårt. Det är fortfarande en mans värld. "

Hennes tänkande om rymdfrågor är vad som skiljer henne från mängden - både män och kvinnor. BMW Central Building grundades på arkitektens övertygelse om att en byggnad är ett utrymme som är mångfacetterat och mångdimensionellt. Här tolkar hon ett traditionellt kontor. Byggnaden och dess funktioner blir ett mer "dynamiskt, engagerande nervcenter". Hennes flytbarhet överstiger den traditionella blå kragen / vita krage rumsliga uppdelningar, vilket effektivt slår ut barriären.

4. Hadid var påverkad av hennes tidiga barndom "på byar i kärren i södra Irak. Skönheten i landskapet där sand, vatten, byggnader och människor alla flödade på något sätt. "

Maggie Centers i Fife, Skottland gör just detta genom att blanda det naturliga och det konstgjorda. Byggnaden var utformad för att erbjuda en skyddsmiljö, en fristad, för cancerpatienter. Beläget intill Victoria Hospital ligger centret vid kanten av en ihålig omgiven av vacker löv och landsbygd, blandning av konstgjord modern byggnad och teknik med naturen.

5. "Det finns 360 grader. Varför hålla fast vid en? "

För att lägga till mångfald i sina arkitektoniska projekt avslutade Zahid 2002 byggnaden av skidhoppet i Innsbruck, Österrike. Zahid beskriver skidhoppet som "En kort del av funktionell design, ett instrument för högpresterande sport, formad med matematisk precision." Hon skapade detta till "utveckla en sömlös hybrid. Sammansättningen av element löstes på naturens sätt, utvecklade en sömlös hybrid, där delar smidigt artikuleras och smälts samman i en organisk enhet. "Arkitekturen är avsedd att ses och åtnjutas från många vinklar. Hadid bryter igenom, inte bara glasstaket, men alla hinder som uppställs av traditionella väggar och golv. Vad kan bättre reflektera Hadids rumsfilosofi än ett olympiskt skidhopp?

6. "Du ser hela tiden mer etablerade respekterade kvinnliga arkitekter. Det betyder inte att det är lätt. Ibland är svårigheterna oförståelig ... I praktiken upplever jag fortfarande motstånd, men jag tror att det håller mig fokuserad. Kanske var det min flambojans snarare än att vara en kvinna som ger mig en sådan beslutsamhet att lyckas, men jag har alltid varit bestämd "

Trots Hadids framgångsnivå, som hon är tacksam för, hävdar hon att det har varit och fortsätter att vara en mycket lång kamp. Hon ser fortfarande hennes rättvisa andel av avslag som hon hävdar håller henne på plats och hjälper henne att tänka på saker och skapa saker på ett annat sätt. Millenniumcentret tar besökare på en resa genom 3 aspekter av sinnet - input, process och output. Här "golv och väggar och andra arkitektoniska element" dras från ett kontinuerligt utrymme för att rymma en mängd tankeväckande stimuli. "

7. "Jag tror verkligen på framtidsidén."

Arkitekturen går framåt och framåt tänkande. Alla de största arkitekterna har haft denna moderna, skärande vision. Hoenheim-Nord-terminalen i Strasbourg, Schweiz skapades för att echo rörelsen av allt - människor, cyklar, bilar och spårvagnar. Tillsammans bildar de en ständigt skiftande men tydligt avgränsad helhet.

8. "Du är inte begränsad att titta på ett utrymme på ett visst sätt. Du kan verkligen migander runt. "

Ett annat exempel på rörlighetens och rymdens flytbarhet är Hadids skapande av Olympic Aquatic Center i London, England, som var starkt påverkat av vattenrörelsen. Det skapades för att likna en vågs rörelse med ett böljande tak som sveper upp omslutande poolerna med en "förenande gest".

9. "Det är inte tillräckligt för arkitekturen idag att direkt implementera en befintlig byggtypologi. det kräver istället arkitekter att noggrant undersöka hela området med nytt ingripande och programmatiskt utrymme. "

Vitre brandstation skapades för att fylla en tom tomrum skapad av en förödande eld på 1980-talet. Byggd i ett landskap med befintliga fabriker, var brandstationen byggd för att definiera snarare än att uppta utrymme. Det representerar en stund fryst och redo att explodera. Eldstationen är inte längre inrymd i byggnaden, istället är det hem till ett stolmuseum.

10. "Du behöver inte alltid visa konst i vad som kallas en vit låda. Du kan ha en slags komplexitet inom en utställning som faktiskt respekterar konsten också. "

Rosenthal Center for Contemporary Arts i Cincinatti, Ohio var det första projektet som skulle kompletteras av Hadid och det första museet i USA som skulle utformas av en kvinna. Hennes idé var att ta in staden i byggnaden, en öppen "stadsmattan", välkommen till alla. Hon ville ta med samtidskonst till dem som inte brukade eller utsattes för sådana. På baksidan av museet har hon skapat en bakgrund som om mattan är utrullad - en form av flygningar av fantasi så att besökarna ser alla dessa olika utrymmen. Hennes önskan att flytta ifrån den "vita kuben" som vi tänker på när vi tänker på arkitekturen. Här rör sig rörelse och ljus, vilket ger varje galleri och utställning en unik känsla.

Stark och viljig Zaha Hadid har blivit kallad svår att arbeta med av andra, men hennes tydliga, definierade och framåtblickande vision, i kombination med sin fasta beslutsamhet, har gett henne som inte en av världens ledande kvinnliga arkitekter, utan en av världens ledande arkitekter. Hennes visioner fortsätter att överskrida tid, rörelse och rymd och kommer i många år framöver.