10 Must-See Globala Arkitektur Symboler När De Resa Till Rom

10 Must-See Globala Arkitektur Symboler När De Resa Till Rom
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Bärrester av ett avlägset förflutet, gatorna i Rom är inte lika ostentatiska som de i Wien, eller som modern-chic som de i Paris. I en värld där modern arkitektur långsamt tar över de perfekta proportionerna, är invecklade och väldefinierade personligheter i tidigare byggstilar, det du hittar i Rom, harmoni och värme, två dygder som fortfarande lever i denna "eviga" stad. När du reser till Rom är chansen att du kommer att snubbla över storslagna byggnader vid varje steg, helt enkelt för att ingen annan stad i världen kan matcha dess arkitektoniska skönhet och rikedom. Tänk på bilden under en miniatyrguide och njut av historierna bakom tio av de mest uppskattade landmärkenna i Rom:

# 1. Colosseum

Den största överlevande byggnaden av det antika Rom, Colosseum (ursprungligen känt som Flavian Amphitheatre) är förmodligen det mest populära landmärket i Rom. Men få är medvetna om de arkitektoniska utmaningarna som kom med att bygga en sådan massiv struktur på en mycket "speciell" terräng, vald av Vespasian: Neros tidigare konstgjorda sjö och bostad. Som ett resultat blev massiva dräneringskanaler en del av byggnadens fundament. När den var färdig hade den enorma elliptiska konstruktionen med inte mindre än 80 ingångar en imponerande kapacitet för att rymma 55 000 åskådare. Dess arkitektur-tillvägagångssätt visade sig vara ett utmärkt exempel på enkelhet och funktionalitet, och inspirerande inte bara byggandet av andra romerska amfiteater, utan också det som är av tusentals moderna fotbollsarenor.

#2.

En av de mest idylliska platserna i Rom-Piazza Navona har en rik historia och en livfull present. Dess stadionliknande form är inte oavsiktlig: den vackra torget byggdes i 1: a århundradet e.Kr. på platsen för domitiska stadion. Piazza Navona är inte bara en underbar plats att gå runt, koppla av och kolla på gatukonstnärerna, men också en möjlighet att ta skönheten i viktiga skulpturala och arkitektoniska skapelser. Berninis fontän av de fyra floderna, plus två andra fontäner, kyrkan Sant'Agnese i Agone och Pamphili-palatset är bara några av torgets unika attraktioner.

# 3. Trajans kolumn

Vi valde att inkludera detta arkitektoniska landmärke i våra 10 must-visit-symboler i Rom, eftersom Trajans kolumn var den första som inspirerade många framtida segerspelare, både gamla och moderna. När du är i Rom, gå tillbaka i tiden och fånga dig i detaljerna i det här imponerande monumentet färdigt i 113 AD och ligger nära Trajans Forum. Dess spiralbaslättnad beskriver artiskt de episka krigarna mellan romarna och dacianerna (101-102 och 105-106). Strukturen mäter 30 meter (98 fot) i höjd och antas ha konstruerats under övervakning av arkitekten Apollodorus av Damaskus i den romerska senatens ordning.

# 4. Castel Sant'Angelo

Lätt att observera långt ifrån, Castel Sant'Angelo siffra är förmodligen så bekant för någon som reser till Rom, som Basilica San Pietro. Byggnaden var ursprungligen byggd av kejsarhadrian som ett mausoleum (123-139 e.Kr.), och byggnaden hade många ändamål under årtiondena, till exempel en fästning, en papal bostad och till och med ett militärt fängelse. Castel Sant 'Angelo är för närvarande ett öppet museum för alla som vill veta mer om sin historia. Byggnaden består av en fyrkantig bas som håller en cylindrisk kolonnad trumma. En staty av en ängel ligger på toppen av fästningen (byggd av den flamländska skulptören Pieter Verschaffelt) från 1700-talet och symboliserar ängeln som enligt en romerska sagan uppenbarades mirakulöst på samma plats och slutade pesten år 590 .

 # 5. Pantheon

De två största egenskaperna i Pantheon är förmodligen följande: 1. Det är den bäst bevarade byggnaden i antika Rom och 2. Besöken är gratis. Sällskapet är åt sidan, Pantheon är extremt imponerande, speciellt när den är inuti och tittar upp på kupolen. Arkitekturen i denna byggnad (sägs vara färdig i 25 f.Kr.) tillskrivs Apollodorus av Damaskus och var ursprungligen tillägnad 12 gudar. Dess struktur består av en kolonnerade veranda med åtta imponerande granitkorinthiska kolumner framför och två grupper av fyra bakom, ett mellanliggande område av tegel och den monumentala kupolen. Hadrians Pantheon är för närvarande en kristen kyrka och en av de mest spännande de där ute.

# 6. Fontana di Trevi

Legenden säger att kasta ett mynt i fontänerna i Trevi ger dig en säker återkomst till Rom. Så det är inte konstigt att fontänen stannar permanent med glittrande metall. Stående 26 meter hög och 20 meter bred, markerar detta underbara barockmärke terminalpunkten för en berömd gammal akvedukt. Fontänen avslutades officiellt år 1762 av arkitekten Giuseppe Pannini, men byggnadshistoriken är komplex och går djupare i tiden. Som ett tips, försök åker dit tidigt på morgonen eller sent på kvällen, när det inte är fyllt med turister.

# 7. Forum Romanum

Walking men det romerska forumet går bokstavligen på historien. Ligger mycket nära Colosseum, var denna enorma plats för antika ruiner en gång centrum för det offentliga livet i Rom. Det var här som många händelser hölls, såsom offentliga taler, val, gladiatoriska matcher och till och med kommersiella mässor.Idag är Forum Romanum en överväldigande "stack" av arkitektoniska detaljer, som fortfarande bevarar delar av Titusbågen (Arco di Tito), Saturnistemplet, Vesta-templet och San Luca e Martina-kyrkan. Följ bara Via Sacra - huvudgatan genom forumet och ta din tid på att analysera de arkitektoniska detaljerna i en förlorad värld.

# 8. Burghese Gallery och Gardens

Trots att när det gäller konst är andra städer i Rom mycket mer "frodiga", Borghese Gallery rymmer en imponerande samling skulpturer och målningar. Vi nämner bara några av höjdpunkterna: Bernini, Caravaggio, Paolo Veronese och Raphael. Villaen utvecklades av arkitekten Flaminio Ponzio, från skisser gjord av Scipione Borghese själv och är för närvarande en del av den största och mest imponerande offentliga parken i Rom.

# 9. Basilica San Pietro

Den pavala basilikan Saint Peter i Vatikanen är en symbol för sen renässans och ett stort landmärke i Rom. Konstruktionen började år 1506, officiellt slutade 1626 och involverade de kreativa verk av Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno och Gian Lorenzo Bernini. Imponerande inifrån och ut, kyrkan har en korsformad form, med en långsträckt skott. Med sin centrala kupol visuellt dominerande stadens silhuett, blir det inte svårt att hitta det. Och när du närmar dig den ikoniska byggnaden, var förberedd för ett arkitektoniskt skådespel av livet. Petersplatsen är helt otroligt, med sina långa kolonnader och hundratals statyer.

# 10. National Monument till Victor Emmanuel II

Om du någonsin besökt Rom, kommer du sannolikt att känna igen den här byggnaden, eftersom den är en av de mest imponerande arkitektoniska strukturerna i centrala området, med utsikt över den berömda via del Corso. Monumento Nazionale en Vittorio Emanuele II byggdes för att hedra den första kungen i en förenad Italien. Vad du förmodligen inte vet är att dess arkitektur är föremål för kontroverser, eftersom byggandet av monumentet ersatte ett stort område av Capitoline Hill. Vissa kritiker anser att det är pompöst och för stort. Marmorbyggnaden konstruerades av Giuseppe Sacconi år 1885 och har trappor, korintiska kolumner, fontäner och statyer. År 2007 integrerades en särskild hiss som transporterade besökare till toppen av monumentet för panoramautsikt över staden.

Vi skulle gärna läsa om din erfarenhet i Rom, liksom dina berättelser om andra arkitektoniska underverk i staden, så snälla lämna en kommentar nedan och låt oss få konversationen påbörjad!