Lägenheter med rörliga väggar inspirerar genom flexibilitet

Lägenheter med rörliga väggar inspirerar genom flexibilitet
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Att ha en lägenhet med väggar som du kan glida öppna eller flytta men du vill definitivt låter cool och till och med lite science fiction. Konceptet är mycket riktigt, men inte så exploaterat och populärt som det kan vara. För det mesta ses denna typ av flexibla layouter med rörliga väggar i studiolägenheter eller effektivitetslägenheter, vilka båda är små och behöver flexibiliteten för att kunna vara multifunktionella.

En liten 420 kvm lägenhet

420 kvadratmeter utrymme är definitivt inte mycket, speciellt när man pratar om en lägenhet. Men arkitekturstudenterna Catalin Sandu och Adrian Iancu lyckades dra nytta av ett sådant utrymme vid utformningen av denna lägenhet i Soho. Vardagsrummet ligger vid lägenheten i lägenheten och dess funktion är inte begränsad till det eftersom det också kan användas som matplats. Ett bord för tio kan utvecklas på några sekunder. Samma utrymme har också en stående skrivbord i hörnet och en Murphy-säng som går ut över sektionen. En sådan multifunktionell design är möjlig tack vare en rörlig väggpartition som gör att invånarna delar upp lägenheten enligt deras omedelbara behov.

Liten lägenhet i New York har en rörlig tv-vägg

Den här lägenheten i New York är ännu mindre och mäter endast 390 kvadratmeter. Det har också en rörlig vägg som tillåter ett vardagsrum, ett arbetsutrymme, ett sovområde, en dressing, ett kök, en matsal och ett badrum för att vara bekvämt klämd in i detta mikrohus. Väggen glider från ena sidan av lägenheten till den andra och förbinder eller delar dagzonen från nattzonen. Ett annat flexibelt designelement är en svängbar delare med egna högtalare och en tv-krog som kan rotera 180 grader. Lägenheten är designad av MKCA.

Skjutbara enheter

Lägenheten du ser här ligger i Madrid och designades av PKMN Architectures. Ägarna ville att det skulle fungera både som hem och arbetsyta, och en flexibel designlösning måste hittas för att få det att hända. Som ett resultat var köket, sovrummet och förvaringsutrymmena integrerade i en enhet med rörliga väggar som kan organiseras på olika sätt. Enheten är tillverkad av OSB och placeras i ett hörn bredvid badrummet. När den är stängd, är den kompakt och upptar lite utrymme. De många möjliga konfigurationerna gör lägenheten mycket mångsidig.

Roterande vägg

Inte alla utrymmen med rörliga väggar är små. Den som designats av PKMN Architectures är ett projekt som heter Casa MJE. Den har en roterande enhet i mitten och det här är det element som definierar layouten och avgränser funktionerna och mellanslagen. De rörliga väggarna tillåter invånarna att omvandla sitt hem efter behov. Ett eller två sovrum kan läggas till layouten när det behövs. Resten av tiden är utrymmet bara ett rymligt hem med öppna rum och en ny och minimalistisk inredning.

MoreINSPIRATION
  • Väggar på hjul maximera rymdens flexibilitet i MJE-huset
  • Liten lägenhet i Bukarest Definierad av flexibilitet och komfort
  • Liten lägenhet i New York med utsatta tegelväggar

Lägenheten som designats av Brad Swartz i Australien ger oss tillbaka till sfären av små hem. Det mäter totalt 27 kvadratmeter men det är inte så små som förväntat. Det beror på dess flexibla design. Ägarna ville att lägenheten skulle ha mycket lagringsutrymme, tvättstuga, matsal och vara funktionell och modern. Initialt hade det bara ett rum. Arkitekten lyckades sedan ge den en bättre organiserad layout genom att lägga till en rörlig vägg som döljer sovrummet och ger integritet utan att göra utrymmet lite trångt och litet.

Begränsad kvadratmottagning kan vara ett verkligt problem när du inser att det bara finns inget sätt att inkludera alla funktioner och funktioner du vill ha. Eller är det? På något sätt lyckades den spanska studio Elii Architects ge den här lilla lägenheten ett mycket flexibelt interiör genom att använda glidande glasskivor. Dessutom användes andra geniala designlösningar. Matbordet och bänkarna lagras under taket och kan sänkas endast vid behov. En gunga, en diskoboll och en hängmatta lagras också på ett liknande sätt. Detta gör att lägenheten kan omformas från ett mysigt hem till ett festgalleri på bara några minuter.

Hong Kong Micro Apartment

LAAB Arkitekter lyckades inkludera ett komplett kök, ett badrum, en hemmabio, ett gym och mycket utrymme är bara 28 kvadratmeter. Detta gjordes genom att skapa en serie olika konfigurationer som kan presenteras av lägenheten. Utrymmet kan transformeras genom att öppna eller stänga rörliga väggar. Vitvaror och utrymmen kan flyttas och döljas eller avslöjas vid behov, vilket gör att lägenheten är mycket flexibel och alltid organiserad. Förutom denna typ av layout har lägenheten också en rad smarta funktioner som implementeras i sin design. Detta gör det inte bara mångsidigt men också modernt och användarvänligt.

Mikro lägenhet i Paris

Paris har sin egen lilla lägenhet och därmed menar vi verkligen små. Detta är en lägenhet på endast 8 kvadratmeter. Det var designat av Kitoko Studio och det brukade vara ett städrum. Att vara så liten och belägen strax under taket verkar lägenheten inte ha mycket potential. Ändå blev det ganska mysigt. Den har ett sovande utrymme som är upphängt på en plattform, ett litet kök, en matsal, en arbetszon och en hel del lagringsutrymme. Badrummet är dolt bakom en glidande vägg.Varje liten tumutrymme måste användas smart och det innebar att golvområdet skulle maximeras. Designerna lyckades göra det samtidigt som lägenheten fick en elegant utseende.

Jämfört med den 8 kvadratmeter stora lägenheten ovan, verkar den här lägenheten i Milano väldigt rymlig. Det mäter totalt 28 kvadratmeter och det designades av studioWOK. Teamet mötte utmaningen att ge detta lilla utrymme vardagsrummet i en stor lägenhet. Vardagsrummet är det största rummet och, trots att alla andra är små i jämförelse, erbjuder de den nivå av komfort som krävs i varje enskilt fall. Det finns två rörliga väggar här som döljer alla stora möbelstycken som sängen. Skjutdörrar gömmer badrummet och köket och båda dessa utrymmen ser ut som två blå lådor.

Smart lager lägenhet

Huvudmålet för renoveringen av denna 700 kvadratmeter lägenhet i New York var att göra den lämplig för en familj på fyra. För att göra det möjligt skulle många geniala och smarta lagringslösningar hittas och det var jobbet från laget från Noroof Architects. En av de första sakerna de gjorde var att ta bort några av partitionerna för att öka något och golvyta. Vardagsrummet upptar ena sidan av lägenheten och är ansluten till resten av utrymmena genom en passage. En smal glidande hyllplan fördubblas som delare, separerar sovrummet från det sociala området och erbjuder det privatliv.