New Art Center i Shanghai har en fasad gjord av bronsrör

New Art Center i Shanghai har en fasad gjord av bronsrör
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

En ny utveckling tillkom till Shanghai, Kina. Det sitter mellan gamla stan och det nya finansdistriktet och det sticker ut oavsett varifrån du tittar på det. En av de mest framträdande strukturerna är det konst- och kulturcentrum som ligger i centrum för utvecklingen. Dess design var ett samarbete mellan Heatherwick Studio och Foster + Partners.

Hela utvecklingen täcker 420 000 kvadratmeter utrymme och innehåller, förutom konstcenteret, två 180 meter höga torn, ett boutiquehotell och en mängd lyxiga butiker. Målet var att designa och bygga ett multifunktionellt komplex som kan innehålla en mängd olika utrymmen och funktioner. Det var utformat för att rymma utställningsutrymmen, evenemangsområden samt en prestationsplats som arkitekterna säger inspirerades av de öppna stadierna av traditionella kinesiska teatrar.

De två tornen var utformade för att inrätta kontorslokaler såväl som ett boutiquehotell. Konstcentret är uppbyggt på tre nivåer och innehåller en mängd samlingsplatser, gallerier och utställningsområden, inklusive en på taket. Dess design är iögonfallande och unik. Arkitekterna ville avstå från Kinas tendens att kopiera mönster från hela världen och ville istället inspirera en önskan om unikhet.

MoreINSPIRATION
  • Daghem Felsoord av Möhn + Bouman Arkitekter
  • Centrum i en skyddad skog och naturreservat
  • Det nya VanDusens botaniska trädgårdscentret av Perkins + Will

Byggnadens fasad är utformad för att likna en rörlig slöja eller en uppsättning gardiner som slingrar runt strukturen. Det anpassar sig till förändrad användning av byggnaderna och det ramar synpunkterna på intressanta sätt. Fasaden är byggd som en serie bronsrör anordnade i ett parallellt mönster, i flera överlappande skikt.

Projektet startade 2013 och efter fyra års utveckling är centrum nu färdigt. Det blev ett nytt landmärke för staden tack vare dess position samt dess slående utseende som står i kontrast till 1800-talets angränsande byggnader. Arkitekterna såg också till att de blandades så att de behöll samma proportioner och höjd i förhållande till befintliga strukturer.