Skillnaderna mellan Plasma och LCD-TV

Skillnaderna mellan Plasma och LCD-TV
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Vi är alla medvetna om dessa två typer. Du har dina plasma-tv och dina LCD-TV och de är lika varandra, men de är också olika samtidigt. Men få av oss vet faktiskt vad dessa skillnader är. Om du vill fatta ett välgrundat beslut bör du lära dig vad dessa skillnader är så att du kan välja vilken typ som är bäst för dig.

Hur plasma-tv fungerar

PlasmTV-tekniken bygger på lysröret. Displayen består av celler inom vilka två glaspaneler separeras av ett smalt mellanrum. I detta gap injiceras och förseglas neon-xenongas under tillverkningsprocessen. Små elektroder applicerar en elektrisk ström till de enskilda cellerna och orsakar att gasen inuti dem joniseras. Den joniserade gasen representerar plasman som avger högfrekventa UV-strålar som gör att cellerna lyser i önskad färg.

Hur LCD-TV fungerar

MoreINSPIRATION
  • Enorma 3D Plasma-TV för ditt vardagsrum
  • "Plasma" Dekorativa Läderbänkar
  • Lär skillnaderna mellan en studio och en loft

LCD-tv använder en annan teknik. Deras skärm består av två genomskinliga paneler med en flytande kristalllösning däremellan. En ljuskälla bakom panelen lyser genom displayen. Varje flytande kristall fungerar som en slutare, antingen tillåter ljus att passera genom eller blockera det.

De viktigaste skillnaderna mellan dem

  • Först och främst producerar plasma-tv mer levande färger. De gör djupare svarta och har bättre färgnoggrannhet och mättnad.
  • Bilden som en plasma-tv producerar är emellertid skarpare i låg eller modern rumbelysning.
  • LCD-tv, å andra sidan, erbjuder en skarp och färgstark bild även i starkt ljus.
  • Plasma-TV-apparater är mer mottagliga för bländning och det kan vara oerhört obekvämt om din inredningsstil inte innehåller tunga gardiner eller persienner.
  • LCD-TV är mer energieffektiva. Eftersom det inte finns några fosfor som tänds, behövs mindre ström för att använda TV: n.
  • Dessutom ger LCD-skivor mindre värme än plasma-TV.
  • Livslängden för plasma-TV-apparater är betydligt kortare än LCD-TV-apparatens. En plasma kommer att ligga runt 20 000 till 60 000 timmar jämfört med 50 000 till 100 000 LCD-TV.

Det finns också skillnader relaterade till estetik. Plasma-tv är oftast tjockare än LCD-skärmar. De är också tyngre. Det betyder att de inte kommer att se lika bra ut när de är monterade på väggen, plus, om TV: n är riktigt stor, kanske du inte ens kan göra det.

Du bör också komma ihåg att plasma-tv har blivit mindre populär genom åren och bara några tillverkare producerar fortfarande dem.