Blomningen som inte bleknar: Saarinens tulpanbord och stolar

Blomningen som inte bleknar: Saarinens tulpanbord och stolar
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Få designers producerar bitar som kommer att ha mer än ett halvt sekels popularitet - men Eero Saarinen gjorde. Hans tulpanbord och stolar har blivit eftertraktade ikoniska stycken för hem och kontor.

Saarinen var en finsk-amerikansk arkitekt, erkänd för sitt soloarbete samt hans samarbete med andra designers, som Charles Eames. Saarinen är förmodligen mest känd för sin møbelkonstruktion, en prisvinnande arkitekt vars skapelser inkluderar St. Louis Gateway Arch, TWA-terminalen vid JFK och huvudterminalen på Dulles International Airport, tillsammans med slående företagsbyggnader runt om i världen.

Han skapade tulpanbordet och stolarna 1957 och i dag kan vi kalla dem "retro", när de ansågs futuristiska. De användes till och med på uppsättningen av Star Trek, enligt Bienenstock Linbrary. Fokuserat på att skapa ekologiska former och göra sig av med "rodnad", var Saarins arbete inte alltid väl mottaget av kritiker, som trodde att han saknade en identifierbar stil. Hans stil, som vi har fått veta, är ren och modern. Den enkla tulpanbordet och stolarna är Saarinens försök att städa upp våra bostadsområden: "Underbordet av stolar och bord i en typisk inredning gör en ful, förvirrande och otrygg värld. Jag ville rensa upp benbenen. Jag ville göra stolen allihop en sak igen, säger han enligt museet för modern konst.

Konceptet med det enkla benet för tulpanbordet var avbrott, liksom hans livmoderstol och hans första användning av gjutet laminerat trä. Lanseringen av tulpanbordet och stolarna medförde också en annan viktig sak för Saarinen: ett långt förhållande med Knoll Inc., det företag som först producerade samlingen och gör det idag. Intressant, ledde en familjeanslutning till den professionella: Florens Knoll, företagets grundare Hans Knoll, studerade arkitektur med Eliels Saarinen, Eers far.

Knoll är en välkänd high-end möbelproducent som gör kommersiella och bostadsområden. Det Pennsylvania-baserade företaget grundades 1938 och har skillnaden att ha arbetat med designers som Mies Van Der Rohe, Ray och Charles Eames, och Marcel Breuer, förutom Saarinen, enligt deras hemsida. Mer än 40 Knoll stycken är en del av den permanenta samlingen av Metropolitan Museum of Art i New York.

MoreINSPIRATION
  • Saarinen Style Tulip Table
  • En ny titt på moderna moderna stolar i mitten av århundradet
  • Retro enkla stolar från Times of Yore

År 1957 var plastteknik uppenbarligen inte vad de är idag, och Saarinens dröm att producera stolarna från en solid bit måste ändras, skriver stål classic.com. Basen och toppen av tulpanbordet är gjorda av separata bitar och material. Att veta detta kan hjälpa dig att snyta om en bit är en original Saarinen eller en reproduktion. Medan utseendet kan vara detsamma är priset inte det. Ett äkta Saarinen tulpanbord kan kosta mer än $ 8000, beroende på storlek och bordplåtmaterial. Reproduktioner kan vara för mycket, mycket mindre.

Basen av ett Saarinen tulpanbord är gjord av ett enda aluminiumstycke belagt med en plast som heter Rilsan®. Rilsan är märket av en högpresterande polyamid (nylon) beläggning gjord av ett franskt företag som heter Arkema, enligt en rapport om de ikoniska tulpanstolarna av Martin Konrad Gloeckle från Pratt Institute.

En annan talande detalj är att bordsskivan fäster vid basen med en enda stång som löper upp längden på basen i toppen, enligt modern mom.com. Och det är inget äkta Saarinen bord som är tillverkat med plast eller metall topp. Det enda materialet som används är marmor, trä, laminat eller granit. Sist men inte minst, de flesta tulpanborden som Knoll producerar kommer att ha en identifierande metalltag nedanför. Vissa årgångar från tidiga dagar kanske inte, men de flesta vill.

Oavsett om du bestämmer dig för att investera i ett bona fide Saarinen tulpanbord eller är nöjd med en lägre prissättning, kommer denna ikoniska del att vara hemma i nästan alla interiörer. Det matar inte om du omger det med tulpanstolar eller dina egna moderna, moderna eller traditionella stolar, det kommer att bli en fantastisk kontaktpunkt i din matplats.

Bildkällor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19.