The Nasty 9: Vad är de tystaste platserna i ditt hem?

The Nasty 9: Vad är de tystaste platserna i ditt hem?
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Vissa bakterier är fördelaktiga, men inte när de sätter dig och dina nära och kära i risk för virus och sjukdomar. Ditt hem, med alla dess vinklar och vrår, är en grogrund för mögel, staph-bakterier, jäst- och koliforma bakterier.

Vissa platser i ditt hem är tyngre än andra, så rengöring tar lite extra ansträngning i dessa områden. Vi pratade med Dr Charles Gerba, en mikrobiolog vid University of Arizona som är bättre känd som "Dr. Germ "och konsulterade en studie av National Sanitation Foundation (NSF), en folkhälso- och säkerhetsorganisation. Med hjälp av dem upptäckte vi de nio bakterierna i ditt hem - och hur man rengör och desinficerar dem.

Även föremål som används för rengöring kan vara värd för bakterier. Bild: Michael Norpell

1. Skål svampar

"Nummer ett är hushållssvampen - nästan alla har E. coli som växer i dem, och i våra studier hade 15% Salmonella", berättar Dr. Gerba Freshome. "Den svampen är våt och fuktig med mycket mat för bakterier att äta." I NSF-studien hade 86% svampar mögel och jäst, 77% innehöll koliforma bakterier och 18% fylldes med staph-bakterier.

Det finns många typer av koliforma bakterier, inklusive salmonella och E. coli, vilket kan leda till magkramper, diarré och kräkningar. I mer allvarliga fall kan E. coli också orsaka lunginflammation och andningsbesvär.

Du kan minska bakterier genom att mikrovågar den våta svampen. "Bakterier växer till stora antal i svampen och [svampen] måste tvättas - mikrovågsugn i 30 sekunder var femte till sex dagar. Men var försiktig, eftersom de blir heta, säger Gerba. "Du kan kasta dina paraplyer i diskmaskinen." Han varnar också för att använda samma svamp eller trasa för att städa köket och badrummet.

Matrester och smuts - det är inte förvånande att diskbänken är en av de mest bakteriella platserna i ditt hem. Bild: Topplåda Luxury Home Builder

2. Kökshandfat

Gerba säger att köket innehåller mer bakterier än badrummet, och diskbänken placerar andra i de mest sprödaste ställena i ditt hem. Det är inte svårt att tro när du anser att det här är platsen där du tvättar smuts och bakterier av rå mat. Det är också platsen där du sköljer dina tallrikar och redskap innan placera dem i diskmaskinen. I NSF-studien innehöll 45% av sänkorna koliforma bakterier och 27% innehöll form.

Minst en gång i veckan, helst två gånger, desinficera diskbänken (inklusive sidorna). Avlopp och bortskaffande ska desinficeras minst en gång i månaden. Om du använder en blekmedel, se till att skölj efteråt.

Områdena runt en handfat är inte mindre grod än de i köket. Bild: Signaturhårdvara

3. Tandborstehållare

Nej, toaletten är inte den mest grejiga platsen i ditt badrum - den skillnaden går till din tandborstehållare. Faktum är att Gerba tror att toalettsitsen kan vara minst germy plats i ditt badrum, eftersom det rengörs mer regelbundet än andra platser. Om din tandborstehållare är placerad i närheten av toaletten kan det dock bli föremål för partiklar som sprutas genom luften när du spolas. En alarmerande 64% av tandborsthållare innehöll form och jäst, 27% innehöll koliform och 14% innehöll staph.

Stäng toaletten när du spola och försök hålla din tandborstehållare så långt bort från toaletten som möjligt. På veckovis sätt sätta hållaren i diskmaskinens saneringscykel (förutsatt att den är diskmaskin säker) och överväga att byta tandborstar kvartalsvis.

Furiga vänner, kanske inte överraskande, bidrar till ett grovhushåll. Bild: Sander & Sons Kök och bad

4. Djurskål och husdjursleksaker

Många av ditt husdjurs favoritobjekt är också bastioner av bakterier. I själva verket innehöll 45% av skålarna form och jäst och 18% innehöll koliforma bakterier. Bland husdjursleksaker innehöll 55% jäst och mögel och 23% innehöll staph-bakterier.

Rengör ditt husdjur skål dagligen. NSF rekommenderar antingen att de tvättas på diskmaskinens desinficeringscykel eller tvätta med hand med tvålvatten. Om du väljer att tvätta dem för hand, blötlägg skålarna i en bleklösning i 10 minuter en gång i veckan. Rengör hårda leksaker med tvålvatten, skölj, desinficera och lufttorka. Mjuka leksaker kan rengöras på tvättmaskinens saneringscykel. NSF rekommenderar också att alla i hemmet tvätta händerna efter att ha kontaktat husdjur.

Rengör din kaffebryggare regelbundet för att du inte dricker bakterier med din dagliga koffein. Bild: Mauricio Nava Design LLC

5. Kaffe behållare

Att kaffebryggare kan ge dig mer än bara en skott av koffein. Kaffe behållaren är inte bara fuktig, men också mörk, vilket gör den till en idealisk plats för bakterier att trivas. I NSF-studien innehöll halva reservoarerna jäst och mögel och 9% innehöll koliforma bakterier.

För att rengöra kaffereservan, häll fyra koppar vinäger in i behållaren, vänta 30 minuter och brygg sedan ättika som du skulle brygga kaffe. Därefter brygga minst två cykler vatten för att skölja ättikan ut.

Badrumskranar handtag kräver daglig underhåll att vara bakteriefri. Bild: Konststudier

6. Badrumshandtag

Om du inte har en beröringsfri kran i ditt badrum, är kranhandtag några av de germigaste platserna i ditt hem. Det är vettigt: När du sätter på kranen är steget mellan att använda badrummet och tvätta händerna. NSF-studien fann att 27% av kranhandtag innehöll staph och 9% innehöll koliforma bakterier.

Rengör dina kranhandtag dagligen med desinfektionsmedel eller desinficeringsdukar.

En köksbänk blir ofta hemma för bakterier som transporteras in från utomhus. Bild: Pickell Arkitektur

8. Bänkskiva

Om köket är hemmets nav, är bänkskivan kökets nav. Förpackningar och påsar med matvaror (som tidigare fanns på golvet i din bil) placeras på den, förutom handväskor och ryggsäckar. Och ändå är det här också där du lagar mat - en del av det är rå. Det kommer inte som någon överraskning att 32% av bänkskivorna innehöll koliforma bakterier och 18% innehöll form.

Håll icke-matvaror ur bänkskivan och desinficera det före och efter matlagningen. (Obs! Eftersom bänkskivor är tillverkade av olika material följer du tillverkarens instruktioner för att du inte ska skada den.)

Spisskruvarna blir offer för matspett och grovhänder. Bild: JACKBILT

9. Spishällar

Hur ofta rengör du spishällarna? Förmodligen inte tillräckligt ofta: I NSF-studien innehöll 27% knoppar mögel och jäst medan 14% innehöll koliforma bakterier.

På ugnen ska du släcka spisen och tvätta dem i tvålvatten.

Badrum, kök och handhållna enheter är alla främsta platser för bakterier. Bild: Avundsvärt design

Ytterligare bakterier hotspots

Den otäcka 9 är långt ifrån den enda germ-ridden platsen i ditt hem. "Skärbrädet har vanligtvis 200 gånger mer bakterier än en toalettstol", säger Gerba. Han rekommenderar att man använder två skärbrädor: en för kött och en för grönsaker. "Kylskåpsdörren är också ganska grov för att hantera råa livsmedel utan att tvätta händerna."

Andra germy platser i ditt hem är:

  • Toaletthandtag
  • Toalettsits
  • Badrumsdörrknapp
  • Badrumslampa
  • Mobiltelefon
  • Tangentbord
  • Fjärrkontroll
  • Handdukar

Gerba varnar emellertid mot panik. "Du behöver inte städa mer; ta bara hand om dina rengöringsverktyg och använd desinficeringsdukar eller en köksrengörare med desinfektionsmedel i köket, säger han. "Du behöver inte hålla ditt hem bakteriefritt - bara behåll siffrorna nere."

Har du några ytterligare tips för att hålla ditt hem rent och hanterbart? Berätta för oss i kommentarerna.