Hushållsplanter 101: Växande dina egna chilies (inomhus)

Hushållsplanter 101: Växande dina egna chilies (inomhus)
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Även om du bor i de finaste lägenheterna kan du växa dina egna chili peppar året runt. Hushållsplantor har gjort en stor återkomma på senare tid, och av goda skäl - ren luft, lugnande känslan av ett utrymme väl omhändertagen. Varför inte ta med dig några eleganta grönområden i ditt hem och få lite extra krydda?

Den här stora killen är en treårig habanero chili som växte från en bugg-chewed planta till en robust växt med en bagage. Om du håller en chili växt varm över vintern, kan de leva för år. Detta kan vara ett smart sätt att växa chilies i ett kallt klimat - ett soligt fönster kommer att skapa en mini-växthuseffekt för din växt.

MoreINSPIRATION
  • Topp 10 ställen för stora krukväxter
  • Håll dina hushållsplanter säkra från dina vänliga vänner
  • Hushållsplanter 101: Allt om succulenter

Dessa fem element är vad du behöver för de flesta krukväxter, inklusive chilies:

  • Bight ljus och konsekvent, varma temperaturer. Chili peppar som konsekvent värme och hatar plötsliga frysningar. Om de är inomhus vill de ha ett fönster med så mycket direkt sol som möjligt.
  • Mat och vatten. Chilies är törstiga växter, men de är också överraskande elastiska om du inte matar eller vattnar dem genast. (De kommer också att meddela dig när de saknar antingen, från blöta bladen eller missfärgning.) En vattenhållande pottblandning och långsam frisättning av gödselmedel för krukväxter gör dem rätt.
  • Bekväma krukor. Jag lärde mig det svåra sättet att chili inte gillar att vara underpottad eller överpottad. De har täta, vattensugande rotbollar som lämnar dem törstig om deras kruka är för liten och om potten är för stor, kommer för mycket vatten att sitta i botten och göra växten känslig för rotrot. Om vattnet verkar försvinna så fort det hälls i grytan kan det vara dags att uppgradera.
  • Den enstaka hårda trimmen. Chilies gillar att få en frisyr så ofta. Du får mer tillväxt och fler blommor. Den bästa tiden att klippa tillbaka är i början av våren, innan dess huvudspolning av tillväxt.
  • Handbestämning. De är självbestämande, men lätt gnugga blommorna med en liten pensel kan hjälpa din chili med ännu mer frukt.

Skadedjur bör inte vara ett problem, men vit olja kan ta hand om alla kritiker som dyker upp.

Habaneros tar några veckor att mogna, men du kan inte sakna dessa när de blir orange. Det finns också några underbara prydnadschilier där ute, inklusive Numex Twilight cultivar som samtidigt har röd, gul, lila och svart chili. Det är en chili regnbåge!

Håll bara din chili pepper fylld med mat, ljus och vatten och det är en glädje att ta hand om - ta hand om en chili och det tar hand om dig (med läckra paprikor).