Samtida bostad ansluter sig till omgivningen genom ett minimalistiskt skal

Samtida bostad ansluter sig till omgivningen genom ett minimalistiskt skal
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

House of the Stream (Casa sulla morella) är ett projekt som utvecklats mellan 2008 och 2010 av Andrea Oliva Architetti, en studio som grundades 2001 och omfattar minimalism och ger enkelhet ett nytt utseende, mycket snyggt och mycket flexibelt.

Huset täcker en yta på 4 198 kvadratmeter vilket är cirka 300 kvadratmeter. Det ligger i Castelnavo i Italien och det är inslaget i ett minimalistiskt skal, vilket å ena sidan gör att det sticker ut, och å andra sidan tillåter det att etablera en mycket nära anslutning till omgivningen.

Men utseendet är inte det enda intressanta med projektet. Förhållandet mellan husets arkitektur och landskapet som omger det spelar en mycket viktig roll för att bestämma designen och de byggtekniker som används i detta fall.

Andra detaljer som förhållandet mellan offentliga och privata utrymmen eller samspelet mellan fasta ämnen och tomrum hjälper till att definiera projektet och göra bostaden på ett unikt sätt. Vit valdes som den primära färgen och det gör att huset ser lätta ut samtidigt som det gör att det ser ut och känns väldigt rymligt, luftigt och friskt.

Skalet som omger de inre utrymmena är minimalistiskt och snyggt och skapar en serie eller verandor och övergångsrymder samtidigt som man skyddar huset och etablerar en jämn anslutning till utsidan och utsikten.

MoreINSPIRATION
  • Ett hus på en sluttning ansluter sig till omgivningen genom en glashiss
  • Skogstomt med ett trä- och glasskal och ett grönt tak
  • Spektakulär bostad förbinder till luften genom tomrum

I ena änden finns en täckt veranda och denna del av huset är det element som definierar gränsen mellan huset och landet.

Fina spår i ytterväggarna delar fasaden i flera sektioner, skapar ett geometriskt mönster och skapar en modern och mångsidig design. Den södra fasaden består av stora, mörkare paneler.

Dessa paneler kan glida upp eller stängas, vilket ger användarna olika alternativ med avseende på den integritet de behöver eller mängden naturligt ljus de vill låta inuti. Orienteringen av huset var noggrant bestämd för att låta det dra maximal nytta av dagsljuset och utsikten.

Huset är öppet för vintersolen medan den skyddas från den hårda eftermiddags sommarsolen. Med tanke på vyer, gör det fulla höjdsfönstret det vackra panorama som en del av inredningen tack vare glidpaneler.

När det gäller inredning, är huset mycket enkelt men det betyder inte att det saknar karaktär. Noggrant utvalda material och accentelement ser till att det har rätt mängd charm. Ett exempel är trappan som ansluter de två våningarna. Mosaiken av ljusa och mörka trä nyanser kontrasterar mot de vita väggarna och metallstången, vilket ger ett balanserat utseende.

Det faktum att vardagsrummet öppnar sig på ett däck inbyggt i husets skal är väldigt bekvämt, erbjuder stor flexibilitet och samtidigt ger livliga färger och vacker utsikt.