Hur arkitekter utnyttjar det gyllene förhållandet

Hur arkitekter utnyttjar det gyllene förhållandet
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Kolla in varför arkitekter älskar guldförhållandet. Bild Via: Prästens anpassade fördragsslutande, LLC

När du verkligen tänker på det, är en av de coolaste fasetterna av arkitekturen möjligheten att få byggnaderna att vara så olika - så varierade när det gäller storlek, form och stil - och ändå så lika i sin kärna. Oavsett vem som utformar byggnaden är den konstruerad från en ritning. Oavsett hur en struktur ser ut när den är klar, är den fortfarande samlad från en samling naturliga material. Oavsett vad byggnadens eventuella ändamål är, var den gyllene kvoten sannolikt använd för att bestämma dess proportioner.

Detta förhållande - 1: 1,61, för de undrar - uppträder om och om igen i naturen. Det finns i allt från formen av vårt universum, strukturen av moln och jämn proportionerna av människokroppen. Människor har införlivat det i allt från matematik, till konstverk och musik.

Med sådana varierade applikationer bör det komma så lite överraskning att detta förhållande är förankrat i arkitekturens grundläggande principer. Fortsätt med att ta reda på hur arkitekter utnyttjar det gyllene förhållandet i deras arbete. Du kan hitta dig själv när du tittar på din omgivning på ett sätt som du aldrig har haft tidigare.

Varje stil i hemmet delar några av Guldförbundets grundläggande konventioner. Bild Via: Lake Country Builders

Den är rotad i historien

Som med vilken bransch som helst, skulle arkitekturen inte vara vad det är idag utan att förlita sig på tidigare arkitektoniska lektioner. Phi, som är en annan term för förhållandet, är bara ett av de begrepp som beskriver hur vi ser på byggnader idag.

Medan det finns viss kontrovers över det exakta ursprunget, tror många att användningen av förhållandet går helt tillbaka till de stora pyramiderna i Egypten. Det kan också hittas i många av världens andra mest kända byggnader, inklusive: Parthenon, Notre-Dame Laon-katedralen och han Taj Mahal.

Varje gång du tittar på en byggnad med jämnt fördelade kolumner, är det en knut till förhållandet och det är förtid med de gamla grekerna. Varje gång du tittar på ett hem med ett toppat och sluttande tak som gör det möjligt för vinterns snöar att lätt falla av, är det också tack vare beräkningar av kvoten. Nästa gång du tar en promenad runt ditt grannskap, se hur många exempel på phi du kan se. Vi tror att du blir förvånad över hur många som finns.

Det är inte svårt att se inspirationen från Parthenon. Image Via: Dennison och Dampier Interior Design

Det ger balans och höjd

Som en allmän regel gravtar vi mot byggnader som ser ut som balanserade. Även om "moderna" byggnadsskulpturer kan vara roliga att titta på tenderar vi att skriva ut dem för den dagliga användningen eftersom de är uppfattade som mindre funktionella än deras mer konventionellt strukturerade motsvarigheter. Ett av de enklaste sätten att ge balans i en struktur är att basera den på gyllene rektangelens principer.

För att förklara det enkelt betyder en gyllene rektangel någon form som helt kan delas in i en kvadrat och en rektangel som, när den kombineras, upprättar ett förhållande av 1: 1.61. Eftersom båda längderna och bredderna av dessa former motsvarar rationen, säger teorin att du borde kunna fortsätta att dela de resulterande rektanglarna till mindre och mindre segment samtidigt som förhållandet mellan proportionerna upprätthålls.

Den inverse är också sant. Om en arkitekt vill göra en struktur större eller mindre för att tillgodose sina kunders behov, så länge de följer principerna som anges av förhållandet, har de möjlighet att korrekt ändra en byggnads proportioner med bara några enkla beräkningar.

Lägg märke till hur ofta rektanglarna syns. Bild via: Rinox Inc

Det tillåter för Varierande former

Naturligtvis kommer inte alla byggnader att vara helt rektangulära. Om det naturliga landskapet, befintliga partiets gränser eller personlig stil dikterar att strukturen tar en annan formation, måste arkitekter vara ett sätt att rymma en mängd olika former. Lyckligtvis, med bara några extra ändringar till den gyllene rektangeln, kan arkitekter enkelt tillämpa förhållandet till vilken form som helst som de kan drömma upp.

Annat än den gyllene rektangeln är här några av de grundläggande hyresgästerna som arkitekterna har i åtanke:

  • Gyllene triangeln: Ansluter en isosceles triangel där den mindre sidan är i guldförhållande med dess intilliggande sida.
  • Logaritmisk spiral: Kan skapas genom att ta en befintlig gyllene triangel och halva vinklarna för att göra en annan gyllene triangel och fortsätta i obestämd tid.

Genom att använda en kombination av den gyllene rektangeln, gyllene triangeln och logaritmiska spiralen kan arkitekter skapa en mängd olika former som sträcker sig från pentagram till icosahedron, som har 30 poäng och därutöver. Det är emellertid viktigt att notera att dessa mätningar ofta används som approximationer eller tumregler snarare än hårda och snabba siffror. Praktiska begränsningar på material, arbetsplatser och mänsklig beräkning gör det ofta svårt att passa in i förhållandet exakt.

Förhållandet kan appliceras för att uppnå olika former. Bild Via: Bernard Andre Photography

Det gör byggnaderna estetiskt tilltalande

Arkitektur handlar inte bara om form och funktion. Det handlar också om fysiskt utseende. Precis som de designelement som ingår i din inredning, ställer du en ton för rummen i ditt hem, hur en byggnad ser ut har en inverkan på omgivningen.Lägg till den personliga tillfredsställelsen som en arkitekt måste känna när deras arbete är väl mottaget och det är ingen överraskning att förhållandet spelar en roll.

Undersökningar har visat att när det gäller konventionell attraktivitet graverar vi omedvetet mot andra vars proportioner överensstämmer nära det gyllene förhållandet. Med det i åtanke är det en sådan sträckning att tro att vi skulle gravida mot byggnader vars proportioner matchar det förhållandet också?

Arkitekter håller det gyllene förhållandet i åtanke när det är dags att bestämma hur en byggnad planlösning kommer att flöda. Det används vid bestämning av funktioner som hur man korrekt bestämmer en byggnadslayout, rymmer ut fönster och bestämmer var en dörr ska placeras i ett rum. Även om dessa proportioner anses vara av sekundär betydelse för byggnadens strukturella integritet ökar vidhäftningen till förhållandet att människor kommer att hitta byggnaden estetiskt tilltalande.

Arkitekter använder också förhållandet för att bestämma faktorer som fönster och dörrplacering. Bild Via: Phinney Design Group

De gyllene förhållandena sträcker sig långt och brett. Det finns i naturen, införlivat i stora konstverk, och även används i marknadsföringskampanjer för att påverka våra köpval. Det är ingen överraskning att arkitekterna också hoppar på chansen att undermedvetet påverka våra åsikter om sitt arbete. De använder den för att ge byggnader balans och höjd, skapa oklara former och utforma vackra layouter. Ta en titt på byggnaderna i din hemstad. Du kan utan tvivel välja ut några exempel på din egen.

Vilka är dina tankar om användningen av förhållandet i arkitektur? Tror du att det verkligen har en effekt på våra uppfattningar? Berätta för oss i kommentarerna.