Hur man väljer den bästa luftkonditioneringsapparaten

Hur man väljer den bästa luftkonditioneringsapparaten
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

När du vill köpa en ny luftkonditionering, var börjar du ens från? Självklart måste du göra lite forskning. Du måste fastställa vilka element du ska leta efter i en AC. Dessa kan variera beroende på element som måste göra specifikt med dig och det utrymme du försöker ventilera.

Den nödvändiga kapaciteten hos en AC

För att bestämma den kapacitet du behöver, måste du mäta rummet där du vill installera växelströmmen. Det anses vanligtvis att du behöver 20 Btu / h för varje kvadratfot.

Btu eller British Thermal Unit är måttenheten för en ACs kylkapacitet. Ju högre Btu desto kraftigare växeln är och desto större är det så att det kan svalna effektivt. Det vanliga intervallet är mellan 5 000 och 24 000 Btu / h.

Här är några tips som kan hjälpa dig att välja rätt kapacitet: om ditt hem är skuggat, minska Btu-kapaciteten med 10%; om ditt hem får full sol, öka den med 10% Om mer än två personer använder rummet, lägg till 600 Btu / person; Om du installerar AC i köket, lägg till 4000 Btu.

Typ av AC

Det finns två huvudtyper av AC-enheter. Den första är fönstret AC även känt som en enda enhet. Den här är den billigare versionen och är lätt att installera. Det ventilerar varm luft genom en slang och den kan flyttas från rum till rum. Portabilitet kan vara ett stort plus i vissa fall.

Denna typ presenterar emellertid några nackdelar som det faktum att det kan utgöra en säkerhetsrisk eftersom det kräver att du lämnar ett fönster som är öppet för slangen. Du kan lösa detta problem genom att välja att göra ett hål i väggen, även om det i stort sett strider mot hela den bärbara egenskapen. Dessutom är typen inte lika effektiv som split unit-modeller och kan också vara ganska tung och svår att manövrera.

Den andra typen är den delade modellen. Den här är tystare än fönsterenheter och erbjuder bättre luftfördelning. Det är också säkrare och kraftfullare. En split AC består av två enheter. En är kompressorenheten som är installerad ute och den andra är den inre enheten.

Det finns tre olika typer av kompressorer. Den fram och återgående typen är lämplig för små till medelstora enheter och är ganska skrymmande och bullriga. Den roterande typen är kompakt och mindre bullriga och scrolltypen är det tystaste av allt, såväl som det mest effektiva.

Nackdelarna med delade enheter inkluderar det faktum att delade modeller är dyrare och kräver att de permanent monteras på ytterväggen av en professionell.

Förutom dessa till huvudtyper finns det också en tredje kategori, inklusive mini spit eller kanalfri enheter. Dessa är en slags hybrider mellan en fönsterenhet och en central AC. De har en liten kondensor som går ut och är ansluten till en förångare högt på en vägg. Det bra med dem är att du kan ha flera enheter i olika zoner i huset. Nackdelen är dock att du enheter är dyra att köpa och installera.

Tillbehör / extrafunktioner

MoreINSPIRATION
  • Hur man väljer rätt gardiner stavar
  • ARTCOOL luftkonditionering från LG
  • Hur man väljer rätt badkar för dig

Innan du köper en luftkonditionering måste du också vara uppmärksam på några av de mindre detaljerna. Till exempel finns det tre huvudsakliga olika typer av filter som en AC kan ha. Det finns den elektrostatiska typen som rensar dammpartiklar och är bra för dem med allergier, joniseringsfiltret som rensar damm och bakterier och den anti-svampiga typen som tar bort bakterier. Välj den som du tycker är bäst för dig och de som använder AC.

Förutom filteren kan vissa AC-enheter också fås med avfuktare samt ett antal andra tillbehör eller funktioner. Ett annat exempel är nattläge som gör att du kan gå och sova med AC utan att frukta några hälsorisker. Vissa AC-enheter har även timers som kan vara användbara i vissa fall och, naturligtvis, fjärrkontroller.

AC fördelar och nackdelar

Nu när du har en bättre idé är det att leta efter i en AC, kanske det också skulle vara användbart att känna till några generella fördelar och nackdelar i samband med dessa enheter. Först och främst kan AC-enheter skydda mot värmeledande sjukdom och död. Detta är en no-brainer faktiskt.

Dessutom är det välkänt att en AC kan hjälpa dem med allergier och astma. Luften är inte bara cool men också filtrerad och renare än den som kommer genom ett öppet fönster. Det finns också speciella filter som du kan använda i dessa fall.

Men som praktiskt och ok som en AC kan vara, är det också kopplat till några nackdelar. En skulle vara att det kan orsaka andningssvårigheter som verkar som en paradox eftersom det ska rensa luften från damm och bakterier. I själva verket kan en AC-enhet vara en stor källa till bakterier, mögel och svamp om filtren inte rengörs regelbundet eller om enheten inte är ordentligt installerad. Så även om det definitivt kan hjälpa till med hälsoproblem, finns det vissa parametrar som måste respekteras.

AC-enheter kan också orsaka det sjukbyggande syndromet. Symtomen inkluderar yrsel, torr hals, kliande ögon och illamående.

AC alternativ

Medan en AC kan definitivt hjälpa, är det inte det enda sättet att du kan kyla och ventilera ett utrymme. Några alternativ du kan prova är att använda en fläkt och, om det inte är tillräckligt bra, kan du också placera en grundskål fylld med is framför den.

En annan idé är att spruta dina draperier med kallt vatten och att använda dem för att täcka fönstret öppning. De släpper in en fin sval vind och de kommer att hålla luften inåt sval och andas.

Om du har bestämt dig för att inte använda en AC, bör du lära dig hur du använder dina fönster rätt. Håll dem stängda när solen är upp och öppna dem på natten för att låta svala luften komma in.

Det finns också möjlighet att använda en DIY AC. Du måste vara väldigt försiktig med detta alternativ och leta efter mönster som passar ditt utrymme.