Så att sy: Sex grundläggande handstygn

Så att sy: Sex grundläggande handstygn
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Handstygn ses ibland som en förlorad konst, och även om det kan vara sant, är det inte helt korrekt. Handstygn är lika användbara och aktuella idag som de någonsin varit. Denna handledning ger den fotografiska steg-för-steg-processen för att implementera en mängd av de sex vanligaste grundläggande handstygnen. Du lär dig inte bara hur man syr sömmen, men du lär dig också när och var du ska använda dem. Njut av!

Obs! För att tydligare visa stygnen använder den här handledningen 6-tråds broderi-floss för varje söm. Om du använder vanlig tråd rekommenderar jag att du tränger upp tråden i de flesta fall för maximal styrka.

DIY Nivå: Nybörjare till mellanliggande

Material behövs:

  • Tråd eller broderi tandtråd i lämplig färg / typ
  • Nål
  • Tyg
  • Sax

De sex stygn som vi lär oss idag är: köra baststygn och löpstygn, fångstöm, filtstygn, piskstygn, glid / stygnsöm och ryggstygn.

Hur man syr: Running Baste Stitch

Dra i din nål och binda en knut i slutet av din tråd.

Placera nålens spets på undersidan av ditt tyg och tryck det uppåt genom tyget vid utgångspunkten. Drag tråden stramt.

Ungefär 1/2 "till 3/4" bort, tryck på nålens spets rakt ner genom din tyget. Dra inte nålen hela vägen.

Håll nålen i tyget genom att trycka nålen framåt tills spetsen når samma 1/2 "till 3/4" avstånd. Tryck spetsen uppåt genom tyget på den punkten.

Dra nålen och tråden genom tyget.

Dra tråden hela vägen och stram.

Tryck nålens spets ner genom tyget ytterligare 1/2 "till 3/4" bort från utgångspunkten för din sista söm och upprepa sömmen.

Fortsätt arbeta i denna breda, jämn och rak bastöm.

STYCKANVÄNDNING: Den löpande baststygn är användbar för att tillfälligt hålla två stycken tyg tillsammans och på plats. Den löpande baststitchen är inte lika stark som löpssömmen, men är mycket snabbare att sy.

Hur man syr: Running Stitch

Dra i din nål och knut din tråd i slutet. Tryck på nålens spets på undersidan av ditt tyg och dra nålen uppåt till toppen av tyget tills knuten rör på baksidan av tyget. I samma metod som din löpande stygn, kommer du att manövrera nålens spets ovanför och under tyget för att skapa stygn. Eftersom körsömmen är liten kan du noga väva två eller tre stygn på nålen innan du drar nålen och tränger igenom tyget helt.

Att arbeta i två- eller trestygnål längder så här är ett effektivt sätt att sy denna raka söm.

Dra nålen och tråden genom tyget helt och dra det stramt innan du går vidare till nästa uppsättning stygn.

STYCKANVÄNDNING: Den här rakstygn är den mest grundläggande av sömmen. Du kan enkelt justera längden på varje söm för att matcha projektets behov. Tänk på att ju kortare varje söm är desto starkare blir din totala sömmen.

Hur man syr - Catch Stitch

Dra i nålen och knut i tråden i slutet. Tryck på nålens spets på undersidan av ditt tygblad (så att knuten är gömd) och dra nålen uppåt till toppen av tyget tills knuten rör på baksidan av tyget. Din nål och tråd ska vara på vänster sida av din tyget; Du kommer att sy från vänster till höger.

Placera nålens spets ca 1/2 "till 3/4" ovanför din utgående tråd (på den andra tyget) och flytta sedan till höger om 1/8 ". Vid denna punkt, tryck bara nålspetsen ner genom din tyget till undersidan. Rikta nålens spets ca 1/8 "till vänster. (Den här delen av fångstsömmen kan känna sig bakåt, eftersom den går från höger till vänster.)

Dra hela nålen och tråd upp till toppen av ditt tyg och dra tråden stramt.

För att skapa "X" som är signaturen för fångstömningen, tryck på nålens spets ca 1/2 "till höger om din allra första trådutgång. Tryck bara nålens spets ner till undersidan av ditt tyg och sätt sedan tillbaka det uppe på ditt tyg ca 1/8 "till höger.

Dra hela nålen och tråden igenom och dra tråden stramt. Du har skapat din första fångst.

Fortsätt med dessa steg för att skapa en längd av fångstömmar. Det är till hjälp för den här sömmen, som känns bakåt ibland, för att komma ihåg att stygnens "topp" är en höger till vänster söm och "botten" i sömmen är vänster åt höger. Jag försökte illustrera detta med röda pilar, men om de är för förvirrande, ignorera dem bara.

Var inte rädd att hämta ditt tyg och rotera det runt när du blir mer bekväm med sömmen. Detta hjälper dig att skapa mer exakta och exakta stygnlängder och positioner.

Fortsätt tills du har fullföljt längden på din fångst söm. Det är som en zigzagstygning som jag behandlar med Xs som slutresultatet.

STYCKANVÄNDNING: Fångstömmen är ett bra stygnval för slipsar. Det är nästan osynligt från framsidan av ditt tyg. Denna stygns "X" -kvalitet ger en liten givning till höljet, vilket är användbart.En annan användbar plats för den här sömmen är att fästa tjockare / tyngre fodervävnader i sidlinjen, som att sy på gardinfodrar.

Hur man syr: Täckstygn

Dra i nålen och knut i tråden i slutet. Tryck på nålens spets i undersidan av ditt tyg ungefär 1/2 "bort från höljet och dra nålen upp i toppen av tyget. Denna söm kommer att springa åt höger mot vänster, så du vill vara på den högra änden av din söm.

Dra hela nålen och tråden genom tygets överdel tills den dolda knuten rör underytan av tyget.

För den här första sömmen, för att få filtstygn startade, vill du slinga tråden runt sidlinjen och tryck på nålens spets på undersidan av ditt tyg på samma plats som du bara kom igenom. Dra nålen och tråden genom samma hål.

Drag tråden men dra inte den hela vägen. I stället behåll en liten trådslinga ut.

Ta din nål och kör den genom slingan, gå åt vänster till höger.

Drag tråden stramt, men inte så tätt att den klämmer upp i slutet av ditt tyg. Din fria tråd ska mötas med din söm i hemlinjen (visas med en röd punkt på bilden). Om det inte, som det är fallet för mig, fungerar tråden runt varandra så att separationspunkten ligger vid hemlinjen.

Tryck på nålens spets på undersidan av ditt tyg ungefär 1/2 "till vänster om din ursprungliga trådutgång och även 1/2" bort från sidlinjen.

Dra hela nålen till toppen av ditt tyg och dra din tråd tills endast en liten slinga kvarstår.

Dra nålen genom den här slingan, springa åt vänster till höger.

Drag tråden stram tills den skapar det som ser ut som en fyrkant utan topp.

MoreINSPIRATION
  • Showcase 2018 Färgtrender i en enkel backstitch-handledning
  • Hur man syr ett kuvertkudde som en professionell
  • DIY Utsmyckad Fabric Flower Pillow

I huvudsak i filtsömmen håller varje söm den föregående i position och på plats.

Fortsätt att förlänga din filtstygn så långt du behöver den.

Jag tycker faktiskt att denna sömn är fascinerande, eftersom det känns som om du arbetar i diagonaler, men slutresultatet är en massa rätvinklar.

Täckstygnet är känt för dess synlighet längs vävets kant.

Det är en söt dekorativ stygn, så långt som de grundläggande handstygnen går.

STYCKANVÄNDNING: Täckstygnet används faktiskt för dekorativa tygfogar. Vanliga användningsområden är att klara av kanterna på filtarna, avsluta filtprojekt eller leksaker och sy applikation. Där andra stygn tenderar att smälta, serveras den bäst när den är synlig. Välj din tråd i enlighet därmed.

Hur man syr: Piskstygn

Dra i nålen och knut i tråden i slutet. Ta nålen upp till toppen av tyget från undersidan så att knuten är gömd. Denna sömnad är lättast sys vertikalt.

Tryck på nålens spets i det andra tyget på toppen om 1/2 "diagonalt över höger din ursprungliga utgångspunkt. Därefter rikta din nål, från undersidan av tyget, ungefär 1/2 "till vänster (tillbaka till den ursprungliga vävnaden).

Dra hela nålen och tråden igenom till toppen av det ursprungliga tyget och dra tråden stramt.

Fortsätt med den här metoden (diagonal-höger, diagonal-vänster) för att skapa en barbershoppolig söm.

På grund av de här stygnarnas diagonala karaktär är det lätt att dina stygn blir mer och mer ojämna i längd och avstånd. Gör ditt bästa för att hålla dem konsekventa, hänvisa ofta till dina ursprungliga stygn för att se till att de blir samma längre fram i sömmen.

SÄKERHETSANVÄNDNING: Pipstickan är en mycket enkel och tillfredsställande söm, eftersom den är snabb och enkel. De korta, diagonala stygnen används för att hämma saker som fönsterbehandlingar eftersom de är praktiskt taget osynliga när de görs på ett hem.

Så här sy: Slipstygn / Laddersöm

Dra i din nål och knut i änden av din tråd.

Tryck på nålens spets på undersidan av ditt tyg i en av vecken. Dra nålen och tråden hela vägen så att knuten är osynlig.

Tryck på nålens spets på motsatt sida direkt från den ursprungliga utgångspunkten. Tryck nålens spets i tyget så att nålens spets följer höljet inuti vikan.

Avsluta nålspetsen från falsen vik ca 1/2 "till 3/4" bort från insättningspunkten.

Dra hela nålen och tråden ut från det vikta hålet och dra tråden stramt. Detta kommer att stänga upp den första "ringen" av din stegersöm.

Nu trycker du på nålens spets på motsatta kanten (den med din ursprungliga utgångspunkt), mittemot den senaste utgångspunkten.

Dra nålens spets genom det vikta hålet ca 1/2 "till 3/4" bort från insättningspunkten och lämna sedan nålen.

Dra hela nålen och dra ut och dra den stramt. Det ser lite ut som en stege, med varje söm som tjänar som en rung mellan de två vertikala sidorna.

Fortsätt så här tills du har slutfört sömmen.

Du kan se här att jag inte har dragit tråden ända stram än. Detta ska illustrera vad sömmen ska se ut.

När jag gör det snabbt, kan du se här att tråden allt utom försvinner.

STYCKANVÄNDNING: Slipstygn (aka "laddersöm") används mest och effektivt för att stänga hemlagade kuddar. När du väljer en tråd som matchar ditt tyg blir sömmen ganska osynlig.

Hur man syr: Ryggstygn

Dra i nålen och knut i tråden i slutet.Tryck på nålens spets på undersidan av ditt tyg ungefär 1/2 "framför din faktiska sömmar utgångspunkt (betecknad med en röd punkt på detta foto). Dra hela nålen och tråden igenom till toppen av ditt tyg och dra tråden så att knuten rör underytan av tyget.

Tryck på nålens spets på toppen av ditt tyg på platsen för din faktiska sömstart, som kommer att vara cirka 1/2 "ner från din ursprungliga utgångspunkt. Denna söm känns bakåt, eftersom hälften av stygnen är sys bakåt från sömets övergripande riktning.

Dra hela nålen och tråden till undersidan av ditt tyg och dra tråden stramt. Det ser ut som en vanlig kör söm, men det sys bakåt av en anledning.

Tryck på nålens spets på undersidan av ditt tyg ungefär 1/2 "framför den ursprungliga utgångspunkten, vilket är den övre punkten på den synliga sömmen som visas här.

Dra hela nålen och tråden igenom till toppen av ditt tyg och dra tråden stramt.

Tryck på nålens spets på toppen av ditt tyg vid eller mycket nära den ursprungliga utgångspunkten, aka "topp" av din sista söm.

Dra hela nålen och tråden till undersidan av din tyget. Drag tråden stramt för att skapa din andra bakstygn.

Fortsätt i denna "två steg framåt, ett steg tillbaka" -metod tills du har slutfört sömmen.

Är det inte sött? Den raka, fasta linjen i ryggstygn är en skönhet, tror jag. (Det fungerar också bra på DIY-projekt som den här. STEFAN: LINK TO DIY EMBROIDERED MAP IF YOU WANT)

STYCKANVÄNDNING: Ryggstygnet är inte bara vackert, det är starkt. Super stark. Faktum är att det primära syftet är att sya sömmar som kräver kraftig styrka. Ryggstygn används också för grundläggande broderi och formning av bokstäver i sömmar.

Där har du det. Så sy åt åtta grundläggande handstygn.

De är alla unika och serverar liknande men tydliga ändamål. Att veta hur man gör dessa stygn och när man ska använda dem kommer förhoppningsvis att tjäna dig bra. Denna information kan också göra det möjligt att utföra en rad olika DIY-projekt utan att köpa en symaskin, om det är ditt mål.

Glad sömmar!