Betydelsen av kontrast i inredningsdesign (plus hur man gör det för dig)

Betydelsen av kontrast i inredningsdesign (plus hur man gör det för dig)
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Vi hoppas att du gillar de produkter vi rekommenderar. Bara så du är medveten, Freshome kan samla en del av försäljningen från länkarna på den här sidan.

Kontrast är en viktig del i ett inrednings projekt. Bild: Ann Lowengart Interiors

Interiördesign buffs vet hur viktigt ett rums första intryck kan vara. Det finns några utrymmen som vid första anblicken gör andan fångst eftersom dess element är så visuellt slående, men ändå passar ihop. Andra rum verkar falla platt, nästan som något saknas.

Kontrast är den hemliga ingrediensen som ger dessa minnesvärda utrymmen sin inverkan. När den används korrekt kan den här grundprincipen lägga till en stor mängd visuellt intresse för dina interiörer samtidigt som du drar den tillsammans. Många anser att det är en viktig komponent för alla framgångsrika interiörer.

Men om du är ny på den här idén, oroa dig inte, det här inlägget är för dig. Läs vidare för att lära dig mer om betydelsen av kontrast och för att lära dig hur du applicerar den till ditt nästa projekt. Det här är den grundläggande basen, du behöver ta dina mönster till nästa nivå.

Det finns otaliga sätt att skapa kontrast. Bild: Alyssa Lee Photography

Skapa kontrast med färg

Detta är förmodligen den mest uppenbara användningen av kontrast och det enklaste! Att ge ett rum ett komplementärt färgschema - eller en som använder två nyanser på motsatta ändar av färghjulet - kommer att skapa den starkaste effekten. För detta kommer svartvitt aldrig att gå ur stil. Men om din känsla av stil är lite mer färgstark, kan du också använda färgkombinationer som blå och orange eller lila och gult.

Som med vilken design som helst, tänk på att i dessa utrymmen måste en färg ha en dominerande roll medan den andra accentuerar den. Överväg att välja en nyans för väggarna medan den andra används i textilier, möbler och tillbehör.

För dem som inte är helt redo för sina utrymmen att vara så hög kontrast, finns det ett sätt att tona saker ner. Du behöver bara lägga till ytterligare neutrala ämnen. Om du gör det ger ögonen en plats att vila samtidigt som du ger en tyst bakgrund för dina kontrastfärger att dyka upp mot.

Föreslagna produkter för att integrera kontrast med färg:

Prova kontrasterande texturer för att ge rymden mer synvikt. Bild: Deco STHLM

Spela runt med textur

Vi kan inte betona vikten av konsistens nog, men i det här fallet går de två koncepten hand i hand. I interiördesigner hänvisar textur till hur viuppfattasom designelementen känner. Tänk för exempel hur annorlunda det skulle vara att köra handen över den svala och humpiga kakelbacken mot den glatta bordsskivan i bilden ovan.

Att lägga två kontrasterande texturer tillsammans lägger till visuell vikt i utrymmet, vilket innebär att komponenter i din design kommer att kunna dra ögat lättare. Detta fungerar bäst när två kontrasterande texturer - grov och smidig - används nära varandra.

När det gäller att para dessa saker korrekt, tänk på att para ihop snygga textilier under snygga möbler eller placera belysnings- och inredningsdetaljer med en texturerad yta ovanpå släta ytor.

Föreslagna produkter för att lägga till textur:

Använd alltid en blandning av material i din design. Bild: Jessica Helgerson Interior Design

Blanda och matcha material för att visa betydelsen av kontrast

Detta steg uppnås nästan som standard. Varje design kommer i sig att innehålla några olika material på grund av att alla designelementen sätts samman för att skapa det slutliga utseendet. I det här fallet menar vi meningsfullt att välja saker som känner sig åtskilda från varandra.

Detta kan antingen referera till vilket material produkten består av eller hur produkten ser ut. För möbler, tänk på att blanda naturmaterial som trä och sten mot metaller som krom och stål. På samma sätt, när du koncentrerar dig på tyger, tänk på att välja några mönstrade saker medan andra bara är en solid färg.

Föreslagna produkter att blanda och matcha material:

Geometriska former är ett bra sätt att skapa kontrast. Bild: Brian Paquette Interiors

Prova olika former

Form och form är också bra sätt att lägga till kontrast till ett utrymme. Det är inte svårt att se varför när man överväger hur olika skarpa, vinklade hörn kan verka av släta, rundade kanter.Denna typ av kontrast ses oftast med möbler, men den kan också användas med tillbehör som speglar eller till och med genom olika typer av väggkonst.

Självklart fungerar vissa design stilar bättre här än andra. Du kanske vill överväga denna tips om du föredrar estetik som är starkt beroende av geometriska former som moderna eller skandinaviska mellersta århundradet. En eklektisk design, som gynnar blandande och matchande olika stilar, skulle också vara en bra passform.

Oavsett vad du bestämmer dig för är det ett område där balans gör hela skillnaden. Se till att du har en relativt enkel bakgrund, vilket betyder en med dämpade färger och enkla material så att du enkelt gör det för att ta det centrala steget.

Överväg monokromatiska nyanser för en klassisk färgkontrast. Bild: Minosa

Kontrast är en av interiördesignens grundläggande principer. Det är en designers hemliga vapen för att säkerställa att ett rum drar ögat samtidigt som det verkar vara sammanhängande. Nyckeln är att veta var - och hur - att använda den korrekt. Vi har skopan om betydelsen av kontrast, liksom de tips du behöver för att göra ditt nästa projekt till en framgång. Håll det här inlägget i din ficka. Dina interiörer kommer tacka dig.

Vad tycker du om kontrast i inredning? Hur tycker du att den används bäst? Dela dina tankar med oss ​​i kommentarerna nedan.