Straight out of Star Wars: Arkitekturen av LAs nya Lucas Museum

Straight out of Star Wars: Arkitekturen av LAs nya Lucas Museum
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Det nya Lucas-museet landar i LAs exponeringspark. Bild: New England Public Radio

Sci-fi blir verklighet runt oss. Videosamtal, en gång något rakt ut ur Jetsonsna, är nu vanligt. Våra bilar lär sig att driva sig själva. Och den otroligt snygga, stjärnorhip-esque arkitekturen i Lucas Museum of Narrative Art, som kommer snart till Exposition Park i Los Angeles, skulle se hemma i sin namnskaps signaturfilmfranchise.

Museet, finansierat av Stjärnornas krig skaparen George Lucas, är ett massivt tillskott till LAs landskap. Det kommer att innehålla ungefär 11 tunnland grönytor och 290 000 kvadratmeter inredning. En tredjedel av den kvadratiska footage kommer att tillägnad galleri utrymme.

Museet kommer att fira alla former av berättande konst, från amforer till komiska böcker. Spänning bygger på den samling som planeras för museet, nästan helt samlad av George Lucas och hans fru, Mellody Hobson. Byggnaden själv genererar också en viss upplevelse tack vare sin innovativa arkitektur.

Grönt utrymme omger byggnaden. Bild: LA Times

När du närmar dig: en utvändig titt på Lucas Museum.

I 2014 meddelade Lucas Museum sin plan att hålla en internationell, inbjudan-bara tävling för arkitekturkonstruktionskontraktet. MAD Architects vann och satte Ma Yansong, en ung och innovativ arkitekt, på jobbet.

Yansongs design ser ut som något direkt från Lucas berömda filmfranchise. Byggnadens långa, graciösa kurvor verkar mjukt röra ner med jorden, vilket ger en illusion av ett rymdskepp på terra firma, väntar på nästa start.

Byggnaden smälter vackert med det omgivande gröna rummet. Träd och annat grönska täcker museets sluttande tak, och besökare kommer att kunna gå omkretsen av denna förhöjda park.

Den rymliga interiören är utformad för att se ut som en ljus grotta. Bild: Arch Daily

Gå in i grottan: utforska museet.

Lucasmuseet bär sin loftiga, luftiga känsla i sitt inre. När man går genom huvudingången är besökare välkomna till vad MAD kallar, "en stor ljus och öppen grotta". Naturligt ljus fyller detta stora offentliga område. Glasförslutna hissar och sluttande bågar ger besökare tillgång till andra områden inom byggnaden.

Utöver expansivt galleriutrymme kommer museet att omfatta biografer, restauranger (både bra mat och avslappnade alternativ), ett 4.200 kvadratfot bibliotek, föreläsningssalar och evenemangsutrymmen.

Samlingen på museet kommer att innehålla målningar från Rockwell, Degas och Renoir; film rekvisita, kostymer och uppsättningar; och digital konst. Majoriteten av konsten som visas på museets öppning kommer från Lucas personliga samling. Han säger, "Jag tycker att det är viktigt att ha ett museum som jag brukade skämta, stöder alla föräldralösa konst som ingen vill se men alla älskar. Så det är min dröm för det här. "

Museet kommer att sitta på 11 hektar i LA Exposition Park. Bild: Dezeen

Brytmark i en banbrytande byggnad.

Lucas Museum var ursprungligen planerat för Chicago. När planerna föll igenom såg projektets team på platser i San Francisco, innan de slutligen bosatte sig på Los Angeles. Den långa processen började bära frukt i mars när George Lucas, LA borgmästare Eric Garcetti, Steven Spielberg och andra samlades för att bryta marken.

Markstoppet är särskilt anmärkningsvärt eftersom stadens godkännande och tillståndsprocess var omfattande. Experter som berörs rapporterar att den här byggnaden inte skulle ha varit möjlig för bara ett decennium sedan. Byggandet av Stjärnornas krig-liknande tillägg till Exposition Park utnyttjar den nyaste och mest innovativa konstruktionstekniken.

När du är färdig kommer Lucas Museum of Narrative Art att lägga till LAs konst- och kulturutbud på två viktiga sätt. Det första är det uppenbara bidraget från en konstsamling som är tillgänglig för allmänheten. Den andra är tillägget till en annan anmärkningsvärd Los Angeles-byggnad. Det stora rymdskeppet inspirerade museet är värt besöket för arkitekturen ensam.