Varför behöver du införliva negativt utrymme i din design

Varför behöver du införliva negativt utrymme i din design
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Varje design behöver negativt utrymme. Låt oss visa dig varför. Bild: Bjurfors Göteborg

Om du är en vanlig läsare av Freshome, har du hört talas om dygden av negativt utrymme. Detta till synes små rörelse kan göra en stor skillnad i dina interiörer.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför den här funktionen är helt avgörande, samt praktiska tips om hur du tar bort det i ditt eget hem. Med bara några små tweaks kan du använda denna manövrering för att öppna dina mönster.

Dessa utrymmen är mer psykologiskt tilltalande. Bild: Terracotta Studio

De är mer tilltalande, psykologiskt sett

Vi har alla upplevt känslan av att titta på ett rum som är så bra ihop att det tar andan iväg. Det kan verka som om möblerna eller den färgpalett som valts är saken att ställa in denna design över resten. Vi skulle dock argumentera för att användningen av negativt utrymme är det som gör en så stor skillnad.

Det finns en psykologisk grund för vårt resonemang. Enligt Gestaltpsykologi bearbetar våra hjärnor varje gång vi går in i ett nytt rum först rummet först. Det är först efter att vi kan kategorisera rummet med sin funktion som vi verkligen kan fokusera på på sina estetiska eller de enskilda designelementen själva.

Vi tenderar att reagera mer positivt på rum som har gott om negativt utrymme eftersom de är enklare för våra hjärnor att kategorisera. Eftersom öppenheten i rymden gör det möjligt att bli helt klar kan vi börja med att uppskatta designalternativ mycket tidigare.

Användningen blir klar utan rodnad. Bild: Platinum Series av Mark Molthan

De är enklare att använda

Nu när vi har täckt de psykologiska orsakerna till det vita utrymmet i din design, är det dags att gå vidare till funktionella skäl. Enkelt sagt är dessa utrymmen mycket enklare att använda än de som hindras av många överdrivna designelement.

Låt oss först överväga rummets flöde. Vid någon tidpunkt har du förmodligen upplevt känslan av att arbeta dig igenom ett rörigt utrymme. Mer än troligt fann du att du smidda en väg från en punkt till en annan frustrerande och onödig. Negativt utrymme gör att du kan skapa tydliga vägar runt rummet. Idealt sett bör din design tillåta besökare att navigera fullt ut genom utrymmet utan problem.

Låt dina designval utgå. Bild: TAA Custom Homes

Din design lyser

Slutligen är det viktigt att överväga negativt utrymme från ett estetiskt perspektiv. Tänk på det på så sätt - din design är en sammanställning av varje enskilt element som du väljer att inkludera i utrymmet, liksom varje enskilt element du bestämmer dig för att lämna. När du inkluderar rätt mängd negativt utrymme i din design, är det som att slå på den perfekta balansen mellan de två.

För det mesta blir det ditt sista steg. Det kan vara till hjälp att tänka på att lägga till negativt utrymme som inredningsredigering. Ofta är det slutbehandling som gör det möjligt för din estetik att gå i centrum.

Använd dessa tips för att få lite negativt utrymme för din design. Bild: Clarum Homes

Så skapar du negativt utrymme

Nu när vi har diskuterat varför negativt utrymme är så viktigt är det dags att prata om hur man får det att fungera i dina egna interiörer. Varje utrymme är annorlunda, så de exakta stegen du behöver ta varierar, men vi har några tips som hjälper dig att komma igång.

När du sätter ihop rummen i ditt hem, håll följande i åtanke:

  • Börja med funktionen: Funktionella element som dina möbler är viktigast. Låt dem ligga till grund för din design.
  • Leta efter dubbla delar:Investera i designelement som har ett funktionellt syfte samt att lägga till estetiskt värde.
  • Lämna vägar Rensa:Du borde kunna navigera helt runt rummet utan problem.
  • declutter:Det låter självförklarande, men om det finns någon överflödig rörelse som ligger runt, är det bäst att städa upp det.
  • Redigera:Du vet det gamla ordspråket "Sätt på dina smycken och ta en bit av"? Du kan tillämpa samma princip på din design. Titta runt i rummet för att söka efter några element som inte passar in med resten.
  • Tänk om mervärde:Om du inte kan bestämma om en del passar in med resten, tänk vad gäller mervärde. Läggar stycket något i synnerhet till utrymmet? Om ja, behåll det. Om inte, lämna det ut.

Är du redo att lägga till negativt utrymme? Bild: JT Photo

Negativt utrymme är en ofta förbisedd del av många professionella utseende. Vi är här för att göra ett fall för varför det borde anses vara ett måste. Använd posten ovan som referenspunkt och, om vi har övertygat dig om att vara med i #TeamNegativeSpace, använd tipsen ovan för att lägga till den här funktionen i rummen i ditt hem. Du kommer att bli förvånad hur mycket av en skillnad några små förändringar kan göra.

Har vi övertygat dig än? Kommer du att göra en punkt att inkludera negativt utrymme i ditt interiör från och med nu? Berätta för oss i kommentarerna.