Liten portugisisk lägenhet med stor stil, hög funktion

Liten portugisisk lägenhet med stor stil, hög funktion
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Modern lyx och ett kompakt vardagsrum kanske inte låter som om de kan existera, men denna moderna och mycket funktionella lägenhet i Sever do Vouga, Portugal exemplifierar hur man kan vara lågt utrymme men högt på stil och funktion. Arkitekt Paolo Martins utformade en elegant, men bekväm lägenhet som upptar bara 46 kvadratmeter, som gör det mesta av ljus och utrymme tillgängligt.

Beläget på vinden i en byggnad från 1970-talet, har den ena sidan av byggnaden bättre ljus och en balkong. Martins gjorde det mesta av detta arrangemang genom att flytta det huvudsakliga vardagsrummet till den övre sidan av lägenheten. Detta gjorde det också möjligt för honom att använda balkongen mer effektivt genom att ha den kopplad till det sociala området i rymden. Förutom rikligt naturligt ljus använder konstruktionen inte bara standardbelysning, t.ex. över matbordet, men också strategiskt placerade dolda ljus som de som ligger i toppen av köksväggen.

En av de viktigaste problemen i något litet bostadsutrymme är lagring och denna design erbjuder gott om utrymme för att dölja bort tillhörigheter samtidigt som du behåller ett minimalistiskt utseende. På toppen av köksenheten finns en hyllplan som kan visa föremål såväl som förvara böcker, korgar eller lådor. En annan nyckel till det moderna, snygga utseendet är frånvaron av knick-knacks och tillbehör, spara för några strategiskt använda accenter. Här pryder Eames House Bird skulptur från Vitra vardagsrummet.

Voluminösa men halvfönster fönsterbehandlingar hjälper till att mjuka utseendet såväl som det starka ljuset som kommer från den östra exponeringen. Kontrasterna i färghjälp definierar de olika utrymmena utan att dela dem fysiskt. De mörkgråa skåpen har rena linjer och minimal maskinvara, vilket står i kontrast till den vita matsatsen. Det skiljer sig från det brunfärgade vardagsrummet som definieras av mattan.

Den mörka gråten i köksskåpet följer genom resten av utrymmet i vad som var utformat som en låda inuti lägenheten. Liksom köket, hjälper det här designelementet att skilja de andra områdena i lägenheten, inklusive badrummet. På samma sätt hjälper vita väggar i hela lägenheten att hålla en luftig känsla trots att utrymmet är litet. Utformningen av sovrummet ger utsikt över sittutrymmet ner i salen från vardagsrummet, samtidigt som sängen hålls ute av sikte.

MoreINSPIRATION
  • Rom Apartment Mixfritt Rustik Och Moderna Funktioner
  • Kulturell skönhet tar en modern tur i en minimalistisk lägenhet
  • Snazzy Apartment Showcases En överdådig grön vägg

Den västra sidan av lägenheten tas upp av det långa och smala sovrummet. Den centrala grå "boxen" -enheten ger också en kontinuitet i designen genom hela lägenheten och fungerar som en accentvägg i sovrummet. Begränsat utrymme här kräver ett minimum av dekor accenter och den använda fjädermaskan dominerar väggen. En kort vägg av garderober, saknar hårdvara, är markerade med insats taklampor, vilket också ger extra ljus.

För att maximera rymdflödet använder Martins design en rullande stalldörr med minimalistisk utseende. Det fungerar bra i ett utrymme där en traditionell dörr skulle ta upp för mycket utrymme eller skulle vara stört, och där en fickeldörr inte är möjlig. Dessutom är dörren och den exponerade hårdvaran ett underbart designelement.

Den centrala delen av utrymmet, definierad av den mörkgrå lådan, innehåller alla rörlighets- och inre arbeten i lägenheten. Här kan du se hur dörren öppnar från korridoren till det moderna badrummet. Eftersom det är en sluten enhet mitt i lägenheten finns det inget naturligt ljus så designern gjorde det mesta av detta genom att skapa ett mörkt och sofistikerat badrum. Välplacerad belysning, inklusive bakom vissa badrumselement, ger omgivande ljus som gör att rymden är mer välkomnande och lätt att navigera.

På badrummet finns det moderna vinklar och ett duschkabin med glas. Inomhusväggarna är lika mörka grå som utsidan, som arbetar med koncept av definierade utrymmen och skapar en mörk bakgrund för det minimalistiska badrummet.