Terrazzo Flooring erbjuder årtionden av stil och hållbarhet

Terrazzo Flooring erbjuder årtionden av stil och hållbarhet
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Design och materialcykel in och ut ur popularitet och terrazzo golv är tillbaka i rampljuset för många av dagens designers. Fläckar av färg och en fläckig look-för att inte tala om fantastisk hållbarhet - gör terrazzo populär för hem såväl som kommersiella byggnader. Materialets historia går tillbaka århundraden men nya färger och förändringar i produktionen gör det till ett modernt material som är efterfrågan, perfekt för minimalistiska interiörer.

Vad är Terrazzo?

Terrazzo - det italienska ordet för terrassen - är egentligen ett kompositmaterial som huvudsakligen används för golv, men även för väggar. Den innehåller en mängd olika materialspån - från sten, glas eller marmor till granit - som hålls ihop med ett bindemedel. Idag är det vanligtvis ett betong- eller epoxihartsband. Ibland sprids extra chips på toppen medan materialet fortfarande är våt. Golvet är härdat, slipat och polerat. Medan du kan köpa terrazzoplattor, oftast när folk tänker på ett terrazzo-golv, är det typen som hälls på plats.

Den terrazzo vi använder idag har sina rötter i Italien, där arbetare sätter marmorfragment i cement för ett billigare golvmaterial. Även om den gjorde sin debut i USA i slutet av 1890-talet, men blev inte riktigt populär förrän 1920-talet. Tidiga versioner knäckte lätt, men efter utvecklingen av dividerremsor och elslipmaskinen steg den i popularitet, särskilt i tiden med Art Deco och Modern stil. Delningsremsor tillåtna för krökta mönster, som var symboliska för denna designera.

Ursprungligen användes främst i kommersiella byggnader, det har blivit mer populärt i bostäder, inte bara som golv utan också som material för köksytor som bänkskivor och bakplattor. Färgerna och fläckarna är anpassningsbara, vilket möjliggör ett brett utbud av designmöjligheter. Naturligtvis, som med något material, finns det för och nackdelar med att använda den i ditt hem. Så innan du fattar ett beslut är det bäst att väga alla olika faktorer.

Pros av Terrazzo Golv

Det är ett alternativ i hög stil

När du väljer terrazzo golv väljer du skönhet, elegans och ett avancerat material som växer i popularitet. Färgen och blandningen av chips som du väljer kommer att vara unik och ge en fantastisk bas för designen av utrymmet. Terrazzo är ett snyggare alternativ till betonggolv i moderna eller industriella mönster som hjälper till att "mjuka de hårda kanterna." Oavsett vilken stil ditt hem är, kommer golvet att vara en särskiljande anpassningsfunktion som ökar värdet.

Terrazzo är hållbar

Golv görs med terrazzo - vilket också är relativt lätt - är ungefär lika hållbart som de kommer. Därför hittar du materialet i många kommersiella utrymmen. Stenen eller glasflisen blandas i en betong eller hartsbas som är starkare än något annat golvalternativ. Ja, de kan fortfarande chipa - även om det är svårt att göra - men reparationen av ett terrazzogolv är inte dyrt. Dessutom utmärker utseendet på ett terrazzo-golv några mindre marker eller repor om de uppträder. Om terrazzo golvet inte var ordentligt installerat kan sprickor bildas och det är mycket dyrare att avhjälpa.

Rengöring är en bris

Terrazzo golv är bland de enklaste att rengöra: Det finns ingen scouring, polering eller skrubbning. Den prickade strukturen och det starka basmaterialet gör dem svåra att fläcka och nästan allt kan rengöras med en mop och en hink vatten. Inga speciella eller kemiska rengöringsmedel krävs. Terrazzo golv har också ett tätningsmedel som appliceras när de installeras och det gör dem vattentäta.

Terrazzo är epitomet av anpassning

Eftersom spektrumet av färger nästan obegränsat kan du verkligen uppnå ett enstaka golv med terrazzo. Gå neutral, gå ljus - det är helt upp till personliga preferenser. Dessutom, eftersom det hälls på plats, kan du enkelt skapa skräddarsydda mönster. Ställs även i badkar, bänkskivor eller handfat, eller till och med möbler.

MoreINSPIRATION
  • Bambu golv trivs miljöaktivisterna
  • Fördelar och nackdelar med betonggolv
  • Användbara tips för att välja köksgolv

Terrazzo är rent och grönt

Många terrazzo golv är gjorda med miljövänliga återvunna chips av sten, glas, marmor eller porslin. Detta gör dem tilltalande för många konsumenter. Dessutom, när denna typ av golv är korrekt installerad och förseglad, är den helt ojämn och har inte allergener eller mögel, vilket gör det till ett hälsosamt val. Den enda som den behåller väl är värme, vilket gör den till en idealisk yta för hem med strålande uppvärmning.

Nackdelar med Terrazzo golv

Höga initialkostnader

Terrazzo kan vara en av de dyraste typerna av golv att installera, både med avseende på material såväl som arbete för installation. Naturligtvis kommer golvets storlek och design att påverka priset, men de typer av chips du väljer att blanda in kan också göra det dyrare. Dessutom, ju fler basfärger din design innehåller, desto högre blir priset. Kostnaden för att installera ett terrazzo golv kan springa var som helst från $ 25 till $ 90 per kvadratmeter. Om budgeten är ett problem, begränsa ditt materialval till glas eller granit istället för dyrare aggregerade material.Det är också viktigt att komma ihåg att inte alla är ett fan och om du inte bor i hemmet under en längre tid kan du inte få tillbaka värdet av investeringen.

Terrazzo är definitivt inte ett DIY-projekt!

Ja, installationskostnaderna låter ganska dyra på ungefär $ 20 per kvadratmeter, men det här är ett komplicerat jobb bara för erfarna installatörer. Det handlar inte bara om att blanda och hälla golvet eftersom det finns flera viktiga delar i processen: Förberedelsen av området är avgörande för en lyckad installation. Att lägga ner ett terrazzo golv kräver en jämn yta med ett underlag, vilket hjälper till att förhindra sprickor och skyddar terrazzo från fukt sipprar in från underifrån. Ju tjockare skiktet av basskydd, desto dyrare blir projektet. Efter det har hällts kan hål utvecklas i ytan som golvet sätter och dessa måste fyllas med injektionsrör innan det förseglas.

Det kan vara svårt och kallt

De samma egenskaper som gör terrazzo golv önskvärda kan också vara nackdelar. Ja, de är hårda, slitstarka och varar i många decennier, men det betyder också att de inte är de mest bekväma av golvalternativen. Att gå barfota på dessa golv är inte så trevlig, särskilt i kallt väder och står inte längre under lång tid. Beroende på rummen där de är installerade kan husägare också budgeta för mattor i området. Golvets kyla kan mildras genom att lägga till strålningsuppvärmning vid installationstillfället.

Terrazzo-plattor En billigare alternativ

Om du är kär i utseendet på terrazzo men inte har budgeten för ett hällt golv, kan terrazzoplattor vara ett billigare alternativ. Medan de fortfarande är dyrare än porslin eller keramiska plattor, är de billigare att installera än ett hällt golv: De flesta är under $ 40 per kvadratmeter installerad. Ett brett utbud av färg- och designalternativ finns, bara inte den fulla sorten som kommer med hälld terrazzo golv.

Medan terrazzo kakelinstallation kan också vara ett projekt för erfarna DIYers, väljer de flesta att låta proffs installera dessa också. Installatörer kan hjälpa dig att uppnå mer av ett hällt terrazzo-utseende genom att lägga till en yta som slipas och förseglas.

Terrazzo är ett elegant golvalternativ som är idealiskt för många av dagens interiörer som lutar till det moderna eller industriella slutet av designspektret. Med det sagt är det viktigt att ta hänsyn till kostnaden och andra variabler innan du väljer ett terrazzo-golv. Om du bestämmer att det är värt investeringen, har du ett lättsamt och elegant golv som du kan njuta av i årtionden.