Ipês-huset, en exponerad betonglåda i Brasilien

Ipês-huset, en exponerad betonglåda i Brasilien
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Tanken med att använda exponerad betong för att bygga ett hus har funnits i många år, men bara förra året vågade arkitekter att använda som huvudmaterial i sina konstruktioner. Det har varit experiment men de var inte riktigt inspirerande för resten av arkitekterna. Nyligen förändrade hela situationen. Ipês-huset är ett exempel som bekräftar det.

Huset ligger i São Paulo, Brasilien. Det var designat av StudioMK27 och det är i grunden en exponerad betonglåda. Detta material har använts i hela övre volymen. Det är en kompakt struktur som verkar vara flytande över en glasvolym. Markvolymen innehåller ett stort vardagsrum som sedan går ut på verandan och trädgården. Inomhus-utomhusbarriären är nästan osynlig. På övre våningen finns ett TV-rum och en serie sovrum med en betongvägg som fasad. Interiören är inslaget i trä som skapar termisk komfort och en varm och mysig atmosfär.

MoreINSPIRATION
  • Ultra modern FB-hus i Brasilien
  • Inbjudande bostad med betongskal och träbeklädnad
  • Modernt och snyggt sommarhus i Brasilien

Tanken bakom designen var att skapa en flytande låda med en modern design. Exponerad betong hjälpte med det och gjorde det också möjligt för arkitekten att leka med andra material som trä för att skapa kontraster i form av textur och färg. När det gäller husets interna struktur är det ett funktionellt utrymme med modern inredning. Användningen av brutna material hjälper till med den moderna och slående designen.