Topp 10 städer att besöka i Europa i år

Topp 10 städer att besöka i Europa i år
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Europa har många underbara städer som förtjänar att vara på din resväg om du någonsin bestämmer dig för att ta en lång semester. För att göra ditt arbete enklare har vi gjort en topp med 10 av de vackraste platserna på denna kontinent. Det har alla unika attraktioner och måste se destinationer. Här är de:

1. Florens.

Staden Florence of Florence som italienarna kallar det är huvudstaden i Toscana och den mest befolkade staden i denna region. Staden är känd för sin historia eftersom det var ett centrum för medeltida europeisk handel och finans. Faktum är att det kallades Aten i medeltiden. Det finns många underbara attraktioner och en av dem är Florens historiska centrum.

Detta område förklarades till UNESCOs världsarvslista 1982. Florens stad är också mycket vacker på grund av sitt konstnärliga och arkitektoniska arv. Det har många vackra monument och du kan också hitta många museer och konstgallerier. Florens är också en viktig stad i italienska mode och det här är ett mycket populärt turistmål. Dess historia är rik men staden imponerar också med sina modernare sevärdheter.

Måste se: Basilica di Santa Maria del Fiore.

Det är Florens huvudkyrka och det är också känt som Duomo. Dess konstruktion började år 1296 och färdigställdes år 1436. Det har förklarats en UNESCO världsarvslista.

2. Barcelona.

Barcelona är Kataloniens huvudstad och även den näst största staden i Spanien samt den största metropolen vid Medelhavet. Beläget vid Medelhavskusten, erbjuder Barcelona underbar utsikt och attraktioner. Staden grundades av romarna och var först huvudstad i Barcelonas län. Sedan slog det samman med Konungariket Aragon och blev den viktigaste staden i Aragons krona.

Det har ett rikt kulturarv och det är också ett viktigt kulturcentrum och ett stort turistmål. Det är mest känt för sin arkitektur. Verken Antoni Gaudí och Lluís Domènech i Montaner har förklarats UESCOs världsarvsliv. Barcelona är också känt för att vara värd för sommar OS i 1992 och det är en av världens ledande turist-, ekonomiska, kulturella och sportcenter. Dessutom är det en av Europas största hamnar.

Måste se: Basilikan i templet Expiatori de la Sagrada Familia.

Denna romersk-katolska kyrka är gemensamt känd som Sagrada Familia och designades av katalansk arkitekt Antoni Gaudi och trots att den var ofullständig har den utsetts till UNESCOs världsarvslista i november 2010.

3. Roma.

Du kan eventuellt inte besöka Europa och inte åka till Rom. Detta är huvudstaden i Italien, liksom den fjärde mest folksamda staden i Europeiska unionen. Staden har en rik historia som startade för två och en halv tusen år sedan. Grundades år 753 f.Kr., är Rom för närvarande en av de äldsta städerna i Europa. Det brukade vara det romerska rikets huvudstad, romerska republiken och det romerska riket.

Dessutom, sedan 1800-talet e.Kr., har Rom betraktats som Pafos säte och det blev huvudstaden i de papalstaterna på 8-talet. Stadens arkitektur är mycket vacker och den har skapats av kända konstnärer som Bramante, Bernini, Raphael och Michelangelo. Stadens centrum har förklarats som världsarvslista UNESCO och det har monument och museer som Vatikanmuseet eller Colosseum.

Måste se: Colosseum.

Kallas också Flavian Amphitheater, Colosseum eller Coliseum ligger i centrala Rom. Det är byggt av betong och sten och det är den största amfiteatern i världen. Dess konstruktion började i 70 e.Kr. och den slutfördes i 80 e.Kr.

4. Paris.

Paris, även känd som ljusstaden, är Frankrikes huvudstad och också den största staden i landet. Paris ligger vid floden Seine, en av Europas främsta centrum för lärande och konst. Det är nu ett av världens ledande affärs- och kulturcentrum och en viktig stad inom politik, utbildning, underhållning, vetenskap och konst.

Staden har fyra UNESCO-världsarvsliv och den har också många fler vackra attraktioner. Ursprungligen kallas Lutetia, senare byttes staden till Paris efter en av dess tidigaste invånare, som var den gaulska stammen som kallas Parisii. Staden imponerar med sin arkitektur. De äldsta intakta byggnaderna här är kyrkor och de har gotisk arkitektur. Notre Dame-katedralen är en av de mest slående och berömda sevärdheterna i staden.

Måste se: Eiffeltornet.

Eiffeltornet är ikonen för Paris. Det namngavs efter Gustave Eiffel som konstruerade och byggde den. Det byggdes 1889 och blev en av de mest kända strukturerna i världen.

5. Wien.

Wien är Österrikes huvudstad samt landets största och primära stad. Det är också Österrikes kulturella, ekonomiska och politiska centrum. Det var den största tysktalande staden i världen fram till början av 1900-talet. Staden är värd för många stora internationella organisationer som FN och OPEC.

Beläget nära gränserna med Tjeckien, Slovakien och Ungern, är Wien en storstadsregion.Dess centrum har utsetts till UNESCOs världsarvslista. Staden har en rik musikalisk bakgrund och det är också känt som Stadens Stad. Vissa anser också att det är Dreams stad eftersom det är där världens första psykoanalytiker bodde: Sigmund Freud. I mitten av staden hittar du barockslott och trädgårdar samt många andra vackra monument, parker och byggnader.

Måste se: Schönbrunnpalatset.

MoreINSPIRATION
  • 11 De mest färgstarka städerna i världen du måste besöka
  • Topp 10 destinationer du måste besöka i Kanada
  • Green City Center med modernt slott

Slottet är ett tidigare kejserligt sommarboende och en av de viktigaste kulturella monumenten i landet. Det har varit en stor turistattraktion sedan 1960-talet.

6. Venedig.

Venedig är en annan av Italiens spektakulära städer. Ligger i nordöstra Italien på en grupp av 118 små öar, har hela staden tillsammans med sina laguner förklarats UNESCOs världsarvsliv. Öarna som bildar staden är åtskilda av kanaler och de kopplas samman med broar. Staden är känd för sin arkitektur och konstverk. Benämningen Venedig är härlett från den antika Venetien, de människor som bebodde denna region fram till 10-talet f.Kr.

Venedigs stad har många smeknamn som "City of Water", "City of Masks", "Bridges City", "The Floating City" och "City of Canals". Det har också deklarerats som en av Europas mest romantiska städer. Som turist kan du hitta många attraktioner här som St Marks Basilica, Canal Grande och Piazza San Marco. Det är en underbar smekmånad destination och också en av de platser du måste se om du någonsin besöker Europa.

Måste se: Piazza San Marco.

Känd som Markusplatsen eller som bara "Piazza", är detta Venedigs största offentliga torg. Piazzetta är en förlängning av Piazza mot lagunen och de två utgör stadens sociala, religiösa och politiska centrum.

7. Budapest.

Budapest är Ungerns huvudstad och landets största stad. Det är också den största staden i Östeuropa och Ungerns politiska, kulturella, kommersiella, industriella och transportcentrum. Den har en lång och rik historia som började med Aquincum, en keltisk bosättning. Det blev sedan den romerska huvudstaden i Nedre Pannonia. Ungarna kom hit i 9th century. Efter att ha förstats av mongoler blev staden åter etablerad.

Budapest har en omfattande UNESCO-världsarvslista som omfattar Donau-stranden, Buda slottskvarter, Andrássy Avenue, Heroes Square och Millennium Underground Railway. Andra intressanta attraktioner inkluderar stadens 80 geotermiska källor och världens största termiska vattengrottesystem, näst största synagogan och tredje största parlamentets byggnad. Budapest är också huvudkontoret för Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT). Dess namn är sammansatt av Buda och Pest som har obskyra ursprung. De var städer som förenades 1873.

Måste se: Buda slottet.

Slottet är en del av Budapests världsarv sedan 1987 och har en spektakulär utsikt. Det byggdes på södra spetsen av Castle Hill och det är en av stadens största attraktioner.

8. Kraków.

Kraków är en av Polens äldsta städer och den näst största staden i landet. Det ligger på Vistula-floden och det har en mycket intressant historia. Kraków grundades på 1800-talet och har varit ett av de ledande centra för det polska akademiska, kulturella och konstnärliga livet. Från 1038 till 1569 var det Polens huvudstad. Polen invaderades i början av andra världskriget och därefter omvandlades Kraków till huvudstaden i Tysklands allmänna regering.

Karol Wojtyła, ärkebiskop i Kraków blev pope John Paul I 1978 och han var den första slaviska popen någonsin liksom den första icke-kursiv paven i 455 år. Samma år har hela Gamla stan i stadens historiska centrum godkänts som den första platsen för UNESCOs nya världsarvslista. Stadens fulla officiella namn är Stołeczne Królewskie Miasto Kraków eller "Kungliga huvudstaden i Kraków".

Måste se: Sukiennice.

Renässans Sukiennice är en av stadens ikoner och den centrala funktionen på huvudtorget. Det är en del av Gamla stan som är en UNESCO världsarvslista sedan 1978.

9. Prag.

Prag är huvudstaden i Tjeckien samt dess största stad. Det är också den historiska huvudstaden i Böhmen. Staden ligger i den nordvästra delen av landet på floden Vltava och har varit ett politiskt, kulturellt och ekonomiskt centrum i centrala Europa. Det grundades av romarna och det var också platsen för två heliga romerska kejsare.

Prags stad var en viktig del av Habsburgmonarkin och det östro-ungerska riket. Det blev Tjeckoslovakiens huvudstad efter andra världskriget. Här kan du hitta många kulturella attraktioner som det berömda Prags slott, Karlsbroen, Gamla stans torg, den judiska kvarteren, Lennon-muren och Petřín-kullen. Det har också tio stora museer, teatrar, gallerier, biografer och historiska utställningar. Stadens historiska centrum har ingåtts i UNESCOs världsarvslista 1992.

Måste se: Prags slott.

Pragborgen är där kungarna i Böhmen, de heliga romerska kejsarna och presidenterna i Tjeckoslovakien och Tjeckien har haft sina kontor genom åren och det är en av stadens största turistattraktioner.De bohemiska kronjuvelerna hålls inom ett dolt rum inuti detta slott.

10. Salzburg.

Salzburg stad ligger i Österrike. Det är den fjärde största staden i landet och det är också huvudstaden i delstaten Salzburg. Dess namn betyder Salt Fortress och kommer från Austro-Bavarian Soizburg. Som turist kan du besöka Gamla stan som är känd för sin barockarkitektur. Det är också ett av de bäst bevarade stadskärnorna norr om Alperna och det noterades som ett världsarvslista UNESCO 1997.

Det finns tre universitet i Salzburg och det är också födelseplatsen för 1800-talets kompositör Wolfgang Amadeus Mozart. Det var inställningen för delar av musikalen och filmen Sound of Music. Stadens arkitektur är definitivt en attraktion. De romanska och gotiska kyrkorna och klostren är alla stora turistmål. Katedralen av ärkebiskop Conrad av Wittelsbach var den största basilikan i norra Alperna och en av de mest kända attraktionerna här.

Måste se: Salzburg-katedralen.

Salzburg-katedralen var tillägnad Saint Rupert och Saint Vergilius. Den grundades av Saint Rupert i 774 och byggdes sedan 1181 efter en eld. Det var också helt ombyggd i barockstilen på 1700-talet och det har fortfarande samma utseende.

Tack Wikipedia.