Hur urbanisering påverkar arkitekturen av transitering

Hur urbanisering påverkar arkitekturen av transitering
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Oavsett om du bor i ett urbant utrymme heltid eller pendlar in från de omgivande förorterna, är transiteringsarkitekturen en kraft att räkna med dagligen. Bildkälla: Booms Beat

Att bo i en stad kan vara en spännande upplevelse. Med en oändlig mängd restauranger, nöjen och affärsmöjligheter är det inte konstigt att människor dras till dessa främmande civilisationscentrum. När stora drömmar väntar, kommer människor alltid att migrera i massor med hopp om att vara en del av något större.

Med detta sagt växer dessa massor dagligen. Världsbefolkningen är stigande och antalet drivs uppåt snabbt. Fler människor kan innebära mer spänning, men det kan också innebära strängare levande utrymmen och definitivt trånga pendlar. Oavsett om du bor i ett urbana rymden på heltid eller pendlar in från de omgivande förorterna, är transiteringsarkitekturen en kraft att räkna med dagligen.

De som skapar kollektivtrafik har känt det växande trycket och möjligheten att designa på olika sätt som städer växer och befolkningen exploderar runt dem. Det finns ett brådskande behov av transiteringssystem som inte bara fungerar super effektivt, utan också tillgodoser den mänskliga aspekten av dagliga resor.

Låt oss titta på några av de sätt som urbanisering påverkar utformningen av våra transitvägar:

Denna nya stationsdesign i Indien kommer att möjliggöra biljettlös resa och hanterar över 500 000 passagerare per dag. Bildkälla: Daglig post

Inte längre bara en pendling

Det är inte en hemlighet att de som pendlar i stadsområden känner sig slitage av det dagligen. Även om det är en nödvändighet, kan det också vara stressigt och extremt tidskrävande. Massor av pendlare spenderar enkelt timmar på sin dag i transit, vilket gör turen till och från var de än är på väg blir ett centralt tema i deras dagliga liv.

Transitarkitekter paving vägen mot att göra pendling något mer än en skyldighet. De arbetar hårt för att hitta sätt att göra pendling till en livsstil. Målet är att ta ut stigmatin ur pendling och göra det till en livserfarenhet i sig själv, där tiden inte verkar gå förlorad, men kanske till och med vunnit.

Strategin bakom detta är tydlig; Transitarkitekter måste utforma system som gör det möjligt för människor att uppleva liv i rörelse. Det räcker inte att transporteras från punkt A till punkt B-passagerare bör vara inspirerade och produktiva på vägen. Bra exempel på detta är tunnelbanestationerna i Paris, Frankrike. Var och en fungerar som en egen temaport för resor där passagerare kan inspireras av konst eller till och med göra ett korsord på taket medan de väntar!

På samma sätt använder andra transiteringssystem runt om i världen tanken på snabb pendling som helt enkelt verkar lätt. Det är nu möjligt att shoppa, äta och läsa allt medan du gör din väg någon annanstans i tid. Transitarkitekter är dedikerade till idén om inspirerande pendling som befolkningen växer, och bevisen är i ökningen av pendlingsaktiviteter som dyker upp överallt.

Gör din pendling en livserfarenhet i sig själv, där tiden inte verkar gå förlorad, men kanske till och med vunnit. Njut av konstverk i Stockholm, Sverige, stationen verkar vara ett bra sätt att passera tiden. Bildkälla: The Guardian

Ticketless Transport

En av de mest frustrerande delarna av pendling, eller transitering i allmänhet för stadsområden, är väntetiden. Oavsett om du väntar på en buss, ett tåg, en taxi eller en spårvagn som väntar, orsakar stress som snabbt kan spridas genom en folkmassa. Välj fel morgon för att glömma ditt tunnelbanekort och du skulle lätt kunna hitta dig själv i slutet av en lång biljettlinje utan något hopp om att få det att fungera i tid. På samma sätt är det inte svårt att föreställa sig frustrationen som kommer med att gå på en buss för att inse att du lämnat pengar eller byter hemma.

För att undvika dessa logistiska problem och spara en växande befolkningstid och pengar går transittarkitekturen fram mot ett område av ökad teknik. Åldersgräns för biljettfri transport har börjat och fördelarna gör sig snabbt kända. Förskottsbetalning av smartkort är en funktion i framtiden när det gäller kollektivtrafik och en mer flytande pendling.

Dessa läsare vänliga kort eliminerar behovet av pengar helt och hållet och skära ut de långa, frustrerande linjerna också. Lätt att ladda från bekvämligheten av ditt eget hem, de flesta av dessa kort behöver inte ens presenteras för att läsas. Skannrar kan hämta dem på insidan av en handväska eller plånbok vilket innebär att du inte ens behöver oroa dig för att släppa eller förlora den längs vägen.

Dessutom kan detta effektiva avsökningssystem låta transporterns kontroller på data lättare för att eliminera trängsel under trånga tider på dagen. Mönster kan lättare etableras och hanteras, vilket minskar möjligheterna till stressiga situationer.

Denna transitstation i Neapel, Italien visas som om en glödande himmel öppnar och välkomnar dig. Bildkälla: The Guardian

Transit Systems That Mimic Life

Medan den växande befolkningen flyter till stora städer och blir alltmer beroende av kollektivtrafiken, finns det ett djupt fröet behov inom människor som på något sätt är knutet till naturen också. Detta går inte förlorat på transiteringsarkitekter och integreras i allt större utsträckning i sina konstruktioner. Precis lika viktigt som effektivitet och enkel resa är behovet av att människor är kopplade till den naturliga världen medan de går igenom ett urbana rymd.

Detta uppträder i många olika former beroende på staden, men de i Moskva har givit sin transport en liten naturlig touch genom att måla enskilda tunnelbils bilar med naturliga scener. Att ge något estetiskt tillfredsställande från över marken till under marktransport är en utmärkt strategi när det gäller att ge transportarkitekturen en mer naturlig känsla.

Ibland är det inte ens nödvändigt att skapa en naturlig scen för att öka transportmedel, men låta systemet självt återspegla den naturliga världen. På samma sätt som teorin kring skyskrapor kan stadståg utformas så snyggt att de medan de bläddra genom städer speglar deras exteriörer himlen och världen runt dem. Detta skapar ett mer integrerat utseende för systemet som helhet.

Förutom att skapa en naturlig känsla, förstår transitarkitekter det tydliga behovet av gröna lösningar på transportsystem i stadsområden. Systemets livslängd kommer att vara direkt kopplad till hälsan i en stad som helhet, och därför är det definitivt ett grönt arbete som ska göras. Chicago stad har infört en grön transportstrategi som syftar till att ansluta till alla sina primära pendelvägar. När städer växer och befolkningen växer, kommer behovet av grön transport för att hålla medborgarna sunda en hög prioritet för transiteringsarkitekter.

Precis lika viktigt som effektivitet och enkel resa är behovet av att människor är kopplade till den naturliga världen medan de går igenom ett urbana rymd. Bildkälla: Arkitektur Inramad

Möjligheten till commutes utan allmän transitering

Även om det kan verka som kontraintuitivt i början, sätter alla de hårda arbetet transiteringsarkitekter på att skapa effektiva, inspirerande och naturliga stadssystem kan slutligen eliminera behovet av det helt och hållet. Är det möjligt att folk så småningom går eller cyklar till jobbet dagligen istället för att hoppa ett tåg eller vänta på en buss?

Men innan det händer är vissa transportsystem redan på väg att försöka dubbla upp transportmetoderna. I Tyskland finns det nu spårvagnar som har frontlastare för cyklar som tillhör pendlare. Denna typ av transportimplementering innebär att pendlare inte bara får effektivitetsfaktorn i sin resa, men kan även utnyttja sina föredragna transportmedel när de kommer dit.

Ett liknande system har införts i stora städer runt om i Europa, inklusive Paris. Cykeluthyrningssystem som Velib används vanligare i överbelastade städer för att uppmuntra medborgarna att hoppa på en cykel som sedan kan återlämnas nära deras slutliga destination. Detta ökar en stads gröna ansträngning samtidigt som de offentliga trafikerna hanteras också.

Alla dessa nya system har ett gemensamt mål att skapa en mer flytande arkitektur i stadsområden, samtidigt som de ger människor möjlighet att njuta av sina pendlar - och inte bara sätta upp dem. Medan det eventuellt kan leda till mindre användning av kollektivtrafik, kommer det definitivt inte att leda till avskaffande av resor som är inskränkt i mänsklig anda.

Är det möjligt att folk så småningom går eller cyklar till jobbet dagligen istället för att hoppa ett tåg eller vänta på en buss? Bildkälla: Wikimedia

En växande befolkning som flyttar mot överfulla stadscentrum är ett faktum som måste hanteras av stadsbyggnadsarkitekter, men det är inte en omöjlig man att klara av. Urbanisering öppnar dörren till möjlighet när det gäller design, och transitarkitekter har möjlighet att göra pendlarna bättre genom att ta hänsyn till mänskligt behov när de installerar system.

Hantering av denna typ av tillväxt kommer att fortsätta att vara en pågående process med spännande nya steg under vägen. Om transiteringsarkitekterna blir gröna, skapar biljärfria tåg eller ger människor befogenhet att ta sig själv vart de vill åka, de är alla tillsammans för att bygga en bättre urban existens.

Hur kommer du till jobbet varje dag? Lider du genom en hektisk pendling?