Varför ska du använda det gyllene förhållandet i din inredning

Varför ska du använda det gyllene förhållandet i din inredning
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Använd det gyllene förhållandet för att skapa balanserade rum. Bild Via: Stocker Hoesterey Montenegro

Vi har alla hört talas om det gyllene förhållandet. Mest sannolikt är det arkiverat med resten av dina minnen från din högskolakonst eller om du läser om i passerar när du läser en artikel i tidningen några veckor sedan. Men visste du att guldprocenten också spelar en roll i vad vi uppfattar som "bra" inredning?

Innan vi börjar, här är en liten uppdatering: The Golden Ratio är en matematisk sekvens som har visat sig inträffa om och om igen i naturen. Detta förhållande - 1: 1,61, för att vara exakt - har befunnits redogöra för allt från proportionerna av människokroppen, till bildandet av musikaliska sekvenser och arkitektoniska formler som går tillbaka till de gamla grekerna och romarna. 

Även om det har olika tillämpningar, tror de flesta att användningen av detta förhållande gör sakerna mer estetiskt tilltalande för andra. Majoriteten av inredningsarkitekterna lär sig att använda den i sina mönster och du borde också. Läs nedan för att få reda på varför:

Läs vidare för att få reda på varför du borde använda förhållandet i ditt interiör. Bild Via: S & K Interiors

Din möbelplacering kommer att balanseras

Den som någonsin har tagit en ny soffa hem vet hur svår möbelplacering kan vara. Först är du säker på att det ser bra ut på en plats, men när du lägger det där är det inte helt rätt. Innan du vet det, har du flyttat samma soffa runt ditt vardagsrum flera gånger, bara för att få det att sluta tillbaka där du började!

Nästa gång, undvik allt krångel genom att ta hänsyn till rummets proportioner i förväg. Medan det aldrig är en dålig idé att ta mätningar, om du inte känner för att ta bort måttbandet, håll ett förhållande om 2: 3 i åtanke när du ordnar utrymmet.

För att starta, dela upp rummet upp i två sektioner - en större som tar upp två tredjedelar av utrymmet och rymmer möblerna som definierar huvudanvändningen för rummet och den sista tredje som står för en sekundär funktion som ett separat sittplatser område eller lagring. Välj också bitar som är dimensionerade nära den 2: 3-mätningen. Syfte för en soffa som är ungefär 2: 3 längden på sittplatsen som helhet och ett soffbord som ligger nära 2: 3 soffans längd.

Dela ditt utrymme till primära och sekundära funktioner för att hålla den balanserad. Bild Via: Beach Chic Design

Att välja färger kommer att vara en snap

Om du har varit en läsare på Freshome för en stund har du hört talas om 10-30-60 Rule när det gäller att välja en färgpalett. Vad du kanske inte vet är dock att dessa beräkningar inte är godtyckliga. De är baserade på förhållandet 1: 1.618.

För de som inte är medvetna säger de 10-30-60 Rule talks att ett väl utformat utrymme ska bestå av tre färger. Först en dominerande färg, som bör täcka cirka 60% av utrymmet och brukar användas i områden som väggar och golv. Detta bör följas av en sekundär färg, som tar upp 30% av utrymmet och brukar användas för möbler. Slutligen bör en starkare accentfärg ta upp den slutliga 10% och används i mindre inredningsartiklar.

Regeln 10-30-60 är inte allt som förhållandet har att erbjuda när det gäller färg. Ny forskning har funnit att färger som är separerade med ett förhållande av 1: 1.61 på ljusspektret ofta anses vara estetiskt tilltalande tillsammans. Från och med nu arbetar program som PhiBar, som mäter detta förhållande, fortfarande för att få verklig kommersiell framgång. Men i framtiden kan det vara mycket lättare att välja färgpalett själv.

Följ regeln 10-30-60 när du väljer färger. Bild Via: Furman + Keil Arkitekter

Hanging Decor tar ingen tid alls

När du har fått dina möbler på plats och dina färger väljs ut, är det dags att gå vidare till det som är det enklaste elementet i designen, men kan ofta vara den mest utmanande. Det är rätt, var du ska hänga dina inredningsartiklar. Innan du lägger massor av onödiga nagelhål i väggarna, överväga regeln för tredje part.

När du har valt väggen för att placera ditt konstverk, ta en sekund för att mentalt bilda den väggen som ett galler som har överlagts med två linjer som delar upp det i lika stora delar horisontellt och vertikalt. Du borde visa ett galler med nio lika stora kvadrater. Välj mitten av mittkvadrat som kontaktpunkt. Kontrollera sedan att det finns sekundära punkter som skär varje av de fyra hörnen på mittkvadraten.

Många galleri väggdesign är gjorda med detta arrangemang i åtanke. Det fungerar särskilt bra för att du kan välja olika storlekar och djup av konstverk för att skapa differentiering på punkterna. Men samma filosofi kan också tillämpas på en enda större målning.

Tänk på Tredje regeln som du hänger med konstverk. Bild Via: Jensen C. Vasil Arkitekt PC

Du kan göra justeringar enkelt

Här är den kalla, svåra sanningen av det: Även om det är viktigt att ta hänsyn till förhållandet vid inredning, kanske det inte fungerar perfekt 100% av tiden. Vi har några förslag för att få dig igenom dessa situationer:

Många av de exempel vi gav arbetade under antagandet att rummen var rektangulära. Det kan hända att du måste göra några justeringar för att passa ditt utrymme. Att dekorera en liten lägenhet kan innebära att du hittar ditt eget förhållande. Som tumregel kan du hitta ett nära förhållande genom att mäta längden på rummet och dela den med 1,5.Använd det numret som en mätning när du söker efter mattor, möbler, etc som har kompatibla proportioner istället för själva rummets bredd.

I slutet av dagen bör guldförhållandet fungera som en guide. Du bör inte rita upp skalmodeller av rummen i ditt hem för att få förhållandet exakt. Använd istället den som en guide, men lita på dina instinkter och stilstil.

Om du har en eldstad som sitter direkt i mitten av ditt vardagsrum, gör det helt klart en kontaktpunkt. Om du vet i ditt hjärta att en fjärde färg behövs för att göra designen i ditt sovrum verkligen pop, gå för det! Kom ihåg att du är den som behöver njuta av ditt bostadsutrymme. Känn dig fri att njuta av din personlighet.

Lägg till en löpare för att balansera ett smalt utrymme. Image Via: Evens Architects

När du tänker på det är det gyllene förhållandet verkligen fantastiskt. Vem skulle ha trott att samma till synes slumpmässiga konfiguration skulle dyka upp i spiralerna av snäckskal, vår galaxs form och formen av stormmoln? Med allt det naturliga beviset är det svårt att argumentera mot att använda samma proportioner i din inredning. På off-chansen känner du någon som behöver lite mer övertygande, använd artikeln ovan. Kanske kan du gå ett steg längre och bevisa det med din inredning. Vi satsar på att du får dem övertygade vid första anblicken.

Tror du på det gyllene förhållandet? Om så är fallet, hur har du använt det i dina interiörer? Om inte, använder du istället en annan metod?