Trä countertops Ta värme till vilken stil kök

Trä countertops Ta värme till vilken stil kök
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Trä ger en speciell värme och djup till vilket rum som helst och det är inte konstigt att de som älskar trä vill ha det i köket. Trä bänkskivor - oavsett om de är levande kant, slab eller slaktblock - lägg till varaktig skönhet i din layout. Medan de är attraktiva, är de inte för alla, främst eftersom de kräver mer omsorg och underhåll än andra populära bänkskivor.

De flesta trä bänkskivor är gjorda av bitar av lövträ som lamineras tillsammans med lim för styrka och stabilitet, säger Detta gamla hus. Som sagt, trä bänkskivor påverkas av förändringar i atmosfärisk fukt, så om de inte är korrekt konstruerad, installerad och underhållen, kan de varpa eller gap.

Sex stora skäl till att välja bänkskivor

 • Massor av val. Listan över skogen att välja mellan för bänkskivor är lång och det tillgängliga utseendet multipliceras när du lägger till alternativen för fläckar, kornstorlekar och kantbehandlingar.
 • Mångsidig. Trä bänkskivor fungerar bra med alla inredningsstilar och blandas bra med andra bänkskivor. De är lika hemma i moderna kök som de är i landstil eller övergångsstilar.
 • Varm och tyst. Woods naturliga egenskaper har länge värderats och kallas ibland "motgift" för alltför mycket rostfritt stål och sten. Trä bänkskivor är tystare än många andra eftersom slår inte så uttalat. Också, en skål som slår på en träyta kan inte chipa eller bryta så lätt som den skulle på en stenyta.
 • Miljövänlig - Träbänkar tillverkas alltmer från återvunnet trä, och de flesta typerna är återvinningsbara. Du kan också välja Wood som är certifierat av Forest Stewardship Council (FSC-certifierad). Dessa produkter är verifierade att de kommer från förvaltade skogar som bibehåller resurser och de samhällen som producerar dem.
 • Mycket funktionell: Du kan göra allt ditt köksarbete på en bänkskiva och äta på det också. Medan du kan skada bänkskivor med knivar, kommer ytan inte att skada dina knivar. De skarpa knivarna på dina bra knivar kommer att vara längre än vad de skulle göra om du arbetar på betong eller granit. Ytan är inte heller sårbar för skador från citrus och sura vätskor.
 • Mer ekonomiskt. Trä är enkelt klippt, tillverkat och installerat av en expert. Detta kan göra det snabbare att få och billigare att köpa än andra bänkskivor. Det kan också slipas och refinished om det blir skadat.

Fyra stora nackdelar med bänkskivor

 • Tätning är ett måste: Om det inte förseglas ordentligt, är en träbänk porös och kan ta emot bakterier. Trä måste också hållas mycket torrt runt sänkta områden och spill måste slängas direkt.
 • Hotet av vatten: Om bänkskivan inte regelbundet behandlas med mineralolja eller annat skyddsmedel kan träet skadas om vatten sitter på ytan eller sugs in i sömmarna.
 • Obligatorisk Refinishing: Över tiden visar en träyta lite slitage och kan behöva en ny lackfärg, eller en komplett slipning och raffinering. Detta kommer sannolikt att bli gjort efter 10 till 20 år beroende på användningsgraden.
 • Repor och dofter: Trä är mjukare än de flesta andra ytor som kakel, sten och metall. Medan vissa människor känner att dessa märken lånar karaktär till skogen, gör vissa inte. Det är verkligen viktigt att använda en skärbräda för att bevara ytan.

Alternativ för typer av trä

Enligt byggguru Bob Villa, lönn och bambu är de mest populära arterna på grund av deras tillgänglighet och hållbarhet. Men många lövträ är också väl lämpade för bänkskivor, beroende på vilket utseende du vill och regionen du bor i. Ett exempel på ett regionalt trä som används för bänkskivorna är mesquit i Sydvästra USA. Mesquite passar lika bra som svart valnöt eller körsbär. Trä som är väldigt mjuka som tall används vanligtvis inte för bänkskivor

Trä Countertop Styles

De flesta bänkskivor är traditionella slaktblock, men idag är de valda mer för sitt utseende än deras användbarhet för huggning. Dessa bänkskivor är moderna versioner av de tjocka rundarna av sycamore som slaktare arbetade fram till 1880-talet. längderna av hård lönn limmade tillsammans tog plats i början av 1900-talet eftersom de är en starkare och mer hållbar yta.

Den vanligaste typen är gjord av brädor placerade på sina sidor och limmade så att den smalare kanten bildar ytan. De Vos Träbearbetning säger att remsorna kan vara "kontinuerliga längder utan några leder eller slumpmässiga bitar som är fogade." Dessa typer av bänkskivor fungerar bäst för stora bänkskivor, som långa köksdiskar eller östoppar. Eftersom trä endast rör sig i en riktning, över dess bredd är kantkornslaktare stabilare än andra bänkskivor. Det kan också vara mindre dyrt.

Gå med rätt korn

Hemstilval påpekar att orienteringen av träets korn bestämmer utsmyckets utseende, funktionalitet och hållbarhet. Det finns tre huvudsakliga sätt att trä kan monteras till en bänkskiva:

Kantkorn -Detta är den vanligaste typen och är gjord av brädor på sina sidor limmade ihop så att den smalare kanten (kallad stav) vetter mot ytan. Dessa fungerar bäst för bänkskivor, som långa diskar eller öar.Eftersom träet bara rör sig över sin bredd, är den här typen mer stabil och kan också vara mindre dyr

Slutkorn - Block av kantkorns trä slås på änden och limes ihop för att göra ett galler. Det här är det traditionella sättet som slaktbänkens bänkskivor och skärbräda är gjorda och det kräver mer trä och arbete, så det kostar därför cirka 40 procent mer. Endkorn är också mer benägen för rörelse, så det är ofta tjockare hjälp för att förhindra cupping och warping. Medan det ofta är valt för sitt utseende i rutten, är det också lättare på knivar och mindre sannolikt att visa skärmärken.

Ansikte korn -Denna typ kallas också platta eller planka korn. En serie av 4- till 12-tums brädor läggs platt och limmas i en nästan sömlös topp. Medan den här tekniken lyfter fram naturliga mönster i träet, gör det också att bänkskivorna sannolikt kommer att visa skärningar, bucklor och dingar. Ansiktsgran betraktas som mer dekorativa fungerar bäst på ytor som kommer att få lätt användning, såsom matsalar, bord och bar toppar och skrivbord.

5 Common Edge Behandlingar

Eftersom trä enkelt bearbetas kan invecklade mönster införlivas, så du behöver inte begränsa dig till de vanligaste stilar. Anpassat arbete kan kosta mer, så om budgeten är ett problem är det de vanligaste kantstilarna:

 • Roundover - Kallas en lättad kant, den här profilen är helt enkelt rundad för en klassiker. Det är ett mångsidigt val som fungerar med vilken inredningstil som helst. Det gör det också lätt att sopa upp smulor och bitar.
 • Chamfer - Detta är också känt som en fasad kant, ett populärt val för alla skrivna kök, från nutida till traditionella.
 • Stor rundfärg med filé Detta är en brant rundad kant med en dekorativ ås som vanligtvis är 1/16 till ¼ tum hög. Det är ett elegant och traditionellt val, men det betyder mer uppmärksamhet vid rengöring.
 • Ogee - En ogee kurvor i och sedan ut som en S.
 • Stor romersk oge - I denna stil reverseras S-kurvan. Det är ett mer formellt utseende.

Kostnaden för bänkskivor

Många bänkskivor är massiva slaktblock eller gjorda för beställning med högkvalitativt trä som har torkats för längre slitage. Dessa kostar uppenbarligen mer än lagerbänkskivor. Kostnaderna kan variera från $ 12 till mer än $ 200 per kvadratmeter avinstalleras. Priset beror på arten, tjockleken, konstruktionen och finishen av träet.

Björk- eller bokslaktare som tillverkats kan kosta lite mer än laminat och mindre än hälften av priset för låga naturstenar eller mönstrade bänkskivor.

Välja en bänkskiva

Typer av trä

Listan över träslag kan du använda oss nästan obegränsat och beror på var du köper din bänkskiva. Vanliga skogar som ek och lönn är billigare än exotiska skogar som teak och tiger trä. Hur du använder bänkskivan kommer också att påverka träet du väljer på grund av dess hårdhet. Du kan kontrollera hårdheten hos olika träslag på Janka Hårdhetsskala. Ju hårdare träet är, desto högre hårdhetsnummer och desto mer hållbart blir bänkskivan.

MoreINSPIRATION
 • Marmor köksplattor kommer tillbaka?
 • Vackra Trä Bänkskivor För Köket
 • Bänkskivor i rostfritt stål - alltid det bästa valet i köket

Massivt trä - det är det enda sättet att gå. Andra träprodukter som spånskiva eller MDF med träfaner kan svälla från fukt. Det kan inte heller smältas eller slipas när nicks och händer.

Live-Edge eller Slab Style

För en bänkskiva som inte ser tung användning, kan en bit trä som innehåller trädets naturliga konturer inte vara beat. Variationer i tjocklek och storlek, liksom tillgänglighet, gör dem svåra att inkludera i ett funktionellt kök. Dessa passar bäst för matsalar, barer eller dekorativa bänkskivor, inte arbetsytor. Ju mer gnarly kanten, ju större artful känsla.

Maryland Wood Countertops förklarar att en levande kant plattan sticker ut från andra bänkskivor och direkt lägger stilen till ditt hem. De vanligaste typerna av skivskogar är Maple, Valnöt, Körsbär, Alm, och röd eller vit ek.

Liksom andra bänkskivor med bänkskivor ser levnadsskivan bättre ut med ålder så länge de bry sig om. När du väljer ett levande kantstycke, leta efter trä från en byggare eller hantverkare som lufttorkar träet under ett antal år och / eller ugnen torkar det för att sänka dess fuktnivå.

4 Efterbehandlingsalternativ

Att välja trä för din köksbänk innebär att du måste lägga till en livsmedelssäker skyddsbeläggning på alla sidor och kanter.

Olja är en vanlig finish. Om du använder en FDA-godkänd mineralolja, du kommer att få ett matt utseende såväl som en livsmedelssäker yta. Det suger i att göra träet fukt-, värme- och fläckbeständigt. Ett annat alternativ är en oljebaserad valnötolja eller en "härdande olja". Tung olja, som är den vanligaste typen, hårdnar för att skapa en omärkbar beläggning som inte skalar. Det har också större vattenbeständighet tack vare sin lilla molekylstruktur som låter den tränga in i trä. Eventuell oljemålning måste förnyas regelbundet för att hålla veden skyddad.

En oljevaxblandning tillverkas vanligtvis av mineralolja och bivax eller paraffinvax. Det ger ett extra lager skydd mot fukt och tätar oljan i träet. Det är lätt att applicera och kräver att det gnidas i riktning mot träkornet och låt det sitta i ca 20 minuter. Torka sedan bort överskottet och buff det.

Genomskinligt lager är en uretan, akryl eller hartshärdande oljemålning som ger bästa skydd. Alla dessa finish är livsmedelssäkra, när de är fullständigt härda. Denna typ av finish anses vara permanent och kan kräva mindre pågående vård.Om du använder dessa ytor måste reparationen av en sliten eller skadad topp helt och hållet avlägsnas och repeteras.

Waterlox är en nyare typ av vattentät finish som är en kombination av tungolja och hartser. Det sägs tränga in som rå olja, samtidigt som man skapar en hård finish. Det är också värme och fläckresistent, säger Devos Woodworking. Waterlox appliceras i flera lager, med mer tillsats till områden runt sänkor och kocktoppar. Även om dessa är mer hållbara, har de också vissa begränsningar. Även om maten är säker, kan du inte klippa på en bänkskiva som är färdig med Waterlox eller kan du använda blekmedelbaserade rengöringsmedel eftersom de kan skada ytan, noterar Devos.

Behövs färgning?

Fläckar kan förbättra färgen eller spannmålen i en bänkskiva, men de är inte nödvändiga. Färgträ ökar kostnaden med 5 till 10 procent. Med det sagt kan fläckar ge dig ett prickigare utseende genom att använda en billig, lättfärgad träslag och göra den rikare.

Tänk på sinken

Alla utskärningar, kanter och ytor måste behandlas för att hålla fukt ur träet. Detta gör undermontering sänkor perfekt för trä bänkskivor, enligt Paul Grothouse av Grothouse Timber Company. Inbromsdunkar går bra med klädda eller fabriksfärdiga bänkskivor men behöver ett flexibelt tätningsmedel under fälgen.

Omsorg för bänkskivor

Rengöring och sanering av bänkskivor är avgörande.  

 • Torka bänkskivan varje dag med en fuktig trasa och en liten diskmedel. Torka sedan av den med en ren, fuktig trasa. Döda bakterier genom att spruta en lösning av 1 del vit ättika till 4 delar vatten på träet. Vänta i 10 minuter och torka bort det.
 • Använd inte rengöringsmedel som innehåller ammoniak eller blekmedel, vilket kan skada ytan.
 • Ta bort fläckar och lukt genom att sprinkla på en bra mängd bordssalt. Använd en citronkvadd, gnid den i ytan medan du klämmer citronsaft på bänkskivan. Låt det sitta och torka det rent.
 • Om du har en rep, rekommenderar vi att du använder en färgad paraffin vaxstav i en matchning för att fylla spåret. Använd en plastskrapa, ta bort överskottet och buffra området med en trasa. För djupa skärningar och brännskador är slipning av ytan nödvändig. Börja med grovt sandpapper, flytta upp till finare grits och sluta med mycket bra grit. Slutligen använd olja eller en oljevaxblandning och buff. Du kan också göra ditt eget fyllmedel genom att smälta bivax eller hushållsparaffinvax och mineralolja över en dubbelpanna. Använd en 1: 4 ration av vax till olja. Gnid det här medan du vill ha några sprickor för att försegla och skydda dem.

Kan du göra en trä bänkskiva?

Jo det kan du! Trä bänkskivor är lätta att installera. Om du är bekväm att klippa ved kan du klippa prefabricerade slaktblockskivor för att passa runt hörn, sänkor och apparater. Trä är mycket lättare i fråga än marmor eller sten. Efterbehandling av bänkskivan är ännu enklare. En erfaren DIYer kan normalt installera bänkskivor över en helg. Det finns massor av on-line tutorials för att bygga och installera bänkskivor.

Bästa tipsen för att göra det själv

 • Först bestämmer du om du ska bygga bänkskivan själv eller om du köper en färdig bänkskiva.
 • Mät en gång och mät sedan igen. Mät toppen på dina bassängar och lägg sedan till det överhäng du vill ha. Vanligtvis väljer folk 1 till 1½ tum, förutom öar där du vill inkludera sittplatser. I dessa fall är en 12- till 16-tums överhängning lämplig.
 • Om du ska bygga den måste du först välja ditt trä, baserat på hårdheten du behöver. En färdig räknare bör vara ca 1-1 / 2 "tjock och inte mindre än 1-1 / 4. Välj brädor fria från stora defekter, som knutar eller sprickor som kan öppnas över tiden vilket gör att bakterier och vatten kan samlas. Din räknare ska bestå av minst fyra brädor för stabilitet - ju mer brädor desto mer stabila bänkskivan. Du måste också låta träet acclimate till ditt hem atmosfär.
 • Om du inte är en erfaren träarbetare, kan du fortfarande gå DIY-rutten genom att välja en premade trä bänkskiva. Du skickar en kartongmall till en tillverkare eller byggare som ska göra bänkskivan. Detta är särskilt enkelt för en ö.
 • Följ installationsanvisningarna för att säkerställa att bänkskivan är ordentligt fastsatt och avsluta den på ditt föredragna sätt.

Oavsett om du väljer att göra det själv eller ha träbänkar professionellt installerade, kommer de att låna en unik karaktär och stil till ditt hem. Det spelar ingen roll om du bara väljer en ö eller bestämmer dig för att ha alla bänkskivor i träet, varmen kommer att blandas med din inredning och skapa ett långvarigt och vackert kök.