Ikoniska legender: De 10 mest moderna arkitekterna i vår tid

Ikoniska legender: De 10 mest moderna arkitekterna i vår tid
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Rollarkitekturen spelar i vår vardag är astronomisk. Från de kalla husen undrar vi på Freshoms sidor till historiska och ikoniska byggnader som vi genast känner igen, arkitektur omger oss dagligen. Arkitekterna bakom dessa byggnader och hem är vad vi älskar och de följande 10 arkitekterna har banat vägen för genial design, nyskapande innovation och blivit pionjärer i vår byggda miljö. Ta en titt på vad vi tycker är 10 av dagens modernaste arkitekter.

1.) Frank Gehry (född 2.28.1929):

Det finns inga fel på Gehrys verk, eftersom de är de mest karakteristiska och innovativa arkitektoniska fenomenen runt. Hans dekonstruktiva former är ikoniska som turister flockar till alla sina byggnader över hela världen för att förundra sig de arkitektoniska former som han skapar. Namngiven av Vanity Fair som "den viktigaste arkitekten i vår ålder" har han prioriterat för samtida arkitektur. Hans förmåga att skapa utrymmen som manipulerar former och ytor är hans mest anmärkningsvärda prestationer och vi alla älskar hans unika användningsområden av material som nästan trotsar all logik i hur de fungerar tillsammans.

Frank Gehrys - City of Wine Complex, norra Spanien

Frank Gehry - Lou Rovo Center

Hans mest anmärkningsvärda projekt är: Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, Guggenheim Museum i Bilbao, Der Neue Zollhof i Düsseldorf och Marqués de Riscal Vineyard Hotel i Elciego.

2.) Frank Lloyd Wright (född 6.8.1867):

Vissa anser att Frank Lloyd Wright är den största arkitekten hela tiden. För han tänkte på inre och yttre utrymmen som en och var före sin tid i byggnadsformer, byggnadsmetoder och gick aldrig till en formell arkitekturskola. Hans ödmjuka amerikanska uppfostran ledde honom att lära sig under Louis Sullivan - en annan legend i arkitekturen och till den här dagen är Wright känd för sina präriebyggnader och organiska influenser. Hans organiska och naturliga former som tycktes bli en med naturen och hans innovativa detaljering anses fortfarande vara de bästa byggnadskonstruktionerna, även efter nästan 150 år.

Frank Lloyd Wrights största verk: Guggenheim, Fallingwater och mer ...

Hans mest anmärkningsvärda projekt är: Guggenheim Museum i New York City, New York, Fallingwater Residence i Mill Run, Pennsylvania, Arizona State University Gammage Auditorium & Taliesin West - Wrights hem och studio i Scottsdale, Arizona.

3.) Ieoh Ming Pei - I.M. Pei (född 4.26.1917):

Den kinesiska födda arkitekten kom att studera arkitektur i USA som tonåring och blev senare en av de största arkitekterna av modern arkitektur. Nästan 80 år senare kan I.M. Peis arbete ses över hela världen och noteras för deras unika användning av geometriska former och införlivande av kinesiska influenser i hans arbete. Hans National Center for Atmospheric Research i Colorado belyser Peis ikoniska geometriska former och enhet med naturliga element i sin omgivning. Peis arbete pryder några av de mest prestigefyllda regeringarna och hyllade webbplatser över hela världen.

I.M. Pei s - National Center for Atmospheric Research

I.M. Peis ingång till Le Grand Louvre i Paris

I.M. Pei

Hans mest djupgående projekt inkluderar: John F. Kennedy Presidential Library and Museum i Boston, National Gallery of Art i Washington DC, Le Grand Louvre (Pyramiden) i Paris, Bank of China Tower i Hong Kong och Museum of Islamic Art i Doha.

4.) Zaha Hadid (född 10.31.1950)

Den första kvinnliga arkitekten som någonsin vann Pritzker Architecture-priset gick till den legendariska Zaha Hadid. Född i Irak fortsatte Hadid att vinna denna ikoniska utmärkelse som ofta kallas "Nobels fredspris för arkitektur". Hadids former karaktäriseras som futuristiska, okonventionella, djärva och konstnärliga. Många av hennes projekt byggdes aldrig och hon rankades fortfarande på Forbes lista på 69th mest kraftfulla kvinnor under 2008. Hennes vackra byggnader lämnar oss alltid med våra munor öppna, som om de säger "Hur designade hon det?"

Zaha Hadid och hennes många verk, inklusive ett mobilmuseum för Chanel med Karl Lagerfield

Hennes mest kända projekt är: MAXXI - Nationalmuseet för 21st Century Arts Bridge Pavilion i Zaragoza, Bergisel Ski Jump i Innsbruck, Phaeno Science Center och operahuset i Guangzhou.

5.) 

Noterat som den amerikanska arkitekter som grundade Institutionen för Arkitektur och Design på Museum of Modern Art i New York City, är Johnsons arkitektoniska verk lätt identifierbara. Hans glashus i Connecticut är ett av de mest kända bostäderna med sina minimala interiörer och expansiva glasutsikter var bara ett exempel på hans användning av materialet. Hans fantastiska användning av glas, stål och senare kristall blev hans världsberömda berömmelse. Kristallkatedralen i Kalifornien ser ut som om det borde vara i ett barns sprogetid, det är en del av framåtriktad arkitektur som präglade Johnsons Minimalism och Pop-Art-stilar.

Philip Johnsons privata bostad - The Glass House

Philip Johnsons kristallkatedral

Hans mest anmärkningsvärda verk är Seagram-byggnaden i New York City, i samarbete med arkitekten Mies van der Rohe, Philip-Johnson-huset i Berlin, Tyskland, Radio- och kristallkatedralen i Kalifornien.

6.)  

Är det möjligt att bli en av våra största moderna arkitekter om du bara är uppmärksam på en byggnad? När byggnaden är det mest kända hotellet i Dubai, ja. Brittisk arkitekt, Tom Wright ansvarar för Burj Al Arab i Dubai. Berömda för sina lyxiga bekvämligheter som ett hotell och också en av de mest kända byggnaderna i modern arkitektur. Noted med världens högsta atrium, och utrustad med sin egen helikopter landningsplatta och högsta tennisbana på toppen, förtjänar Tom Wright definitivt att gå med i listan över stora moderna arkitekter.

Tom Wrights Burj Al Arab i Dubai

Tom Wrights helipad är också världens högsta tennisbana

Atriumet ser upp i Burj Al Arab Hotel

Tom Wright

7.) Ludwig Mies van der Rohe (född 3.27.1886)

Den tysk-amerikanska arkitekten kallas ofta som "Mies", en av pionjärerna i modern arkitektur tillsammans med Le Corbusier och Walter Gropius. Mies var känd för sin minimalistiska och "mindre mer" inställning till arkitektur och hans framåtriktade tänkande att använda plåtglas och konstruktionsstål för att dela inutrymmen är en av hans mest anmärkningsvärda egenskaper i arkitekturen. Hans innovativa öppna planlösningskoncept togs fram av Van der Rohe och många av hans interiörkoncept och möbelstilar används ofta i dagens arkitektur och inredning.

Mies '- Crown Hall

Mies '- Barcelona Pavilion

Mies Van Der Rohe - Barcelona stol är ikonisk i möbeldesign

Mies Van Der Rohe

Hans mest anmärkningsvärda projekt inkluderar Barcelona Pavilion, i Barcelona, ​​Spanien, New National Gallery i Berlin, Tyskland, Seagram Building i New York City och Crown Hall i Chicago, Illinois.

8.) Renzo Piano (född 9.14.1937)

Den italienska födda arkitekten namngavs en av Time-maktens 100 mest inflytelserika personer 2008. Piano som är en italiensk Pritzker prisvinnande arkitekt har bidragit till att forma modern arkitektur som står som en självkännande. The Shard - Europas högsta skyskrapa i London har mött mycket kontroverser i sin konstruktion, men många anser att det har gett London ett sätt att gå med i 21stårhundrade. Under sina yngre år arbetade han med den världsberömda arkitekten Louis Kahn och blev snart känd för sina unika tillämpningar av material och detaljer.

The Shard Bridge

Pianos Kansai International Airport

Piano - NEMO Science Center

Renzo Piano

Pianos mest anmärkningsvärda projekt inkluderar: Den nyöppnade Shard i London, England, NEMO Science Center i Amsterdam, New York Times-byggnaden i New York och Kansai International Airport i Osaka, Japan.

9.) Jean Nouvel (född 8.12.1945)

Nouvel är en fransk född arkitekt som har vunnit många prestigefyllda utmärkelser och ära genom åren för sina projekt, inklusive Prtizkerpriset 2008. Nouvels mest acclaimed berömmelse kom från att vinna designkonkurrensen för Arab World Institute i Paris som gav honom internationell berömmelse . Mekaniska linser i södra väggen öppnar och stänger automatiskt och påminner om arabiskt gallerverk. Apparaten styr inuti belysningen automatiskt från yttre ljusnivåer. Nouvels arbete är känt över hela världen och hans användning av innovativa arkitektoniska koncept sätter honom ifrån många moderna arkitekter idag.

Nouvels arabiska världsinstitutet

Nouvels innovativa användning av dagsljusanordningar i Arab World Institute

Nouvels Dentsu-byggnad

Nouvels huvudplan för Seguin Island i Frankrike

Nouvels projekt är bland annat: Arabiska världsinstitutet i Paris, Denstu-byggnaden i Tokyo, Ziaty Andel i Prag och Gasometer A i Wien och Les Grandes-tabellerna i Seguin-ön i Paris.

10.) Moshe Safdie (född 7.14.1938)

Safdie är en annan produkt av Louis Kahns lärling som ledde till hans anmärkningsvärda moderna arkitekturkarriär. Ursprungligen från Haifa är Safdie känd för sin 1967 International & Universal Exposition - Expo 67, som var Kanadas största fest under sitt hundraåriga år, och ansågs som en anmärkningsvärd kulturell prestation. Safdie har tilldelats med mycket erkännande av vilket guldmedaljen från det kungliga arkitekturinstitutet i Kanada är bland de finaste.

Safdie s - National Gallery of Canada

Safdie s - Habitat 67

Safdie s - Khalsa arvsminnesmärke

Moshe Safdie

Safdie finaste projekt inkluderar: Tornet och glaset fyllt - National Gallery of Canada, Habitat 67 i Montreal, och Khalsa Heritage Memorial i Punjab, Indien.

Att begränsa de 10 arkitektonerna av modern arkitektur är en prestation i sig, för det finns tusentals arkitekter och designers som har banat vägen för att skapa awe-inspirerande tillägg till vår byggda miljö. Vi skulle gärna vilja veta Freshome som du skulle lägga till i listan, för vi vet att det så många vi önskar att vi kunde ha med!