H-formad hus designad av vinden Utsikten

H-formad hus designad av vinden Utsikten
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

H-huset är en bostad formad av klimatet och läget. Den plats där den står är belägen i Trosa, Sverige och vetter mot havet, med underbar utsikt och skapar det perfekta möjligheten för ett starkt förhållande till naturen.

Huset erbjuder totalt 240 kvm bostadsyta, varav en tredjedel kommer i form av utomhusytor skyddade av ett tak. Byggandet färdigställdes 2006 och var ett projekt av Stockholmsbaserade arkitektfirma Widjedal Racki Bergerhoff.

Det var viktigt att fånga den magnifika utsikten över havet och omgivningen, men även arkitekterna var oroade över klimatet. På detta område är somrarna korta och ljusa och hårda vindar utgör problem för det mesta av året.

Bostads H-form var strategiskt utvalt som ett sätt att hantera klimatet och utsikten. Det ger en intim innergård som är skyddad mot vindarna. Gården kan nås från alla rum i huset genom stora skjutdörrar.

Den övergripande designen är enkel och det är också materialets palett. Arkitekterna använde betong, rostigt stål, obehandlat furu och glas, resultatet är en design som är lite lantlig, lite industriell och lite modern.

Huvuddäcket är skyddat under ett tak och har en öppen spis som gör de kallare vår- och höstdagarna lite varmare och roligare, vilket gör att invånarna kan spendera mer tid utomhus och förlänga sommaren.

MoreINSPIRATION
  • Peregian Beach House med havsutsikt av Sparks Architects
  • Cliff House formad av Ragged Site och de fantastiska vyerna
  • Samtida familjehus med utsikt över stranden i Sydney

Ett starkt förhållande upprättades från början mellan inomhus och utomhus och mellan byggnaden och naturen och utsikten kring den.

Interiören är välkomnande och mysig, trots det ibland raka utseendet. Polerade betonggolv definierar de sociala områdena, ett designval som är avsedd att erbjuda en sömlös anslutning till däck och utomhusytor och för att upprätthålla ett övergripande enkelt och organiskt utseende.

Den privata sovrumszonen har sin egen unika karaktär. Detta område är också förhöjd och har mörkt trägolv vilket ger det en varmare känsla. Stora glasväggar och skjutdörrar släpper ut utomhus och avslöjar den intilliggande innergården och däcken. Sovrummet har också ett nedsänkt badkar mot gården.