Färgteori och hur man använder färg till din fördel

Färgteori och hur man använder färg till din fördel
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Så du vill lära dig om färgteori, gör du? Excellent. Men vart ska man börja med ett så komplext ämne? Färg har i sig en väldigt verklig mental och fysisk effekt på människor; Därför bör den användas med avsikt och omsorg. Allt annat är lika, ensam färg kan ställa in eller ändra humör, locka till eller avböja uppmärksamhet, energisera eller lugna, eller till och med bli en kontaktpunkt helt och hållet. Möjligheten att använda färg samvetsgrann i din inredning hjälper till att skapa underbara effekter oavsett din stil.

Det är inte konstigt att "färg kan vara ditt mest kraftfulla designelement om du lär dig att använda det effektivt" (tigercolor.com).

Så nu när vi har fastställt betydelsen av färgen själv, låt oss se hur vi kan skapa en logisk struktur för färganvändning, eller med andra ord, låt oss titta på färgteori. Färgteorierna syftar till att lägga ordning i användningen av färger - Varför ser vissa färger bra ut när andra inte gör det? Hur kan jag veta vilka färger som kommer att bli mest effektiva? Vad kan jag göra för att välja rätt färger i min design?

Sedan 1700-talet, runt tiden för Isaac Newtons färgteori, har färgteoritraditionen varit i studie och i praktiken, även i dag. I den här artikeln kommer vi att diskutera Färghjul, Färg Harmoni, Färg Betydelse och Färg Användning.

FÄRGHJULET

Som med allt som studeras och dissekeras upprepade gånger har färghjulet genomgått många variationer av forskare och artister under de senaste århundradena. Faktum är att dessa variationer fortsätter att leda till debatt.

Men eftersom den vanligaste versionen av färghjulet fortfarande är baserat på 12 färger i den traditionella RYB-färgmodellen, är det det hjul vi ska fokusera på. Trots allt, "något färghjul som presenterar en logiskt ordnad sekvens av ren nyanser har merit".

Ett traditionellt RYB färghjul.

På färghjulet finns tre olika "lager" av färger: (1) primära färger, (2) sekundära färger och (3) tertiära eller mellanliggande färger.

(Låt oss stanna här. Vit och svart är en klassisk färgkombination av en anledning - den ultimata färgkontrasten. Men vårt fokus i färghjulsdelen i den här artikeln täcker bara de färger som representeras på färghjulet själv.)

Primära färger

De primära färgerna är röda, gula och blåa. De kallas "primära" av två skäl: (1) de är nyanser som inte kan skapas genom att blanda någon kombination av andra färger och omvänt (2) alla andra färger skapas genom att blanda eller kombinera dessa tre färger.

Denna display av Bernhardt stolar innehåller två av de tre primära färgerna - röd och gul.

Sekundära färger

De sekundära färgerna på RYB-färghjulet är gröna, orange och lila (kallas ibland violett). De är färgerna som faller direkt mellan två av de primära färgerna - mellan blå och gul är grön, mellan gul och röd är orange och mellan rött och blått är lila.

De orangefärgade väggarna runt den här krökta bokhyllan representerar en av de sekundära färgerna.

Tertiära färger

De tertiära färgerna, även kända som mellanfärger, är de färger som faller mellan varje primär och sekundär färg. Det finns sex tertiära färger, och även om de ibland identifieras av olika färgnamn som vermillion och chartreuse, identifieras de i allmänhet med ett ord med två ord som innehåller de två nyanser som de härleds från (t.ex. "rödorange, "" Blågrön ", etc.).

Denna kronbensstolstol ger ett utmärkt exempel på den tertiära blågrönfärgen.

COLOR HARMONY

Nu när vi förstår de grundläggande färgnivåerna på färghjulet, låt oss diskutera hur dessa färger fungerar tillsammans för att skapa färg harmoni. Flera färgkombinationer har traditionellt ansetts vara särskilt estetiska. Dessa kombinationer, som involverar minst två färger med ett fast förhållande inom färghjulet, kallas färgtoner (eller färgkord).

När vi tänker på "harmoni" tänker vi på något med ett behagligt arrangemang av delar. Färg harmoni betyder sålunda något som är visuellt tilltalande eller tilltalande. I allmänhet har saker som är visuellt tilltalande en viss känsla av ordning och balans. Färgharmonierna är varken intetsägande eller kaotiska utan har en medfödd intressant och strukturerad överklagande. Färgens harmoni är med andra ord en dynamisk jämvikt.

Vi kommer att bygga på vår kunskap om färghjulet för att diskutera några av de vanligaste punkterna i färg harmoni formler.

Analoga färger

Om man tittar på ett vanligt 12-deligt färghjul är analoga färger några tre intilliggande färger på det hjulet. Till exempel är magenta, röd och vermillion analoga färger eftersom de stämmer bredvid varandra.

När analoga färger används i design är vanligtvis en av de tre färgerna den dominerande färgen, medan de andra två spelar en sekundär roll.

Komplementära färger

Enligt definition är komplementära färger två färger på färghjulet som är direkt motsatt varandra. Röd och grön (till exempel, den gröna påfågeln Cappellini-stolen mot en röd vägg), blå och orange, och lila och gul är komplementära färgkombinationer.På sina motstående färghjulslägen, när de är parada ihop, har dessa färger mycket hög kontrast. Denna egenskap medför dess utmaningar i design som kommer att diskuteras senare.

Denna lilla mjölkkanna av Knibb Design visar till exempel skönheten att para ihop de komplementära färgerna indigo och en vaniljgul.

Naturens färger

Även om detta inte är tekniskt färghjulbaserat är användningen av färger baserade på natur en vacker lektion i färg harmoni. Oavsett var de enskilda färgerna faller i färghjulet eller deras tekniska eller teoretiska kompatibilitet skapas ett harmoniskt system med en färgkombination som finns i eller reflekterar naturen.

 

FÄRG BETYDNINGAR

Ansträngningar att bestämma och definiera betydelsen av färger har producerat så mycket information att det skulle vara omöjligt att reproducera allt här. Till att börja med beror en färgs betydelse i stor utsträckning på kulturen och omständigheterna där den visas. Samma färg kan också tolkas på flera sätt beroende på observatörens humör, paradigm och känslomässiga tillstånd.

Genom att erkänna att den här korta artikeln om färgteori kommer att bli kort för att ge adekvata beskrivningar av betydelsen av vissa färger, skulle vi fortfarande vilja ge en kort beskrivning av vissa färgers allmänna betydelser för din övervägande att använda dessa färger i dina inredningsbeslut. (Färgbetydelser anpassade härifrån.)

Vit - Det är inte en överraskning att vitt är förknippat med änglar och himmelfärg; dess betydelser lutar sig mot det eteriska för att vara säker. Betydelser av vitt inkluderar renhet, fullständighet, perfektion, oskuld och helhet.

Grå - Varken vit eller svart men någonstans bestämt i mellan, grå är kompromissfärgen. Betydelsen av grå innefattar icke-känslomässig, avskräckande och otänkbarhet.

MoreINSPIRATION
  • Analoga färgscheman: Vad är det och hur man använder det?
  • Fun Color Duos för sovrummet: deras humör och meningar
  • Vilken färg ska jag välja för mitt rum?

Svart - Mörkets essens, svart utmärker sig för att hålla hemligheter uppflammade. Betydelser av svart inkluderar hemligheter, obesvarade frågor, sorg och mysterium.

Rosa - Förknippad med spädbarn är det inte överraskande att rosens betydelser innefattar vårdande, ovillkorlig kärlek, omogenhet, silliness och girlishness.

Röd - En av de kraftfullaste färgerna, röda har en mängd starka betydelser. Dessa inkluderar energi, ambition, handling, beslutsamhet, ilska och passion.

Brun - Väl representerad i hela den naturliga världen anses brun som en mycket användbar och mångsidig färg. Betydelser av brunt inkluderar vänlighet, allvar, säkerhet, skydd, komfort och rikedom.

Orange - En social, äkta färg som främjar positiv kommunikation och optimistiska utsikter. Intressant är att andra betydelser av apelsin är exakt motsatta i deras ytlighet och pessimism.

Gul - Denna färg är bland de lyckligaste av färgerna på spektret, som har ett stort inflytande av sinnet och intellektet. (Talar om intellekt, är inte den här gula vikbara hängande stolen lysande?) Betydelser av gul innefattar optimism, munterhet, otålighet och feghet.

Grön - Färgen på tillväxt och balans, grön kan representera båda sidor av känslomässigt spektrum. Betydelsen av grön inkluderar självförtroende, friskhet, liv, avund och possessiveness.

Turkos - Förknippad med lugn och klarhet är turkos en utmärkt färg för kommunikation. Färgen är också associerad med idealism och opraktiskhet.

Blå - "True Blue" är en fras som betyder betydelsen av färgen själv: fred och förtroende. Tillsammans med integritet och lojalitet innefattar meningar av blått frigiditet och konservatism.

Indigo - Denna blåhåriga nyans är förknippad med höga känslighetsnivåer. Betydelsen av indigo inkluderar intuition, idealism, struktur, ritual och beroende.

Lila - Det är inte bara en färg för blommor och prinsessaklänningar, även om lila är färgen för alla saker fantasifulla. Betydelsen av lila inkluderar kreativitet, individualitet, omogenhet och opraktiskhet.

Magenta - Betydelsen av jämvikt och harmoni, magenta är både en allmänt förnuftig och känslomässig färg. (Och är sålunda ett utmärkt val för denna Moroso Bouquet stol.) Mening av magenta inkluderar andlighet, praktiska, förnuftiga och balans.

Silver - En flytande färg som genom historien har använts i förhållande till månen och följaktligen Lady Luna ebb och flöde. Betydelsen av silver inkluderar femininitet, känslomässighet, mysterium och känslighet.

Guld- Överraskande, guld är färgen på framgång och seger, lyx och sofistikering, elegans och extravagans. Dess betydelser inkluderar överflöd, välstånd, kvalitet, prestige, värde, välstånd och materiell rikedom.

FÄRGANVÄNDNING

Nu när vi förstår hur färgerna hänför sig till sig själva (färghjul), vilka färger ser bra ut och varför (färg harmoni) och några av betydelsen av färger (färgbetydelser), låt oss upptäcka hur man ändrar färgerna för deras mest effektiva användning i din inredning.

I det här avsnittet kommer vi att diskutera områden som färgljus, färgmättnad och färgfärg.

Färgljushet: Tints, Tones, & Shades

Ett av de mest uppenbara sätten att färgerna är kontrasterade är i deras relativa ljushet eller mörker. Dessa variationer identifieras med termerna: nyans, ton och skugga.

En färg färgton skapas när vit läggs till i en färg.Med andra ord är tints ljusare (vitare) än den ursprungliga färgen. Till exempel är den här Vito Selma-loungestolen är en brunfärg.

En färg tona skapas när grå läggs till i en färg. Tonerna i detta badrumsfärgschema är avgjort gråttare än de sanna färgerna själva.

En färg skugga skapas när svart läggs till i en färg. Så den mörkare (svarta) versionen av en viss färg kallas en nyans, som hur det här "ut" -deCastelli-tabellen hänför sig till "in" -lagd versionen.

Färgmättnad: Vibrant vs Muted

Färger identifieras och kontrasteras också för konstruktionsändamål baserat på deras relativa mättnad, eller med andra ord hur livlig och intensiv färgen är (eller omvänd, hur dämpad och tråkig den verkar). I huvudsak mäter en färgmättnad hur olika det är från rent grått. Till exempel har det yttre träet på detta Khouri Guzman Holyfield sidobord en låg mättnad (den är relativt nära grått), medan den inre persimmon ger en vacker och oväntad kontrast i mättnad.

Kombinationen av komplementära färger, när de används vid fullmättnadsnivåer, tenderar att vara särskilt levande. Även i små doser för en "pop" här eller där kan detta fungera till din fördel. Speciellt komplementära färger måste emellertid hanteras bra (och i allmänhet inte i stora doser) för att undvika att vara överbärande eller störande.

Färgfärg

Färgans färg är praktiskt taget synonymt med färgen själv. Exempelvis är vanliga nyanser röd, orange, gul, grön, blå och lila - du kommer att känna igen dessa som primära och sekundära färger från färghjulets diskussion. Vad som skapar en annan färg eller nyans är helt enkelt skillnaden i våglängden i ljusspektret.

Denna kunskap om nyanser är till nytta när du bestämmer hur färgerna ska fungera i ditt utrymme, eftersom en färg i sig kan verka annorlunda när den omges av andra nyanser.

Med den coola bluesen i bakgrunden verkar den här moderna, röda soffan också vara en cool skugga av rött (vilket betyder mer blåaktig än gulaktig). Föreställ dig samma stol i en miljö med mycket orange och gul runt det, och det skulle läsa som en mycket varmare nyans.

Färgteori blir riktigt kul när flera matchningar händer samtidigt, som i denna Design Heure-samling. Analoga färger visas (lila och rosa), och lite komplementär färgparing används också (guld och lila). Resultatet är en dynamisk, men ändå avsiktlig och stabil färgsamling.

Tja, där har du det. Color Theory 101 är komplett. Vad är din favorit färgteori tidbit? Favorit färgkombinationer? Minsta favorit? Stämmer du med "reglerna" eller vill du hellre försöka knäcka dem?