10 skandinaviska designlärdomar som hjälper till att slå vinterblackarna

10 skandinaviska designlärdomar som hjälper till att slå vinterblackarna
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Januari är en tid då många av oss kan känna sig lite låga, så vi bestämde oss för att uppmana dig med några skandinaviska designlektioner. Semesterperioden är över, och våren verkar fortfarande långt borta. Det är inte konstigt att vi får en prick på vinterns blues. Men i Skandinavien där vintrarna är långa och mörka lyckas människor hålla sig överraskande optimala. Faktum är att den senaste FN-lycka rapporten från FN visade att befolkningen i Danmark var den lyckligaste i världen. Norge följde på andra plats och Sverige på femte plats. Hur gör dom det?

Ett sätt är genom design: skapa en hemmiljö som bidrar till lycka. Skandinavisk design är känd för sin eleganta enkelhet. Och det finns många lektioner vi kan lära av det för att hjälpa till att slå vinterns blues.

# 1. Låt in ljuset

Skandinaverna känner igen betydelsen av det naturliga dagsljuset. Det är så viktigt för vårt välbefinnande, och vi brukar vara lyckligare när det finns mer av det. Eftersom det finns så få dagsljus på vintern, är skandinaviska hem utformade att låta så mycket ljus som möjligt. Windows är stora och hålls klara av obstruktion.

Följ deras exempel genom att bli av med tunga gardiner. Och håll fönsterkarmar fritt från prydnadsföremål. Om du behöver fönsterluckor för integritet, välj rent flytande tyger. Eller du kan överväga träluckor för användning i natt. Dessa har den extra fördelen att hjälpa till att behålla värmen och isolera mot kylan,

# 2. Maximera naturligt ljus i hemmet

Har du någonsin undrat varför så många bilder av skandinaviska hem har vita interiörer? Måla väggar i vita eller bleka nyanser gör ditt hem ser ljusare ut och studsar ljuset runt. Glansiga och polerade ytor hjälper också. Så dunk mattan och ersätt med trägolv eller kakel som har en subtil reflekterande glans. Och glöm inte speglar. De kan reflektera, och därigenom öka mängden ljus i ett rum. Så häng väggspeglarna strategiskt motsatta fönster.

# 3. Lägg till lite trä

Värm upp dina interiörer genom att införa mer naturligt trä i ditt hem. Detta kan vara genom möbler, golv eller till och med väggpaneler. En dominerande egenskap i skandinavisk inredning, trä fungerar i perfekt balans med ett vitt dekorationsschema. Förutom att det har ett varmt utseende, fungerar det som en naturlig isolator också. Att lägga till mer trä hjälper till att skapa ett mysigt och välkomnande hem.

 # 4. ljus

På mörka vinterkvällar lägger ljusen upp värme, ljus och trivsel. I frånvaro av dagslys är eld den mest naturliga ljuskällan. Och de kastar en riktigt smickrande glöd: allt ser bättre ut av stearinljuset. Så placera dekorativa ljus och te ljus hållare runt ditt hem - de kommer att göra vackra hemtillbehör. Då, när det är mörkt, kan du tända dem för att skapa en magisk atmosfär.

# 5. Natur och välbefinnande

Naturen är en viktig funktion i hjärtat av den skandinaviska livsstilen. Och trots de kalla vintrarna är det väldigt mycket en utomhus. Människor kommer så mycket som möjligt ut i frisk luft för att hålla sig frisk och främja välbefinnande. Introducera växter och grönska till ditt hem. De tar med naturen och utomhus inuti - och de hjälper verkligen till att få ett rum till liv. Dessutom, försök att gå ut varje dag. Du kommer känna dig mycket bättre för det. Det förhindrar att du känner dig trög och lägger ett nytt perspektiv på saker. Du kan till och med hitta inspirationskällor som du sedan kan ta med i ditt hem.

# 6. Enkla och eleganta möbler

Möbler från designers som Arne Jacobsen, Hans Wegner Verner Panton och Alvar Aalto är världsberömda. Och med god anledning. Dekanlinjen och organiska former av bitar som serie 7-stolen är enkla och minimala. Men det här är inte en kall klinisk minimalism. Istället skapar det en lugn atmosfär och känsla av rymlighet. Något som är väldigt viktigt när man spenderar längre tid inomhus. Investera i tidlösa kvalitetsmöbler, med tankeväckande design som är ett nöje att använda och titta på. De kommer alltid att ge dig den som känns bra faktor.

# 7. Strömlinjeformad lagring

Bra förvaring är nyckeln till att skapa en luftig och rymlig skandinavisk stil. Om möjligt, gå till inbyggda möbler som ger ditt hem ett mer strömlinjeformat utseende. Bli av med alla rör och visa bara de objekt som är nöjet att titta på. Allt annat ska förvaras utom synhåll. Detta ensam kommer att göra för ett lugnare och mindre stressigt hem.

# 8. Mysiga mjuka möbler

Klä din soffa med kuddar och kastar för att skapa en varm och avkopplande fristad och en plats att föryngra. Välj en mjuk gris för ett lugnande utseende. Eller för en injektion av färg, kan du gå till nyanser av lila och burgunder med traditionella Scandi-motiv.

# 9. Ett matbord för underhållande

Socialisering är en stor del av kulturen. Så en bra storlek matbord och stolar är viktiga för underhållande. Att njuta av tiden i gott företag, med bra samtal och god mat är bara det som hjälper till att lyfta andarna.

# 10. hygge

Hygge är kanske den hemliga ingrediensen till den skönhetsvänliga skandinaviska livsstilen. Och i ett ord sammanfattar förmodligen mycket av det som har skrivits ovan. Det är ett sätt att beskriva att njuta av de goda sakerna i livet. Ursprungligen ett norskt ord, det används nu allmänt i Danmark. Det handlar om de dagliga enkla nöjen som närmar sig själen: uppskattar vacker design, en bracing promenad, tid med en vän - även njuter av en kopp kaffe. Och det handlar om att skapa en varm och inbjudande atmosfär.För ett lyckligt liv fyllt av underbara stunder (oavsett årstid) varför följ inte det danska exemplet och ge mer hygge i ditt dagliga liv.

Hur slår du vinterns blues? Vänligen dela dina tips i kommentarerna nedan.

Om författaren: Sarah Ansbacher är en grundare av Mocha, en del online hem butik, deldesign blogg. Där design och inredning möter lycka och välbefinnande.