Hur man väljer rätt bänkskiva för ditt kök

Hur man väljer rätt bänkskiva för ditt kök
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Ombyggnaden av ett kök inkluderar att göra mycket svåra val. Du behöver till exempel analysera mängden lagring som behövs, färgpalett, material och, naturligtvis, bänkskivans alternativ. Att välja rätt bänkskiva för ditt kök är inte lätt. Det är ett beslut som måste grundas på flera viktiga aspekter. https://www.homedit.com/most-popular-kitchen-countertops/

Material

Det finns många alternativ när det gäller bänkskivan och vissa är mer populära än andra. Du måste hitta rätt balans mellan utseende, underhåll, hållbarhet och kostnad.

Granit är det bästa valet. Den kommer i olika nyanser, inklusive svart, vit, korall, grön eller beige. Varje bit granit är unik så att inga två bänkskivor kan se ut på samma sätt. Detta material kommer i två finish. En polerad finish ger bänkskivan ett glänsande utseende.

Konstruerad sten är ett annat alternativ om du föredrar denna typ av utseende. Den är tillgänglig i en mängd olika färger och det gör det ofta mer populärt än natursten. Bänkskivor av tillverkad sten är också mer hållbara.

Massiva bänkskivor med ytlig yta finns också i ett brett utbud av färger. De är fläckbeständiga och är främst gjorda av akryl och polyester. Men dessa kan ha en artificiell utseende och känsla, inte föredragen av dem som gillar utseendet av natursten eller trä till exempel.

Betong är ett annat bra alternativ för bänkskivor. Det kan skräddarsys med pigment och levereras i olika finish. Men underhåll är inte lika enkelt som med andra typer av bänkskivor.

Trä är ofta valt för bänkskivor på grund av sin förmåga att omedelbart värma upp rummet, vilket ger ett välkomnande utseende. De har också en klassisk överklagning och ser utmärkt ut i traditionella eller rustika kök.

Bänkskivor av rostfritt stål finns vanligen i kommersiella kök och har en stark industriell atmosfär. Anledningen till att de är så populära i restauranger och professionella kök är att de är mycket resistenta och inte skadas av värme. De är också resistenta mot bakterier.

Marmor bordsskivor är naturligtvis anses vara mycket snygga och stilrena. De är uppskattade för sitt glamorösa utseende och distinkta vener och ses ofta i traditionella kök. Marmor bänkskivor är alltid kalla så det är också ett plus.

MoreINSPIRATION
  • 10 mest populära köksbord
  • Marmor köksplattor kommer tillbaka?
  • Så här väljer du köksbänk som passar dig

Och sedan finns det också papperskomposit som också används för att göra bänkskivor. Dessa är gjorda av pappersfibrer blandade med harts, de är miljövänliga och mycket slitstarka. De är värme- och vattenbeständiga och lättare än de som är gjorda av natursten eller betong.

Underhåll

Alla typer av bänkskivor kräver underhåll, lite mer än andra. Materialet, färgen och ytan du väljer dikterar det.

Bänkskivor i granit kan tåla värme och repor riktigt bra men måste förseglas så ofta eller de kan få färgade.

Fasta bänkskivor är i princip underhållsfria. Eftersom materialet är icke-poröst finns det inget behov av tätning eller speciell rengöring. Dessa bänkskivor kan dock vara känsliga för repor och brännskador.

Marmorn kan se glamorös men det fläckar lätt, även om den är förseglad. Så du kanske inte vill ha alla dina bänkskivor av marmor och begränsa användningen till vissa områden.

Bänkskivor i rostfritt stål är nästan oförstörbara. De motstår värme och bakterier och har det industriella utseende att många moderna kök känner till att lyfta fram. De visar emellertid fingeravtryck och smälter lätt.

När det gäller betongplattor är sakerna enkla. De motstår värme riktigt bra och är hållbara men eftersom de är porösa, fläckar de lätt och måste förseglas ofta.

Trä och fukt är inte vänner så ta hänsyn till det innan du väljer materialet för dina bänkskivor. Trä är inte resistent mot bakterier och måste desinficeras ofta. Dessutom klarar det inte repor. Dessa kan dock lösas genom slipning eller oljning.

Bordskompositbänkar är överraskande hållbara. De tål värme och vatten riktigt bra men är inte resistenta mot repor eller kemiska skador.

Kosta

Självklart är kostnaden viktig. Vissa typer av bänkskivor är kända för att vara dyra. Konstruerad sten och granit är kostsamma men priset är i princip detsamma för dessa material. Marmor är dyrt och det kan också vara rostfritt stål. Och även om papperskomposit kan låta som ett överkomligt val, så är det inte alltid fallet.

Träbänkskivor är bland de billigaste alternativen tillsammans med konkret och solid ytbehandling upp till en punkt. Men det billigaste alternativet är laminat. Dessa bänkar är gjorda av papper blandad med harts och de har varit populära i årtionden, men idag är det mer naturligt utseende som föredras.

Lifestyle

Medan material, pris och utseende är viktiga, vad du behöver fokusera på är din livsstil och din familj. Köksbordsskivorna måste vara bra. Så om du har barn och det finns alltid en röra i ditt kök, kanske är vit inte den bästa färgen för bänkskivorna och trä eller marmor, inte dina bästa materialval.