10 ikoniska stolar som revolutionerade möbler

10 ikoniska stolar som revolutionerade möbler
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Att dekorera ett utrymme är inte lätt. Det finns många och många alternativ för varje liten detalj. Ta till exempel stolen. Det är så enkelt och grundläggande möbler men det finns så många alternativ att välja mellan. En bra utgångspunkt i detta fall skulle vara det utbud av ikoniska stolar som har förändrat möbeldesign som vi känner till. När du ser det blir det uppenbart varför de fortfarande är så populära.

Eames lounge stol och ottoman.

Eames lounge stol och ottoman set är ikonisk och extremt populär. Det var designat av Charles och Ray Eames och de har varit föremål för dokumentärer och böcker. De är så populära på grund av sin eleganta design och goda komfortnivåer. {Bild från Aidlin}.

Ludwig Mies van der Rohe Barcelona Stol.

Barcelonastolen designades av Ludwig Mies van der Rohe och Lilly Reich och skapades för första gången för det tyska paviljongen för den internationella exponeringen 1929. Ramverket redesignades 1950 med rostfritt stål. Stolen tillverkades i USA och Europa i begränsad produktion från 1930-talet till 1950-talet. {Bildkälla Rossingto och Feldman}.

Eames gjutna plywood stol.

Också känd som Eames Lounge Chair Wood (LCW) eller Lågstol Wood, var den här delen ursprungligen skapad av Charles och Ray Eames. Det är en lågsittande fåtölj som konstruerades med hjälp av teknik för gjutning av plywood som Eames utvecklade före och under andra världskriget. {Bild från plats}.

Risom lounge stol.

MoreINSPIRATION
  • Ikoniska möbeldesigner som aldrig går ut ur stil
  • Årtionden av ikoniska stolar markerade vid IDS 2016
  • 30 söta katter som älskar Eames stolar

Designad av Jens Risom år 1941, är denna loungestolle av lönn och valnöt med bomulls- och nylonband. Det har ett enkelt och naturligt utseende som är karakteristiskt för skandinavisk design. Stycket är för närvarande tillverkat av Knoll och finns i en mängd olika färger och tyger. {Bild 1 och 2}.

Fjärilstolen.

Fjärilstolen var ursprungligen designad av Austral-gruppen, Buenos Aires, Argentina 1938. Senare har det blivit en stil, en typ av stol, även känd som en BKF-stol, uppkallad efter gruppens samarbetspartners Antonio Bonet, JuanKurchan och Jorge Ferrari Hardoy. Men den ursprungliga BKF-stolen var faktiskt en modern uppdatering av Paragon-stolen, som först gjordes på 1870-talet.

Marcel Breuer Wassily Chair.

Wassily-stolen är också känd som modell B3-stol. Den designades av Marcel Breuer 1925-1926 medan han var chef för skåptillverkningsverkstaden vid Bauhaus i Dessau, Tyskland. Årtionden senare återställdes stolen av en italiensk tillverkare som heter Gavina och blev känd som "Wassily".

Adelta Ball Chair.

Bollstolen är också en ikonisk möbel och den designades av Eero Aarnio 1963. Den har ett glasfiberskal och bekväm klädsel och det görs för närvarande i Finland av Adelta. Bollstolen var en okonventionell möbel när den först designades och det är fortfarande en iögonfallande bit och ett uttalandeelement.

Le Corbusier chaiselong.

Denna snygga bit designades 1928 av Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand. Därefter användes rörformigt stål i möbeldesign som en innovation och denna detalj, tillsammans med den eleganta designen, gjorde stolen väldigt populär. Stycket har mycket bekvämt och har blivit en ikon tack vare sin elegans och tidlösa skönhet. {Bild från plats}.

Svanen stol.

Svanstolen designades av Arne Jacobsen tillbaka 1958 för Radisson SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Det tillverkas nu av Danska fastlandsrepubliken Fritz Hansen. Den finns i flera typer av läder och tyg, men basen är alltid i satinpolerad aluminium. {Bild från Forma}.

Le Corbusier LC2 Petit Modele Fåtölj.

Designad av Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand var denna fåtölj ett tidigt uttryck för modern möbeldesign. Det produceras av Cassina och kan fortfarande ses i interiördesign, orsaken till det är enkelheten i sin design, de rena linjerna och den komfort det erbjuder. {Image from Portal}.