10 Inspirerande lektioner från "Den viktigaste arkitekten i vår ålder": Frank Gehry

10 Inspirerande lektioner från "Den viktigaste arkitekten i vår ålder": Frank Gehry
Allen and Betty Harper
Teamet Författare
Allen and Betty Harper
Familj Med De Gyllene Händer
Rating:
5

Född 1929, Frank Gehry föddes Frank Owen Goldberg i Toronto Kanada. Den kanadensare-amerikanska Pritzkerprisvinnande arkitekten, baserad i Los Angeles, har blivit ärade som "den viktigaste arkitekten i vår ålder"Av Vanity Fair.

Gehrys arkitektoniska fascination började när han var ett ungt barn, när han skulle bygga små städer från skrapor av trä med sin mormor. Tillsammans underhöll de sig i timmar medan de skapade små, imaginära hus och futuristiska städer på vardagsrumsgolvet. De små träskraporna kom från sin farfars maskinvaruhandel där han tillbringade många lördagsmorgon. Ett kreativt barn, han tillbringade mycket tidstidsritning med sin far. Hans mamma introducerade honom till konstens värld. Enligt Gehry tyckte hans pappa att han var en drömmare, men det var hans mamma som drev honom.

1947 flyttade Frank till Kalifornien där han hittade ett jobb som en lastbilschaufför och inskickade på Los Angeles City College. Han skulle slutligen examen från University of Southern California arkitekturskola, men det tog ett tag för honom att hitta sin passion. Han tog en stav vid radio som meddelade och försökte kemiteknik och påstod sig ha varit hemskt i båda. Medan han letade efter sina intressen och lustar, kom han ihåg att han var älskad av konst, gick till museer, tittade på målningar och lyssnade på musik - allt det som hans mamma hade introducerat för honom som barn. Dagarna av mormor och blocken kom tillbaka till honom. Detta fick honom att prova några arkitekturklasser.

År 1952 gift han sig med Anita Snyder, och år 1956 bytte han sitt namn till Frank O. Gehry. 1954 utexaminerades Gehry högst i sin klass med en kandidatexamen från arkitekturen från University of Southern California. 1954. Hösten 1956 flyttade han sin familj till Cambridge, där han studerade stadsplanering vid Harvard Graduate School of Design, men lämnade innan programmet slutfördes. Hans framtänkande idéer om socialt ansvarsfull arkitektur var underförstådda. År 1966 skildrade han och Snyder. År 1975 giftes han med panamansk berta Isabel Aguilera, till vilken han fortfarande är gift. Han har två döttrar från sitt första äktenskap, och två söner från hans andra äktenskap.

1. Arkitektur bör tala om sin tid och plats, men längtar efter tidlöshet.

Arkitektens eget hem i Santa Monica är ofta citerat som ett perfekt exempel på hans typ av arkitektur. Huset, som renoverades 1978, verkar vara påverkat av de lördagsmorgonresor till sin farfars maskinvaruhandel med användningen av obehandlad plywood och böljet stål och andra till synes "utilitariska" material.

Det var det arbete han gjorde på sitt eget hus som gav honom erkännande i hela det stora arkitektoniska samhället. Gehry säger i en film om sig själv att "det var bekvämt och hade en liten trädgård och vi hade råd med det. När jag köpte det insåg jag att jag var tvungen att göra något för det innan vi gick in. Jag älskade tanken på att lämna huset intakt och inte krossade med det. Jag kom med tanken på att bygga det nya huset runt om det. "Gehry började omarbeta arkitekturen, lämna det ursprungliga huset nästan intakt och bygga runt det så att det blev ett hus i ett hus. Detta hus var Gehrys sätt att sammanföra sin kärlek till konst och hans växande förtroende som arkitekt.

Hans kärlek till Picasso och kubismen uttrycktes i formerna av fönstren och kedjelägeshegn som omger sitt eget hem, mycket som det skulle vara i de framtida byggnaderna som skulle ge honom tilltal och världsomspännande erkännande.

2. Låt upplevelsen börja!

Grundades 1900 av en grupp privata medborgare somKonstmuseum av toronto, Museet döptes 1919 som konstgalleriet i Toronto, och ändå omnämnde konstgalleriet i Ontario (AGO) år 1966. Den nuvarande platsen dateras till 1910, när galleriet var viljat gården som kallas Grange, en historisk georgisk herrgård byggdes 1817. 1920 gav museet Ontario College of Art en byggnad på campus. 2004 års ombyggnad skulle innebära förstörelsen av byggnaden efter modern 1992.

AGO återupptogs i november 2008. Anmärkningsvärda delar i den expanderade byggnaden innefattade en ny entré i linje med galleriets historiska Walker Court, Grange och en ny fyra våningar södra vinge pläterad i glas och blå titan med utsikt över både Grange and Grange Park . Det mest karakteristiska elementet i designen är glas- och träfasaden. Den kompletterade expansionen fick stor uppmärksamhet, särskilt för att hålla fast vid dess design. En redaktionell i Globe Mail hänvisade till det som ett "restrained mästerverk" och noterade att "Mr. Gehrys geni ligger i hans fina anpassning till ovanliga omständigheter. "

Toronto Star kallade det "det enklaste, mest enkla och avslappnade arkitektoniska mästerverk som denna stad har sett." Och Washington Post hävdade att "Gehrys verkliga prestation i Toronto är omprogrammering av en komplicerad amalgam av gamla utrymmen. Det är inte sexigt, som titankurvor, men det är viktigt för projektet. "New York Times sjöng också sina beröm. "I stället för en tumult skapelse kan detta vara en av Mr. Gehrys mest skonsamma och självsignade mönster.Det är inte en perfekt byggnad, men dess böljande glasfasad, som framkallar ett kristallskepp som driver genom staden, är ett mästerligt exempel på hur man andas in i en ständig gammal struktur. I stället för att riva ihop det gamla museet gruvade Gehry noggrant nya ramper, gångar och trappor genom originalet. "

3. Ditt bästa arbete är ditt uttryck för dig själv. Nu kanske du inte är störst på det, men när du gör det är du den enda experten.

Av den här konstruktionen sägs den stora arkitekten Philip Johnson, som rejde till Bilbao enbart för att se den stora arkitekturen, ha sprungit i tårar och proklamerade Gehry för att vara "den största arkitekten vi har idag". Johnson förklarade senare strukturen " den största byggnaden i vår tid. "Det är ganska ett uttalande av någon standard, och en större en som än kommer från en av världens ledande och mest erkända arkitekter. När man frågade nyligen av Vanity Fair Magazine, som är den viktigaste byggnaden i modern arkitektur idag sedan 1980, toppade Geggenheim-museet i Bilbao listan.

Liksom hans föregångare, Frank Lloyd Wright, som också byggt ett Guggenheim museum, anses Gehry vara den mest inflytelserika arkitekten av sin tid. Som Frank Lloyd Wright har Frank Gehry också stigit till kändis status. Museet har förändrat människors uppfattning om museer, om förbindelserna mellan konst, arkitektur och insamling.

4. Meddelandet jag hoppas kunna ha skickat är bara ett exempel på att vara dig själv.

8 Spruce Street är Mr. Gehrys första skyskrapa, det högsta lyxiga bostadshuset i stadens historia. 76-talets byggnad rymmer en ny offentlig grundskola och en våning i sjukhustjänster som beskrivs av The New York Times som "en udda koppling av privata och offentliga intressen som var ett resultat av politisk hästhandel snarare än någon uppenbar fördel som skulle vara uppnått från så nära ett förhållande mellan de två. "

Tornet i horisonten, är särskilt hisnande när från Brooklyn Waterfront. Trots den otroligt moderna fasaden har byggnaden en lugnande gammaldags känsla. Byggnaden utformas, beskrivs av New York Times "om att ge samma känsla - fokuseringen på raffinerade strukturer, odlingen av en känsla att något har formats av en mänsklig hand - till den digitala tiden".

Byggnaden verkar flytta, slingra, snurra, spiral, ständigt förändras, när den stiger mot himlen. Utsidan konstruerades med 10 500 individuella stålpaneler, nästan alla helt olika i form. 8 Spruce Street skapades genom att använda samma typ av datormodellering som han använde för Guggenheim Museum Bilbao, Spanien, mer än ett decennium tidigare.

5. Flytande arkitektur. Det är som jazz - du improviserar, du jobbar tillsammans, du spelar av varandra, du gör något, de gör något ...

Walt Disney Concert Hall i centrala Los Angeles, ser allt annat än gammaldags. Den exuberande fasaden konstruerad av borstat rostfritt stål verkar sväva och spränga och dyka upp som fyrverkerier. Dessa paneler verkar dansa direkt ur marken och in i himlen, som om de skapades av musiken, inte för musiken.

Byggnaden, som anses vara en av Gehrys viktigaste, är bra för Los Angeles, där den upptar ett fullt block nära Dorothy Chandler Pavilion, en förgylld senmodernistisk byggnad som brukade rymma både filharmoniska och akademiska utmärkelser.

6. Jag vet att jag ritar utan att ta bort min penna från sidan. Jag fortsätter bara, och att mina ritningar jag tycker om dem som skribbar. Jag tror inte att de betyder någonting för någon annat än för mig, och sedan i slutet av dagen, slutet av projektet, rullar de ut dessa lilla ritningar och de är jävla nära vad den färdiga byggnaden är och det är den ritning…

Det kan sägas att Frank Gehry är lika mycket konstnär som han är arkitekt. Han älskar att skissa, och det är början på hans arkitektoniska process. Dessa skisser flyter och förändras och utvecklas och så småningom blir modeller. Fler förädlingar görs och så småningom blir varje original skiss en färdig byggnad som kommer att vara olik alla andra i den arkitektoniska världen. Han hänvisar till hans skisser som "tentativeness ... messiness", och detta säkerställer att konstnären håller sig borta från formel och upprepning.

Hans skisser inspirerade den legendariska Sydney Pollack att utforska dem i PBS American Masters film Sketches of Frank Gehry. Filmen utforskar Gehrys process för att förvandla dessa evanescenta, abstrakta ritningar till konkreta tredimensionella former: färdiga byggnader av titan och glas, betong och stål, trä och sten.

7. Jag har fått höra att jag har världens största ego och att det manifesterar sig när du kommer till mig a

Efter många år av att vägra att designa en byggnad i Las Vegas, gick Gehry överens om att designa Cleveland Center för Cleveland Clinic Lou Ruvo. Arkitekten bildade ett band med grundaren, en spritdistributör, som kände sig tvungen att öppna en neurologisk forskningsanläggning efter att ha sett hans faderkamp med Alzheimers sjukdom.

Det skulle visa sig att Gehry hade sitt eget personliga intresse för forskning om hjärtsjukdomar. En långvarig vän och analytiker, den sena Milton Wexler, tittade på Alzheimers och Huntingtons sjukdomar tar livet av sin fru och tre svärmor. Gehry gick med på att designa byggnaden endast om Huntington sades till listan över sjukdomar som det nya centret skulle behandla och studera.

Komplexet består av två vingar som är förbundna med en öppen innergård: ett dedikerat forskningscenter, beläget vid norra delen av byggnaden, och ett "för-hyra" -utrymme, kallat livsaktivitetscentret, beläget vid södra änden. Den fyra våningskliniken i norr innehåller medicinska kontor, patientrum och forskningsutrymme beskrivs som en relativt enkel struktur bestående av en samling staplade lådor i vitt stuckatur och glas.

Kontorsvingen, liknar en jumbled, ouppbyggd samling boxiga former. Livsaktivitetscentret är en högskalig skulpturell volym undanstoppad under ett Gehry-rostfritt ståltak, som utformades som ett evenemangsutrymme. Det kan hyras ut för fester, bröllop och speciella tillfällen där vinsten går direkt till centrumets forskning.

8. Kreativitet handlar om lek och en form av vilja att gå med din intuition. Det är viktigt för en konstnär. Om du vet var du ska och vad du ska göra, varför gör du det?

Danshuset i Prag var ett samarbetsprojekt med kroatisk-tjeckisk arkitekt Vlado Milunic. Byggnaden, som faktiskt liknar ett par byggnader, byggdes på en ledig plats vid floden. Arkitekturen som är mycket otraditionell var ganska kontroversiell vid den tiden. Denna moderna whimsy sticker ut och skiljer sig från de traditionella arkitekturstilarna i landskapet; Barock, gotisk och jugendstil. Gehry kallade ursprungligen huset Fred och Ginger, eftersom huset starkt liknar två dansarmen i armen, men skedde sedan bort från att kalla det som inte ville ha "Hollywood kitsch" till Prag.

Danshuset byggdes i stil som kallas dekonstruktivist, eller kallas ibland "ny barock". Den ovanliga formen stöds av 99 betongpaneler, var och en av olika former och dimensioner. På toppen av byggnaden står en stor vridd struktur av metall smeknamnetMedusa.

9. Ta vad som händer. Gör det bästa med det. Var ansvarig som du kan och något bra kommer att hända ...

Barcelonas gyllene fiskskulptur, känd som Peix, är en av många bitar av offentlig konst som finns i och runt staden. Arbetet sitter i Port Olympic på basen av en stor skyskrapa, Hotel Arts, en av de högsta byggnaderna i staden. Gehry fick i uppdrag att bygga biten för sommar OS i 1992 i Barcelona. Den stora kopparfärgade fisken, gjord av stål, sten och glas vetter mot havet. Kopparet dansar i solen som fiskens skalor gör som det närmar sig vattenytan.

Gehry har byggt stora, fristående fiskskulpturer för Minneapolis Scultpure Garden samt Fishdance Restaurant i Kobe, Japan. Gehry har väldigt mycket inspirerats av fisk och har skapat en rad smycken, lampor och skulpturer utifrån detta ämne. "Det var av misstag jag kom in i fisken", berättade Gehry PBS. Hans intresse gjordes när hans kollegor återskapade grekiska tempel. "Tre hundra miljoner år innan mannen var fisk .... om du måste gå tillbaka, och du är osäker på att gå vidare ... gå tillbaka för tre hundra miljoner år sedan. Varför stannar du på grekerna? Så började jag rita fisk i min skissbok, och då började jag inse att det fanns något i det. "

10. Jag gillar tanken på samarbete - det driver dig. Det är en rikare upplevelse.

2003 inledde Gehry ett partnerskap med Tiffany & Co. för att skapa en exklusiv smyckesamling som lanserades 2006. Fördjupad i en utsökt förståelse av material och struktur, undersöker samlingen den uttryckliga potentialen i ädla metaller, trä och sten. Hans Gehrys smycken och hemsamling utmärker liksom hans byggnader vitalitet, med Tiffany som medvetet förstår spontana vändningar av arkitektens uppfinningsrika stil. Många av Gehrys varumärkes arkitektoniska stilar skulle omsättas vackert i armband, vaser, skålar, armband och ljusstakar. Ett par manschettknappar påminner omedelbart en av Peix och hans andra fiskstrukturer.

Det finns god anledning att Frank Gehry anses vara den viktigaste arkitekten i vår tid. Han är begåvad och mångfacetterad. Hans konst, arkitektur och design återspeglar vår moderna era, som ofta knyter samman både till det förflutna och till framtiden. Har du en favorit Gehry byggnad? Jag måste säga att Guggenheim-museet i Bilbao är definitivt min, men det finns något engagerande och charmigt om "Fred och Ginger" i Prag!